Herbata z anyżem i cytryną

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

18 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
10 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

19 osób wydrukowało

Pobierz pdf

66 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 mililitrów

2 sztuki

6 plastrów

2 sztuki

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Herbatę Lipton Earl Grey Lemon zaparz z anyżem (ok. 80 st. C, 3 min.). Dodaj miód i wymieszaj.

Krok 2

Do szklanek włóż plastry cytryny, gwiazdki anyżu z naparu oraz po gałązce rozmarynu. Całość zalej gorącym naparem herbacianym i podawaj.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Herbata z anyżem i cytryną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Herbata z anyżem i cytryną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Herbata z anyżem i cytryną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Herbata z anyżem i cytryną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Herbata z anyżem i cytryną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Herbata z anyżem i cytryną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Herbata z anyżem i cytryną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Francuskie, filo czy kruche? W formie tarty lub quiche? Ciasto na słono może mieć wiele postaci. Dodaje się do niego warzywa, sery, mięso, zioła. Skorzystaj z naszych porad i uruchom kulinarną fantazję, tworząc pyszne słone wypieki dla bliskich.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Herbata z anyżem i cytrynąHerbata z anyżem i cytryną

Anyż gwiaździsty to przyprawa szczególna – nie tylko dodaje potrawom korzennego aromatu i lekkiej ostrości, ale jednocześnie stanowić może ich dekorację. Mylony bywa często z anyżem lub anyżkiem – przyprawy te pochodzą jednak z różnych roślin. Anyż gwiaździsty jest bardziej pikantny i wyrazisty. Stosuje się go do dań wytrawnych oraz słodkich, doprawia się nim również napoje, takie jak np. kompoty owocowe. Bardzo dobrym rozwiązaniem na chłodny dzień będzie herbata z anyżem i cytryną. Posłodź ją miodem, który doskonale smakuje w połączeniu z korzennymi przyprawami. Dodaj miód dopiero wtedy, kiedy herbata lekko wystygnie. Przelej wtedy napar do szklanek z kawałkami sparzonej wcześniej cytryny, nasionami anyżu gwiaździstego oraz gałązką świeżego rozmarynu. To bardzo aromatyczne zioło, które pasuje do herbaty, zwłaszcza czarnej i zielonej. Jeśli chcesz urozmaicić herbatę z anyżem, dodaj także kilka ziarenek czerwonego pieprzu, a cytrynę zamień na pomarańczę. Przygotuj ją, szczególnie w mroźny dzień. Życzymy smacznego.