Kugel

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

17

193 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

145 osób wydrukowało

Pobierz pdf

315 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

40 dekagramów

2 sztuki

1.5 kilograma

4 sztuki

2 sztuki

3 sztuki

15 gramów

40 dekagramów

200 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Dwie Kostki Rosołu z kury Knorr zagotuj w 200 mililitrach wody, do powstania esencjonalnego wywaru.

Kugel - Krok 1

Krok 2

Cebule, boczek i czosnek pokrój w drobną kostkę i podsmaż, do momentu, gdy się zrumienią.

Kugel - Krok 2

Krok 3

Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Dodaj bulion, jaja, podsmażony boczek i warzywa. Następnie dobrze wymieszaj, dopraw majerankiem. Na końcu dodaj mąkę i ponownie wymieszaj.

Kugel - Krok 3

Krok 4

Wylej masę do niskiej foremki pieczeniowej i piecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 40 minut.

Kugel - Krok 4

Krok 5

Kugel powinien być niezbyt mokry w środku i zrumieniony na zewnątrz. Podawaj z gęstą śmietaną.

Kugel - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kugel - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kugel - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kugel - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kugel - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kugel - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kugel - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kugel - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Miso
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - KugelKugel

Ziemniaczana babka z cebulą i wędzonym boczkiem to kugel. Danie wywodzi się z kuchni żydowskiej i przypomina nieco popularne placki ziemniaczane. Jest jednak bardziej wyraziste i piecze się je w piekarniku zamiast smażenia. Przygotowywanie zapiekanki zacznij od przyrządzenia bulionu na wędzonym boczku. Następnie podsmaż na tłuszczu pokrojoną drobno cebulę, czosnek oraz mięso. Dorzuć je potem do startych wcześniej ziemniaków, dolej do całości bulion i dodaj jajka. Na koniec dorzuć mąkę i majeranek. Ziemniaczaną masę przełóż do niskiego, żaroodpornego naczynia i upiecz. Kugel powinien być miękki w środku, a na zewnątrz posiadać zarumienioną, delikatnie chrupiącą skórkę. Serwuj go z kwaśną śmietaną lub wybranym sosem. Sprawdzą się pieczarkowy i czosnkowy. Ozdób potrawę natką pietruszki i świeżymi warzywami. Wykorzystaj pomidorki cherry, ogórka szklarniowego i czerwoną cebulę. Serwuj danie jako samodzielny posiłek lub dodatek do mięs czy warzyw duszonych z sosem. Przygotuj smaczną, ziemniaczaną zapiekankę, korzystając z tego przepisu.