
Składniki
40 dekagramów
2 sztuki
1.5 kilograma
4 sztuki
2 sztuki
3 sztuki
15 gramów
40 dekagramów
200 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Dwie Kostki Rosołu z kury Knorr zagotuj w 200 mililitrach wody, do powstania esencjonalnego wywaru.

Krok 2
Cebule, boczek i czosnek pokrój w drobną kostkę i podsmaż, do momentu, gdy się zrumienią.

Krok 3
Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Dodaj bulion, jaja, podsmażony boczek i warzywa. Następnie dobrze wymieszaj, dopraw majerankiem. Na końcu dodaj mąkę i ponownie wymieszaj.

Krok 4
Wylej masę do niskiej foremki pieczeniowej i piecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 40 minut.

Krok 5
Kugel powinien być niezbyt mokry w środku i zrumieniony na zewnątrz. Podawaj z gęstą śmietaną.

- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kugel
Zmagania w kuchni rozpocznijmy od podstaw: co to jest kugel? To ziemniaczana babka z cebulą i wędzonym boczkiem. Danie wywodzi się z kuchni żydowskiej i przypomina nieco popularne placki ziemniaczane. Kugel ziemniaczany jest jednak bardziej wyrazisty i piecze się go w piekarniku zamiast smażenia. Chcesz zrobić tę intrygującą potrawę od podstaw? Skorzystaj z naszego sprawdzonego przepisu na kugiel i odkryj nowe oblicze zapiekanki.
Dla kogo? Kugel ziemniaczany to treściwe danie, które zadowoli wszystkich miłośników konkretnych posiłków. Jak zrobić kugiel? Przygotowywanie zapiekanki zacznij od przyrządzenia bulionu na wędzonym boczku. Następnie podsmaż na tłuszczu pokrojoną drobno cebulę, czosnek oraz mięso. Dorzuć je potem do startych wcześniej ziemniaków na kugiel, dolej do całości bulion i dodaj jajka. Na koniec dorzuć mąkę i majeranek. Ziemniaczaną masę przełóż do niskiego, żaroodpornego naczynia i upiecz. Kierując się przepisem na kugiel ziemniaczany, w efekcie otrzymasz danie miękkie w środku, które na zewnątrz będzie posiadać zarumienioną, delikatnie chrupiącą skórkę. Mniam!
Na jaką okazję? Kugel ziemniaczany króluje w jesiennych i zimowych jadłospisach. W chłodniejszych miesiącach chętniej zamieniamy sałatki i chłodniki na rozgrzewające specjały. Niech jednym z nich będzie ten ziemniaczany przysmak! O przepisie na kugiel pamiętaj w porze obiadu lub wieczorem, gdy masz ochotę na gorącą kolację. Kugiel ziemniaczany możesz serwować jako samodzielny posiłek lub dodatek do mięs czy warzyw duszonych z sosem.
Czy wiesz, że? Przepisy na kugiel szczególne miejsce zajmowały w kuchniach województwa świętokrzyskiego. Pierwotnie był daniem bardzo wytwornym, do którego wykonania używano między innymi baraniny oraz gęsiny. Na potrzeby biedniejszych obywateli kugel został przekształcony w babkę ziemniaczaną.
Dla urozmaicenia: Serwuj go z kwaśną śmietaną lub wybranym sosem. Sprawdzą się pieczarkowy i czosnkowy. Ozdób potrawę natką pietruszki i świeżymi warzywami. Wykorzystaj pomidorki cherry, ogórka szklarniowego i czerwoną cebulę. Przygotuj smaczną, ziemniaczaną zapiekankę, korzystając z tego sprawdzonego przepisu na kugiel.