Frittata z pieczarkami i karczochami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Frittata z pieczarkami i karczochami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

heart
97 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

52 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

123 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

8 sztuk

2 łyżki

10 sztuk

1 sztuka

2 sztuki

0.5 pęczka

2 łyżki

1 sztuka

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Paprykę oczyść z gniazd nasiennych i przekrój na kilka większych kawałków.

Frittata z pieczarkami i karczochami - Krok 1

Krok 2

Na grillu smaż karczochy oraz kawałki papryki. Gdy warzywa zrobią się rumiane, odstaw je do ostygnięcia i następnie pokrój w paski.

Frittata z pieczarkami i karczochami - Krok 2

Krok 3

Pieczarki pokrój na plasterki, a cebulę i czosnek posiekaj. Wszystko podsmaż na rozgrzanym oleju.

Frittata z pieczarkami i karczochami - Krok 3

Krok 4

Jajka dokładnie roztrzep. Dodaj starty parmezan oraz roztartą kostkę Knorr.

Frittata z pieczarkami i karczochami - Krok 4

Krok 5

Wlej masę jajeczną na patelnię, dodaj karczochy, paprykę i posiekaną natkę pietruszki.

Frittata z pieczarkami i karczochami - Krok 5

Krok 6

Wstaw patelnię do nagrzanego piekarnika lub opiekacza i poczekaj, aż jajka się zetną. Następnie wyłóż omlet na deskę. Fritattę pokrój na mniejsze kawałki (trójkąty) i podawaj.

Frittata z pieczarkami i karczochami - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Frittata z pieczarkami i karczochami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Frittata z pieczarkami i karczochami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Frittata z pieczarkami i karczochami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Frittata z pieczarkami i karczochami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Frittata z pieczarkami i karczochami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Frittata z pieczarkami i karczochami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Frittata z pieczarkami i karczochami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Frittata z pieczarkami i karczochami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Frittata z pieczarkami i karczochamiFrittata z pieczarkami i karczochami

Frittata to rodzaj włoskiego omletu, który możesz zaserwować zarówno na lunch, jak i na kolację. Jest ona także bardzo dobrym dodatkiem do mięs serwowanych podczas obiadu. Frittatę podaje się również z dodatkiem ugotowanych ziemniaków – po zmieszaniu wszystkich składników całość należy zalać jajkami, posypać serem żółtym i przez kilka minut zapiekać w piekarniku. Doskonale smakuje ona zarówno na ciepło, od razu po przygotowaniu, jak i na zimno. Świetnie sprawdzi się w sytuacji, gdy chcesz zrobić porządek w lodówce – do jej przygotowania możesz wykorzystać bowiem niemalże wszystkie ulubione dodatki – szynkę, pieczarki, ser żółty oraz ulubione warzywa, zioła czy cebulę. Bardzo dobrze będzie smakować połączenie jajek, pieczarek oraz karczochów z dodatkiem papryki, cebuli i czosnku. Aby uzyskać frittatę idealną, pamiętaj, aby mocno ubić jajka tak, by była ona wysoka i puszysta.