Słodka zielona herbata z melisą, grejpfrutem i trawą cytrynową
łatwe
51 osób zapisało

Składniki
450 mililitrów
2 plastry
2 sztuki
1 sztuka
6 sztuk
3 łyżki
4 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Trawę cytrynową pokrój na kilka kawałków pod skosem. Herbatę zaparz (95 st. C, 3 min.), dodaj miód oraz goździki, i wymieszaj. Następnie dodaj trawę cytrynową.
Krok 2
Przygotowany napar nalej do szklanek. Dodaj plastry cytrusa, maliny i udekoruj gałązką świeżej melisy.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Wiosna i lato to świetny czas na urządzenie grilla. Soczyste żeberka, wyrazista karkówka, ryba z chrupiącą skórką czy podpieczone warzywa i owoce – ich cechą wspólną jest intensywny aromat oraz smak.
Co na grilla? Oto kilka porad.
Mówi się, że jedna jaskółka wiosny nie czyni, ale gdy w ogrodach pojawia się smukły rabarbar, można mieć pewność, że zima odeszła na dobre. Oficjalnie uważany jest za warzywo, lecz doskonale sprawdza się w owocowych kompotach w połączeniu z truskawkami i licznych deserach.
Czytaj więcejInne przepisy
Słodka zielona herbata z melisą, grejpfrutem i trawą cytrynową
Herbaty zielone z dodatkami stanowią zazwyczaj bardzo dobre połączenie. Sam napar jest bowiem dość łagodny w smaku, więc połączenie go z owocami czy ziołami sprawia, że staje się on bardziej wyrazisty. Do zielonych herbat pasują cytrusy – napary z ich dodatkiem mają przyjemny aromat. Jeśli zdecydujesz się na zieloną herbatę cytrynową, podaj ją w formie słodkiego napoju, urozmaiconego świeżym grejpfrutem, świeżymi albo mrożonymi malinami oraz miodem. Dobrym sposobem na wzbogacenie jej smaku będzie także dodatek trawy cytrynowej – ma delikatny, owocowy aromat, nie jest jednak kwaśna. Zastąpisz ją na przykład skórką z cytryny, jednak wtedy nieco zmienisz smak napoju. Zieloną herbatę zaparzaj przez kilka minut, a następnie połącz z pozostałymi składnikami i udekoruj świeżymi listkami melisy albo mięty. Słodka zielona herbata z melisą, grejpfrutem i trawą cytrynową to doskonały sposób na przygotowanie pysznego napoju, zarówno na ciepło jak i na zimno. Spróbuj jej i sprawdź, którą wersję wolisz!