Frittata z pieczarkami i karczochami
średnie
123 osoby zapisały

Składniki
1 sztuka
8 sztuk
2 łyżki
10 sztuk
1 sztuka
2 sztuki
0.5 pęczka
2 łyżki
1 sztuka
1 opakowanie
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Paprykę oczyść z gniazd nasiennych i przekrój na kilka większych kawałków.

Krok 2
Na grillu smaż karczochy oraz kawałki papryki. Gdy warzywa zrobią się rumiane, odstaw je do ostygnięcia i następnie pokrój w paski.

Krok 3
Pieczarki pokrój na plasterki, a cebulę i czosnek posiekaj. Wszystko podsmaż na rozgrzanym oleju.

Krok 4
Jajka dokładnie roztrzep. Dodaj starty parmezan oraz roztartą kostkę Knorr.

Krok 5
Wlej masę jajeczną na patelnię, dodaj karczochy, paprykę i posiekaną natkę pietruszki.

Krok 6
Wstaw patelnię do nagrzanego piekarnika lub opiekacza i poczekaj, aż jajka się zetną. Następnie wyłóż omlet na deskę. Fritattę pokrój na mniejsze kawałki (trójkąty) i podawaj.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Frittata z pieczarkami i karczochami
Frittata to rodzaj włoskiego omletu, który możesz zaserwować zarówno na lunch, jak i na kolację. Jest ona także bardzo dobrym dodatkiem do mięs serwowanych podczas obiadu. Frittatę podaje się również z dodatkiem ugotowanych ziemniaków – po zmieszaniu wszystkich składników całość należy zalać jajkami, posypać serem żółtym i przez kilka minut zapiekać w piekarniku. Doskonale smakuje ona zarówno na ciepło, od razu po przygotowaniu, jak i na zimno. Świetnie sprawdzi się w sytuacji, gdy chcesz zrobić porządek w lodówce – do jej przygotowania możesz wykorzystać bowiem niemalże wszystkie ulubione dodatki – szynkę, pieczarki, ser żółty oraz ulubione warzywa, zioła czy cebulę. Bardzo dobrze będzie smakować połączenie jajek, pieczarek oraz karczochów z dodatkiem papryki, cebuli i czosnku. Aby uzyskać frittatę idealną, pamiętaj, aby mocno ubić jajka tak, by była ona wysoka i puszysta.


































