Soczewica po indyjsku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Soczewica po indyjsku

Autor: Robert Makłowicz

ratingratingratingratingrating

13

heart
131 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

66 osób wydrukowało

Pobierz pdf

204 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

800 gramów

1 sztuka

2 łyżeczki

2 sztuki

2 sztuki

1 łyżka

2 sztuki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

6 sztuk

1 pęczek

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Soczewicę wypłucz na sicie, przełóż do garnka, zalej wodą, posól i gotuj do miękkości.

Soczewica po indyjsku - Krok 1

Krok 2

Gdy soczewica będzie już prawie miękka, dołóż pokrojoną w kostkę cebulę, kurkumę w proszku i pokrojoną w plasterki papryczkę chili.

Soczewica po indyjsku - Krok 2

Krok 3

Z pomidorów odetnij piętki i zetrzyj je na tarce. Dodaj je do soczewicy, a skórki pozostałe po tarciu wyrzuć.

Soczewica po indyjsku - Krok 3

Krok 4

Gotuj tak długo, aż soczewica niemal całkiem się rozpadnie, a woda niemal w całości wyparuje. Potem przykryj i odstaw.

Soczewica po indyjsku - Krok 4

Krok 5

Na patelni rozgrzej tłuszcz, dodaj posiekany czosnek, chili w proszku, kmin, zgniecione ziarnka gorczycy i liście curry. Smaż kilkadziesiąt sekund, mieszając.

Soczewica po indyjsku - Krok 5

Krok 6

Zawartość patelni przełóż do garnka z soczewicą, przykryj i odstaw na chwilę.

Soczewica po indyjsku - Krok 6

Krok 7

Całość wymieszaj. Podawaj z ryżem, posypawszy soczewicę posiekaną kolendrą.

Soczewica po indyjsku - Krok 7
Robert Makłowicz

Dobra rada:

Każdy rodzaj soczewicy przygotowuje się inaczej – najmniej czasu zajmie ci gotowanie soczewicy czerwonej i żółtej.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Soczewica po indyjsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Soczewica po indyjsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Soczewica po indyjsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Soczewica po indyjsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Soczewica po indyjsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Soczewica po indyjsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Soczewica po indyjsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Soczewica po indyjsku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Warzywa z woka
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej