Pieczone Falafel’e z sosem Tahini

- Krok 1Zawartość opakowania Knorr wsyp do garnka dodaj posiekaną cebulę i zalej 250 ml wody – gotuj ok. 15 minut, aż kasza zmięknie. Wystudź. Po tym czasie dodaj posiekaną natkę pietruszki, kumin oraz mieloną kolendrę i wymieszaj. Dopraw do smaku.
- Krok 2Do kaszy dodaj mąkę oraz jajko, wyrób jednolita masę i uformuj nieduże (ok. 3 cm) kulki. Każdą kulkę spłaszcz lekko dłonią i obtocz w sezamie.
- Krok 3Przygotowane kotleciki rozłóż na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem i wstaw do nagrzanego do 180 st. C piekarnika na ok. 5 minut.
- Krok 4W tym czasie w miseczce połącz pastę Tahini, jogurt posiekany czosnek, oraz sok z cytryny i posiekaną kolendrę. Wszystko razem wymieszaj i dopraw do smaku odrobiną soli i pieprzu wedle uznania. Upieczone Falafel’e wyłóż na półmisek i podawaj z przygotowanym sosem.

Takie kotleciki możesz również przygotować smażąc je na patelni, jednak pieczone Falafel’e będą mniej kaloryczne.

Jesteś fanem falafeli? Jeśli tak, to świetnie trafiłeś! Jeśli jeszcze nie – to i tak zachęcamy Cię do wypróbowania tego przepisu – oto niesamowite, pieczone falafelem z sosem tahini! Wyśmienity smak gwarantowany!
Dla kogo?
Dla zafascynowanych kuchnią orientalną, ale również dla wszystkich, którzy podchodzą do niej z pewnym dystansem – może najwyższy czas przekonać się do egzotycznych smaków? Nie wahaj się!
Na jaką okazję?
Pieczone falafele z sosem możesz przygotować wcześniej i zabrać ze sobą – na wycieczkę rowerową, piknik czy spacer po górach. Smakują dobrze zarówno na ciepło, jak i zimno.
Czy wiesz, że?
Falafele spotkać można bardzo często w barach ulicznych i tych w typie fast food, w formie wegańskiej, jako alternatywę kebabu.
Dla urozmaicenia:
Do naszych pieczonych falafeli możesz przygotować dowolny sos – czy to proponowany przez nas tahini, czy też domowy, czosnkowy. Praktycznie z każdym będą komponować się doskonale!