Mochi z mąki ziemniaczanej - przepis prosty | Przepisy.pl pixel

Mochi

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

9

heart
5 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

15 osób wydrukowało

Pobierz pdf

56 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

80 gramów

300 mililitrów

80 gramów

0.5 łyżeczki

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W misce połącz mąkę ryżową z cukrem i przyprawą Knorr, następnie dodaj wodę i dokładanie wymieszaj.

Mochi - Krok 1

Krok 2

Miskę z ciastem umieść w kąpieli wodnej na 15 min, mieszaj co jakiś czas, aż masa ciasta zgęstnieje.

Mochi - Krok 2

Krok 3

Na stolnicy rozłóż pergamin i oprósz dużą ilością maki ziemniaczanej. Na tak przegotowaną stolnicę przełóż ciasto, oprósz pozostałą mąką, przykryj kolejnym pergaminem i rozwałkuj wałkiem na grubość 2 mm. Rozwałkowane ciasto wraz z pergaminem schłodź w lodówce przez 15 min.

Mochi - Krok 3

Krok 4

Schłodzone ciasto oczyść pędzlem z nadmiaru mąki i wytnij w nim szklanką okręgi.

Mochi - Krok 4

Krok 5

Na każdy okrąg nałóż łyżkę dżemu i zawiń ciasto w kulkę lub łódeczkę.

Mochi - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Możesz do każdego mochi włożyć w środek po listku melisy.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Mochi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Mochi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Mochi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Mochi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Mochi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Mochi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Mochi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Mochi - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - MochiMochi

Kuchnia japońska to nie tylko kultowe już sushi. Ciasto mochi stanowi pomysł na intrygującą przekąskę lub deser. Choć pochodzi z Kraju Kwitnącej Wiśni, uwielbiana jest także w Tajlandii, Tajwanie, Korei Południowej i na Hawajach. Najwyższa pora, by trafiła pod polskie dachy!

Dla kogo? Dla łasuchów spragnionych poznawania łakoci z najdalszych zakątków świata. Wbrew pozorom, zdobycie wszystkich niezbędnych produktów do wykonania przepisu na mochi wcale nie będzie stanowiło skomplikowanego wyzwania.

Na jaką okazję? Mochi zabrać można ze sobą wszędzie: do pracy, szkoły, na wycieczkę albo dłuższy spacer po parku. Sam zdecydujesz, czy przepis na mochi bardziej pasuje do drugiego śniadania, deseru, czy może podwieczorku.

Czy wiesz, że? W Japonii mochi przygotowuje się podczas ważnych świąt. Szczególnym momentem w tamtejszej kulturze i kulinariach jest powitanie Nowego Roku. Bardzo często do nadzienia ryżowych ciasteczek wykorzystuje się słodką, czerwoną fasolę.

Dla urozmaicenia: Sproszkowana matcha, dodana bezpośrednio do ciasta mochi, zabarwi smakołyk na zielono.