
Składniki
400 mililitrów
2 sztuki
6 plastrów
2 sztuki
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Herbatę Lipton Earl Grey Lemon zaparz z anyżem (ok. 80 st. C, 3 min.). Dodaj miód i wymieszaj.
Krok 2
Do szklanek włóż plastry cytryny, gwiazdki anyżu z naparu oraz po gałązce rozmarynu. Całość zalej gorącym naparem herbacianym i podawaj.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Herbata Lipton Earl Grey o smaku cytrynowym
Więcej przepisów z użyciem tego produktuMarynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Herbata z anyżem i cytryną
Anyż gwiaździsty to przyprawa szczególna – nie tylko dodaje potrawom korzennego aromatu i lekkiej ostrości, ale jednocześnie stanowić może ich dekorację. Mylony bywa często z anyżem lub anyżkiem – przyprawy te pochodzą jednak z różnych roślin. Anyż gwiaździsty jest bardziej pikantny i wyrazisty. Stosuje się go do dań wytrawnych oraz słodkich, doprawia się nim również napoje, takie jak np. kompoty owocowe. Bardzo dobrym rozwiązaniem na chłodny dzień będzie herbata z anyżem i cytryną. Posłodź ją miodem, który doskonale smakuje w połączeniu z korzennymi przyprawami. Dodaj miód dopiero wtedy, kiedy herbata lekko wystygnie. Przelej wtedy napar do szklanek z kawałkami sparzonej wcześniej cytryny, nasionami anyżu gwiaździstego oraz gałązką świeżego rozmarynu. To bardzo aromatyczne zioło, które pasuje do herbaty, zwłaszcza czarnej i zielonej. Jeśli chcesz urozmaicić herbatę z anyżem, dodaj także kilka ziarenek czerwonego pieprzu, a cytrynę zamień na pomarańczę. Przygotuj ją, szczególnie w mroźny dzień. Życzymy smacznego.