
Składniki
800 gramów
1 sztuka
2 łyżeczki
2 sztuki
2 sztuki
1 łyżka
2 sztuki
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
6 sztuk
1 pęczek
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Soczewicę wypłucz na sicie, przełóż do garnka, zalej wodą, posól i gotuj do miękkości.

Krok 2
Gdy soczewica będzie już prawie miękka, dołóż pokrojoną w kostkę cebulę, kurkumę w proszku i pokrojoną w plasterki papryczkę chili.

Krok 3
Z pomidorów odetnij piętki i zetrzyj je na tarce. Dodaj je do soczewicy, a skórki pozostałe po tarciu wyrzuć.

Krok 4
Gotuj tak długo, aż soczewica niemal całkiem się rozpadnie, a woda niemal w całości wyparuje. Potem przykryj i odstaw.

Krok 5
Na patelni rozgrzej tłuszcz, dodaj posiekany czosnek, chili w proszku, kmin, zgniecione ziarnka gorczycy i liście curry. Smaż kilkadziesiąt sekund, mieszając.

Krok 6
Zawartość patelni przełóż do garnka z soczewicą, przykryj i odstaw na chwilę.

Krok 7
Całość wymieszaj. Podawaj z ryżem, posypawszy soczewicę posiekaną kolendrą.


Dobra rada:
Każdy rodzaj soczewicy przygotowuje się inaczej – najmniej czasu zajmie ci gotowanie soczewicy czerwonej i żółtej.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Wyrazisty smak i aromat sprawiają, że stają się przysmakiem nie tylko zapalonych grzybiarzy. Warto znaleźć miejsce wśród domowych przetworów dla przynajmniej kilku słoiczków.
Czytaj więcejBez problemu znajdziemy je w sklepach, lecz ich smak nie może równać się z walorami owoców, które przygotujemy samodzielnie. Jak suszyć śliwki? Dziś poruszymy temat suszenia śliwek w piekarniku oraz w suszarce.
Czytaj więcej