
Składniki
800 gramów
1 sztuka
2 łyżeczki
2 sztuki
2 sztuki
1 łyżka
2 sztuki
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
6 sztuk
1 pęczek
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Soczewicę wypłucz na sicie, przełóż do garnka, zalej wodą, posól i gotuj do miękkości.

Krok 2
Gdy soczewica będzie już prawie miękka, dołóż pokrojoną w kostkę cebulę, kurkumę w proszku i pokrojoną w plasterki papryczkę chili.

Krok 3
Z pomidorów odetnij piętki i zetrzyj je na tarce. Dodaj je do soczewicy, a skórki pozostałe po tarciu wyrzuć.

Krok 4
Gotuj tak długo, aż soczewica niemal całkiem się rozpadnie, a woda niemal w całości wyparuje. Potem przykryj i odstaw.

Krok 5
Na patelni rozgrzej tłuszcz, dodaj posiekany czosnek, chili w proszku, kmin, zgniecione ziarnka gorczycy i liście curry. Smaż kilkadziesiąt sekund, mieszając.

Krok 6
Zawartość patelni przełóż do garnka z soczewicą, przykryj i odstaw na chwilę.

Krok 7
Całość wymieszaj. Podawaj z ryżem, posypawszy soczewicę posiekaną kolendrą.


Dobra rada:
Każdy rodzaj soczewicy przygotowuje się inaczej – najmniej czasu zajmie ci gotowanie soczewicy czerwonej i żółtej.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej