Słodka zielona herbata z melisą, grejpfrutem i trawą cytrynową przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Słodka zielona herbata z melisą, grejpfrutem i trawą cytrynową

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

heart
82 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
10 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

26 osób wydrukowało

Pobierz pdf

60 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

450 mililitrów

2 plastry

2 sztuki

1 sztuka

6 sztuk

3 łyżki

4 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Trawę cytrynową pokrój na kilka kawałków pod skosem. Herbatę zaparz (95 st. C, 3 min.), dodaj miód oraz goździki, i wymieszaj. Następnie dodaj trawę cytrynową.

Krok 2

Przygotowany napar nalej do szklanek. Dodaj plastry cytrusa, maliny i udekoruj gałązką świeżej melisy.

2

Opinie o przepisie

  • Sebastian  Idziesz

    Sebastian Idziesz , 18.01.2021

    Ale dobra herbata

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Nina Cholewiak

    Nina Cholewiak , 31.10.2017

    najlepsze na świecie!!!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Słodka zielona herbata z melisą, grejpfrutem i trawą cytrynową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Słodka zielona herbata z melisą, grejpfrutem i trawą cytrynową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Słodka zielona herbata z melisą, grejpfrutem i trawą cytrynową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Słodka zielona herbata z melisą, grejpfrutem i trawą cytrynową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Słodka zielona herbata z melisą, grejpfrutem i trawą cytrynową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Słodka zielona herbata z melisą, grejpfrutem i trawą cytrynową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Słodka zielona herbata z melisą, grejpfrutem i trawą cytrynową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Słodka zielona herbata z melisą, grejpfrutem i trawą cytrynową - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Słodka zielona herbata z melisą, grejpfrutem i trawą cytrynowąSłodka zielona herbata z melisą, grejpfrutem i trawą cytrynową

Herbaty zielone z dodatkami stanowią zazwyczaj bardzo dobre połączenie. Sam napar jest bowiem dość łagodny w smaku, więc połączenie go z owocami czy ziołami sprawia, że staje się on bardziej wyrazisty. Do zielonych herbat pasują cytrusy – napary z ich dodatkiem mają przyjemny aromat. Jeśli zdecydujesz się na zieloną herbatę cytrynową, podaj ją w formie słodkiego napoju, urozmaiconego świeżym grejpfrutem, świeżymi albo mrożonymi malinami oraz miodem. Dobrym sposobem na wzbogacenie jej smaku będzie także dodatek trawy cytrynowej – ma delikatny, owocowy aromat, nie jest jednak kwaśna. Zastąpisz ją na przykład skórką z cytryny, jednak wtedy nieco zmienisz smak napoju. Zieloną herbatę zaparzaj przez kilka minut, a następnie połącz z pozostałymi składnikami i udekoruj świeżymi listkami melisy albo mięty. Słodka zielona herbata z melisą, grejpfrutem i trawą cytrynową to doskonały sposób na przygotowanie pysznego napoju, zarówno na ciepło jak i na zimno. Spróbuj jej i sprawdź, którą wersję wolisz!