Pieczone Falafel’e z sosem Tahini przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pieczone Falafel’e z sosem Tahini

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

6

156 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

16 osób wydrukowało

Pobierz pdf

72 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

3 łyżki

1 sztuka

1 sztuka

2 łyżki

1 opakowanie

1 łyżeczka

1 szczypta

1 łyżeczka

1 sztuka

1 sztuka

1 pęczek

1 pęczek

100 mililitrów

1 sztuka

4 łyżki

2 łyżki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zawartość opakowania Knorr wsyp do garnka dodaj posiekaną cebulę i zalej 250 ml wody – gotuj ok. 15 minut, aż kasza zmięknie. Wystudź. Po tym czasie dodaj posiekaną natkę pietruszki, kumin oraz mieloną kolendrę i wymieszaj. Dopraw do smaku.

Pieczone Falafel’e z sosem Tahini - Krok 1

Krok 2

Do kaszy dodaj mąkę oraz jajko, wyrób jednolita masę i uformuj nieduże (ok. 3 cm) kulki. Każdą kulkę spłaszcz lekko dłonią i obtocz w sezamie.

Pieczone Falafel’e z sosem Tahini - Krok 2

Krok 3

Przygotowane kotleciki rozłóż na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem i wstaw do nagrzanego do 180 st. C piekarnika na ok. 5 minut.

Pieczone Falafel’e z sosem Tahini - Krok 3

Krok 4

W tym czasie w miseczce połącz pastę Tahini, jogurt posiekany czosnek, oraz sok z cytryny i posiekaną kolendrę. Wszystko razem wymieszaj i dopraw do smaku odrobiną soli i pieprzu wedle uznania. Upieczone Falafel’e wyłóż na półmisek i podawaj z przygotowanym sosem.

Pieczone Falafel’e z sosem Tahini - Krok 4
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Takie kotleciki możesz również przygotować smażąc je na patelni, jednak pieczone Falafel’e będą mniej kaloryczne.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczone Falafel’e z sosem Tahini - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczone Falafel’e z sosem Tahini - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczone Falafel’e z sosem Tahini - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczone Falafel’e z sosem Tahini - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczone Falafel’e z sosem Tahini - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczone Falafel’e z sosem Tahini - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczone Falafel’e z sosem Tahini - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczone Falafel’e z sosem Tahini - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Słodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczone Falafel’e z sosem TahiniPieczone Falafel’e z sosem Tahini

Jesteś fanem falafeli? Jeśli tak, to świetnie trafiłeś! Jeśli jeszcze nie – to i tak zachęcamy Cię do wypróbowania tego przepisu – oto niesamowite, pieczone falafelem z sosem tahini! Wyśmienity smak gwarantowany!

Dla kogo?

Dla zafascynowanych kuchnią orientalną, ale również dla wszystkich, którzy podchodzą do niej z pewnym dystansem – może najwyższy czas przekonać się do egzotycznych smaków? Nie wahaj się!

Na jaką okazję?

Pieczone falafele z sosem możesz przygotować wcześniej i zabrać ze sobą – na wycieczkę rowerową, piknik czy spacer po górach. Smakują dobrze zarówno na ciepło, jak i zimno.

Czy wiesz, że?

Falafele spotkać można bardzo często w barach ulicznych i tych w typie fast food, w formie wegańskiej, jako alternatywę kebabu.

Dla urozmaicenia:

Do naszych pieczonych falafeli możesz przygotować dowolny sos – czy to proponowany przez nas tahini, czy też domowy, czosnkowy. Praktycznie z każdym będą komponować się doskonale!