Pljeskavica — przepis. Co to jest za potrawa?
Jedna z najpopularniejszych potraw bałkańskich – pljeskavica z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom mięsnych przysmaków. Niewątpliwą zaletą dania jest to, że w zależności od regionu, przygotowuje się je z zupełnie innymi dodatkami. Daje to ogromne możliwości w dopasowaniu pljeskavicy do własnych upodobań, bez konieczności rewolucyjnych zmian w przepisie. Co to jest pljeskavica i jak ją zrobić? Czas na kulinarną podróż po Bałkanach!
Dlaczego pljeskavica nazywana jest bałkańskim hamburgerem?
Chociaż w restauracjach najczęściej podawana jest na talerzu w zestawie z warzywami i kajmakiem, pljeskavicę można jeść także w chlebku pita lub w bułce. Jej podobieństwo do dobrze znanego wam hamburgera jest uderzające. Jej głównym składnikiem jest bowiem płaski grillowany kotlet z mieszanki wołowego, wieprzowego i baraniego mięsa. Wspomniane różnice w wersjach tego dania wiążą się nie tylko z dodatkami, ale także z proporcjami poszczególnych rodzajów mięs. Kotlet umieszczony w bułce może zatem śmiało pretendować do miana hamburgera, jednak proces jego przygotowania jest nieco inny. Jak robi się oryginalną pljeskavicę?
Długodojrzewające mięso – sekret przygotowania bałkańskiej pljeskavicy
Z pewnością jesteście przyzwyczajeni do tego, że najlepsze dania przygotowuje się ze świeżego mięsa. W przypadku pljeskavicy jest zupełnie inaczej. Siekane lub mielone, zakonserwowane solą mięso powinno leżeć w lodówce od kilku do kilkunastu dni, zanim zostanie usmażone na grillu. Nie oznacza to, że w tym czasie nie wymaga dodatkowych zabiegów. Mięso na pljeskavicę należy dwa razy dziennie przemieszać, dodając odrobinę wody.
Składniki do pljeskavicy – czego nie może zabraknąć?
W czasie, kiedy mięso dojrzewa, można zabrać się na kompletowanie pozostałych składników. Chociaż nazwa jest jedna – pljeskavica, przepis na nią będzie się nieco różnił. Nie może jednak w nim zabraknąć wędzonego sera, wędzonego boczku, cebuli, papryczek chili oraz przypraw. Wśród nich powinien znaleźć się pieprz, a także suszona ostra papryka. Wszystkie składniki należy pokroić na drobne kawałeczki. Teraz nadchodzi wreszcie pora na wyjęcie leżakującego w lodówce mięsa i rozpoczęcie przygotowywania kotletów.
Jak przygotować kotlety do pljeskavicy?
Pierwszym krokiem będzie dodanie do mieszanki mielonego mięsa pokrojonego wcześniej boczku. Po dokładnym wymieszaniu kolejnym składnikiem będzie wędzony ser. Jeśli nie macie takiego w domu, można zastąpić go cheddarem. Ponownie mieszamy i dodajemy cebulę. Na koniec wrzućcie papryczki. Jeśli zależy wam na łagodniejszym wydaniu pljeskavicy, wcześniej usuńcie z nich pestki. Doprawcie do smaku pieprzem i suszoną papryką. Dokładnie wymieszane mięso z wszystkimi dodatkami jest już gotowe do formowania kotletów.
Pljeskavica – co to jest i jak ją smażyć?
Nazwa nie jest bez znaczenia w tej potrawie. W języku bałkańskim słowo „pljeskati” oznacza klepać. I tak też należy potraktować mięso do pljeskavicy. Podzielone na kulki, powinno być następnie formowane rękoma w płaskie kotlety. Pieczemy je na grillu lub patelni grillowej po kilka minut z każdej strony. Jeśli nie macie takiej możliwości, można wykorzystać do tego celu zwykłą patelnię. Pamiętajcie jednak, aby po usmażeniu odsączyć nadmiar tłuszczu przy pomocy papierowych ręczniczków.
Sposób podania pljeskavicy – z czym smakuje najlepiej?
Kotlety po bałkańsku świetnie smakują z domowymi frytkami, pieczonymi łódeczkami z ziemniaków lub chlebem pita. Znakomicie podkreśli ich smak ajwar, czyli pasta z pieczonej papryki lub sos tzatziki. Pljeskavicę można także serwować w bułce z ulubionymi warzywnymi dodatkami. Bez względu na to, czy podana na talerzu, czy w formie hamburgera, pljeskavica z pewnością poszerzy wasze kulinarne horyzonty, stając się doskonałą alternatywą dla dobrze znanych wam przysmaków.
Komentarze (0)