Słodka zielona herbata z melisą, grejpfrutem i trawą cytrynową przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Słodka zielona herbata z melisą, grejpfrutem i trawą cytrynową

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

heart
82 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
10 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

26 osób wydrukowało

Pobierz pdf

59 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

450 mililitrów

2 plastry

2 sztuki

1 sztuka

6 sztuk

3 łyżki

4 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Trawę cytrynową pokrój na kilka kawałków pod skosem. Herbatę zaparz (95 st. C, 3 min.), dodaj miód oraz goździki, i wymieszaj. Następnie dodaj trawę cytrynową.

Krok 2

Przygotowany napar nalej do szklanek. Dodaj plastry cytrusa, maliny i udekoruj gałązką świeżej melisy.

2

Opinie o przepisie

  • Sebastian  Idziesz

    Sebastian Idziesz , 18.01.2021

    Ale dobra herbata

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Nina Cholewiak

    Nina Cholewiak , 31.10.2017

    najlepsze na świecie!!!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Słodka zielona herbata z melisą, grejpfrutem i trawą cytrynową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Słodka zielona herbata z melisą, grejpfrutem i trawą cytrynową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Słodka zielona herbata z melisą, grejpfrutem i trawą cytrynową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Słodka zielona herbata z melisą, grejpfrutem i trawą cytrynową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Słodka zielona herbata z melisą, grejpfrutem i trawą cytrynową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Słodka zielona herbata z melisą, grejpfrutem i trawą cytrynową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Słodka zielona herbata z melisą, grejpfrutem i trawą cytrynową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Słodka zielona herbata z melisą, grejpfrutem i trawą cytrynową - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Słodka zielona herbata z melisą, grejpfrutem i trawą cytrynowąSłodka zielona herbata z melisą, grejpfrutem i trawą cytrynową

Herbaty zielone z dodatkami stanowią zazwyczaj bardzo dobre połączenie. Sam napar jest bowiem dość łagodny w smaku, więc połączenie go z owocami czy ziołami sprawia, że staje się on bardziej wyrazisty. Do zielonych herbat pasują cytrusy – napary z ich dodatkiem mają przyjemny aromat. Jeśli zdecydujesz się na zieloną herbatę cytrynową, podaj ją w formie słodkiego napoju, urozmaiconego świeżym grejpfrutem, świeżymi albo mrożonymi malinami oraz miodem. Dobrym sposobem na wzbogacenie jej smaku będzie także dodatek trawy cytrynowej – ma delikatny, owocowy aromat, nie jest jednak kwaśna. Zastąpisz ją na przykład skórką z cytryny, jednak wtedy nieco zmienisz smak napoju. Zieloną herbatę zaparzaj przez kilka minut, a następnie połącz z pozostałymi składnikami i udekoruj świeżymi listkami melisy albo mięty. Słodka zielona herbata z melisą, grejpfrutem i trawą cytrynową to doskonały sposób na przygotowanie pysznego napoju, zarówno na ciepło jak i na zimno. Spróbuj jej i sprawdź, którą wersję wolisz!