Falafel – z czym podawać? Co do niego pasuje?

Falafel to potrawa, która pochodzi wprost z kuchni krajów Bliskiego Wschodu i już od wielu lat cieszy podniebienia także polskich smakoszy. To doskonałe danie dla wegan i wegetarian, gdyż jego głównym składnikiem jest ciecierzyca. Co to właściwie jest falafel? Z czym podawać tę tajemniczo brzmiącą potrawę, aby móc zachwycać się jej wyjątkowym smakiem? Podpowiadamy!

Falafel – z czym można go jeść?

Falafel to delikatny kotlecik, wykonany głównie z ciecierzycy i doprawiony wieloma aromatycznymi ziołami. Najczęściej do przyprawienia masy na falafele używa się czosnku, pieprzu, kminu rzymskiego, imbiru i kminku. Niektóre przepisy przewidują także dodanie cynamonu oraz świeżych siekanych ziół, np. pietruszki lub kolendry.

Przygotowanie falafela

Zanim dowiecie się z czym podawać falafela, warto dowiedzieć się, jak przygotować te przepyszne kulki.

  • Cały proces rozpoczyna się od namoczenia ziaren ciecierzycy. Powinny one leżeć w wodzie ok. 12 godzin, więc warto zrobić to dzień wcześniej. Aby ominąć ten punkt przygotowań, można użyć ciecierzycy z puszki – to znacznie przyspieszy cały proces.

  • Namoczone ziarna mielimy w maszynce do mielenia mięsa. Aby uzyskać znacznie gładszą masę, zamiast maszynki można użyć blendera.

  • Zmieloną ciecierzycę doprawiamy przyprawami i posiekanymi ziołami.

  • Formujemy niewielkie, lekko spłaszczone kulki.

  • Falafele smaż na głębokim i mocno rozgrzanym oleju do momentu, aż zarumienią się na złocisty kolor.

Dokładny przepis na przygotowanie falafeli znajdziecie tutaj.

Co do falafela?

Falafel jest znakomitym substytutem mięsa. Można go podawać na obiad lub lunch, ale nie tylko. Ciecierzyca jest bardzo sycąca, dlatego możecie też przygotować falafele jako szybką przekąskę.

Falafel – z czym podawać? Nasze propozycje

Imprezowe kuleczki

Małe kulki falafeli doskonale sprawdzą się jako przekąska na imprezie lub grillu. Przygotujcie wtedy małe, okrągłe falafelki, które będą idealną porcją „na raz”. Co będzie pasować do falafela w takiej formie? Sosy i pasty! Możecie przygotować miseczki z kilkoma rodzajami dipów. Bardzo często falafele podawane są w towarzystwie pasty tahini. Aby urozmaicić tradycyjną formę, przygotujcie pieczone falafele z sosem z pasty tahini. Ciekawym pomysłem są także falafele z dipem jogurtowo-ziołowym. Znakomitym dodatkiem do falafeli na imprezie będzie również hummus, który bez problemu przygotujecie w domu.

Falafel – z czym jeść na obiad?

Jeśli przygotowujecie falafela na obiad, uzupełnijcie go o składniki, dzięki którym posiłek doda Wam energii na resztę dnia. Do falafeli doskonale będą pasowały różnego rodzaju kasze. Polecamy soczyste kotlety mielone z ciecierzycy w towarzystwie kaszy jaglanej lub kuskus. Takie połączenie świetnie uzupełni surówka z czerwonej lub białej kapusty. Wybierz swoją ulubioną surówkę i stwórz znakomity obiadowy zestaw z falafelem.

Falafel na lunch

Falafel na lunch? Z czym go podawać, gdy chcecie szybko napełnić żołądek po porannych zajęciach? Z pomocą przychodzą znakomite falafele w tortilli. Wypełnijcie ją ulubionymi warzywami, np. ogórkiem, papryką i siekaną kapustą pekińską. Na to ułóżcie kilka falafeli i całość polejcie sosem z pasty tahini lub innym, który akurat macie pod ręką. Alternatywą dla tortilli są chlebki pita. To jeden z najczęstszych dodatków do falafela. Znakomicie smakują też warzywne burgery z falafelem. Świetnie sprawdzą się nie tylko jako lunch, lecz także jako główne danie na kolacji ze znajomymi.

Różne sposoby na podanie falafela

Falafel jest bardzo uniwersalny, dlatego możecie modyfikować podstawowy przepis na różne sposoby. Ciekawym pomysłem będzie przepis na falafela z zielonych warzyw, w którym zamiast ciecierzycy znajdziecie białą fasolę oraz szpinak! Nieco nowatorski, jednak równie pyszny jest falafel z burakiem. Podajcie go w towarzystwie sosu z tahini i koziego sera, a Wasze kubki smakowe Wam podziękują.