
Składniki
200 gramów
80 gramów
300 mililitrów
80 gramów
0.5 łyżeczki
100 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W misce połącz mąkę ryżową z cukrem i przyprawą Knorr, następnie dodaj wodę i dokładanie wymieszaj.
Krok 2
Miskę z ciastem umieść w kąpieli wodnej na 15 min, mieszaj co jakiś czas, aż masa ciasta zgęstnieje.
Krok 3
Na stolnicy rozłóż pergamin i oprósz dużą ilością maki ziemniaczanej. Na tak przegotowaną stolnicę przełóż ciasto, oprósz pozostałą mąką, przykryj kolejnym pergaminem i rozwałkuj wałkiem na grubość 2 mm. Rozwałkowane ciasto wraz z pergaminem schłodź w lodówce przez 15 min.
Krok 4
Schłodzone ciasto oczyść pędzlem z nadmiaru mąki i wytnij w nim szklanką okręgi.
Krok 5
Na każdy okrąg nałóż łyżkę dżemu i zawiń ciasto w kulkę lub łódeczkę.
Dobra rada:
Możesz do każdego mochi włożyć w środek po listku melisy.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Przyprawa płatki chili z wędzoną papryką Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuPrzygotowywanie posiłków przy użyciu pary wodnej to przepis na posiłek idealny. Soczyste mięsa i chrupiące warzywa z pełnią właściwości odżywczych, ale bez zbędnego tłuszczu – to możliwe! I niezwykle proste w wykonaniu. Duże kulinarne doświadczenie nie jest wymagane!
Czytaj więcejBananowiec to najprostsze ciasto świata! Przygotowanie tego wypieku jest niezwykle szybkie, a efekty zawsze zachwycają. Próbowaliście kiedyś bananowca? Jeżeli nie, to najwyższa pora, by to zmienić! Chcecie poznać sprawdzony przepis, z pomocą którego przygotujecie ten wypiek?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Mochi
Kuchnia japońska to nie tylko kultowe już sushi. Ciasto mochi stanowi pomysł na intrygującą przekąskę lub deser. Choć pochodzi z Kraju Kwitnącej Wiśni, uwielbiana jest także w Tajlandii, Tajwanie, Korei Południowej i na Hawajach. Najwyższa pora, by trafiła pod polskie dachy!
Dla kogo? Dla łasuchów spragnionych poznawania łakoci z najdalszych zakątków świata. Wbrew pozorom, zdobycie wszystkich niezbędnych produktów do wykonania przepisu na mochi wcale nie będzie stanowiło skomplikowanego wyzwania.
Na jaką okazję? Mochi zabrać można ze sobą wszędzie: do pracy, szkoły, na wycieczkę albo dłuższy spacer po parku. Sam zdecydujesz, czy przepis na mochi bardziej pasuje do drugiego śniadania, deseru, czy może podwieczorku.
Czy wiesz, że? W Japonii mochi przygotowuje się podczas ważnych świąt. Szczególnym momentem w tamtejszej kulturze i kulinariach jest powitanie Nowego Roku. Bardzo często do nadzienia ryżowych ciasteczek wykorzystuje się słodką, czerwoną fasolę.
Dla urozmaicenia: Sproszkowana matcha, dodana bezpośrednio do ciasta mochi, zabarwi smakołyk na zielono.