Składniki
3 łyżki
1 sztuka
1 sztuka
2 łyżki
1 opakowanie
1 łyżeczka
1 szczypta
1 łyżeczka
1 sztuka
1 sztuka
1 pęczek
1 pęczek
100 mililitrów
1 sztuka
4 łyżki
2 łyżki
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zawartość opakowania Knorr wsyp do garnka dodaj posiekaną cebulę i zalej 250 ml wody – gotuj ok. 15 minut, aż kasza zmięknie. Wystudź. Po tym czasie dodaj posiekaną natkę pietruszki, kumin oraz mieloną kolendrę i wymieszaj. Dopraw do smaku.
Krok 2
Do kaszy dodaj mąkę oraz jajko, wyrób jednolita masę i uformuj nieduże (ok. 3 cm) kulki. Każdą kulkę spłaszcz lekko dłonią i obtocz w sezamie.
Krok 3
Przygotowane kotleciki rozłóż na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem i wstaw do nagrzanego do 180 st. C piekarnika na ok. 5 minut.
Krok 4
W tym czasie w miseczce połącz pastę Tahini, jogurt posiekany czosnek, oraz sok z cytryny i posiekaną kolendrę. Wszystko razem wymieszaj i dopraw do smaku odrobiną soli i pieprzu wedle uznania. Upieczone Falafel’e wyłóż na półmisek i podawaj z przygotowanym sosem.
Dobra rada:
Takie kotleciki możesz również przygotować smażąc je na patelni, jednak pieczone Falafel’e będą mniej kaloryczne.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Kotlety z kaszy bulgur Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.
Czytaj więcejDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pieczone Falafel’e z sosem Tahini
Jesteś fanem falafeli? Jeśli tak, to świetnie trafiłeś! Jeśli jeszcze nie – to i tak zachęcamy Cię do wypróbowania tego przepisu – oto niesamowite, pieczone falafelem z sosem tahini! Wyśmienity smak gwarantowany!
Dla kogo?
Dla zafascynowanych kuchnią orientalną, ale również dla wszystkich, którzy podchodzą do niej z pewnym dystansem – może najwyższy czas przekonać się do egzotycznych smaków? Nie wahaj się!
Na jaką okazję?
Pieczone falafele z sosem możesz przygotować wcześniej i zabrać ze sobą – na wycieczkę rowerową, piknik czy spacer po górach. Smakują dobrze zarówno na ciepło, jak i zimno.
Czy wiesz, że?
Falafele spotkać można bardzo często w barach ulicznych i tych w typie fast food, w formie wegańskiej, jako alternatywę kebabu.
Dla urozmaicenia:
Do naszych pieczonych falafeli możesz przygotować dowolny sos – czy to proponowany przez nas tahini, czy też domowy, czosnkowy. Praktycznie z każdym będą komponować się doskonale!