Składniki
800 gramów
1 sztuka
2 łyżeczki
2 sztuki
2 sztuki
1 łyżka
2 sztuki
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
6 sztuk
1 pęczek
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Soczewicę wypłucz na sicie, przełóż do garnka, zalej wodą, posól i gotuj do miękkości.
Krok 2
Gdy soczewica będzie już prawie miękka, dołóż pokrojoną w kostkę cebulę, kurkumę w proszku i pokrojoną w plasterki papryczkę chili.
Krok 3
Z pomidorów odetnij piętki i zetrzyj je na tarce. Dodaj je do soczewicy, a skórki pozostałe po tarciu wyrzuć.
Krok 4
Gotuj tak długo, aż soczewica niemal całkiem się rozpadnie, a woda niemal w całości wyparuje. Potem przykryj i odstaw.
Krok 5
Na patelni rozgrzej tłuszcz, dodaj posiekany czosnek, chili w proszku, kmin, zgniecione ziarnka gorczycy i liście curry. Smaż kilkadziesiąt sekund, mieszając.
Krok 6
Zawartość patelni przełóż do garnka z soczewicą, przykryj i odstaw na chwilę.
Krok 7
Całość wymieszaj. Podawaj z ryżem, posypawszy soczewicę posiekaną kolendrą.
Dobra rada:
Każdy rodzaj soczewicy przygotowuje się inaczej – najmniej czasu zajmie ci gotowanie soczewicy czerwonej i żółtej.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.
Czytaj więcejDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.
Czytaj więcej