Soczewica po indyjsku

Autor: Robert Makłowicz

ratingratingratingratingrating

12

115 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

59 osób wydrukowało

Pobierz pdf

186 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

800 gramów

1 sztuka

2 łyżeczki

2 sztuki

2 sztuki

1 łyżka

2 sztuki

1 łyżeczka

6 sztuk

1 pęczek

1 szczypta

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Soczewicę wypłucz na sicie, przełóż do garnka, zalej wodą, posól i gotuj do miękkości.

Soczewica po indyjsku - Krok 1

Krok 2

Gdy soczewica będzie już prawie miękka, dołóż pokrojoną w kostkę cebulę, kurkumę w proszku i pokrojoną w plasterki papryczkę chili.

Soczewica po indyjsku - Krok 2

Krok 3

Z pomidorów odetnij piętki i zetrzyj je na tarce. Dodaj je do soczewicy, a skórki pozostałe po tarciu wyrzuć.

Soczewica po indyjsku - Krok 3

Krok 4

Gotuj tak długo, aż soczewica niemal całkiem się rozpadnie, a woda niemal w całości wyparuje. Potem przykryj i odstaw.

Soczewica po indyjsku - Krok 4

Krok 5

Na patelni rozgrzej tłuszcz, dodaj posiekany czosnek, chili w proszku, kmin, zgniecione ziarnka gorczycy i liście curry. Smaż kilkadziesiąt sekund, mieszając.

Soczewica po indyjsku - Krok 5

Krok 6

Zawartość patelni przełóż do garnka z soczewicą, przykryj i odstaw na chwilę.

Soczewica po indyjsku - Krok 6

Krok 7

Całość wymieszaj. Podawaj z ryżem, posypawszy soczewicę posiekaną kolendrą.

Soczewica po indyjsku - Krok 7
0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej