Herbata z anyżem gwiazdkowym – zimowa: przepis | Przepisy.pl pixel

Herbata z anyżem i cytryną

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

heart
28 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
10 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

30 osób wydrukowało

Pobierz pdf

93 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

400 mililitrów

2 sztuki

6 plastrów

2 sztuki

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Herbatę Lipton Earl Grey Lemon zaparz z anyżem (ok. 80 st. C, 3 min.). Dodaj miód i wymieszaj.

Krok 2

Do szklanek włóż plastry cytryny, gwiazdki anyżu z naparu oraz po gałązce rozmarynu. Całość zalej gorącym naparem herbacianym i podawaj.

1

Opinie o przepisie

  • Marta  Kucharczyk

    Marta Kucharczyk , 07.02.2021

    pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Herbata z anyżem i cytryną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Herbata z anyżem i cytryną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Herbata z anyżem i cytryną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Herbata z anyżem i cytryną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Herbata z anyżem i cytryną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Herbata z anyżem i cytryną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Herbata z anyżem i cytryną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Herbata z anyżem i cytryną - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Herbata z anyżem i cytrynąHerbata z anyżem i cytryną

Anyż gwiaździsty to przyprawa szczególna – nie tylko dodaje potrawom korzennego aromatu i lekkiej ostrości, ale jednocześnie stanowić może ich dekorację. Mylony bywa często z anyżem lub anyżkiem – przyprawy te pochodzą jednak z różnych roślin. Anyż gwiaździsty jest bardziej pikantny i wyrazisty. Stosuje się go do dań wytrawnych oraz słodkich, doprawia się nim również napoje, takie jak np. kompoty owocowe. Bardzo dobrym rozwiązaniem na chłodny dzień będzie herbata z anyżem i cytryną. Posłodź ją miodem, który doskonale smakuje w połączeniu z korzennymi przyprawami. Dodaj miód dopiero wtedy, kiedy herbata lekko wystygnie. Przelej wtedy napar do szklanek z kawałkami sparzonej wcześniej cytryny, nasionami anyżu gwiaździstego oraz gałązką świeżego rozmarynu. To bardzo aromatyczne zioło, które pasuje do herbaty, zwłaszcza czarnej i zielonej. Jeśli chcesz urozmaicić herbatę z anyżem, dodaj także kilka ziarenek czerwonego pieprzu, a cytrynę zamień na pomarańczę. Przygotuj ją, szczególnie w mroźny dzień. Życzymy smacznego.