Frittata z pieczarkami i karczochami przepis – Zobacz na przepisy.pl

Frittata z pieczarkami i karczochami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

90 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

38 osób wydrukowało

Pobierz pdf

83 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

8 sztuk

1 opakowanie

1 sztuka

1 sztuka

10 sztuk

0.5 pęczka

2 łyżki

1 sztuka

2 sztuki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Paprykę oczyść z gniazd nasiennych i przekrój na kilka większych kawałków.

Frittata z pieczarkami i karczochami - Krok 1

Krok 2

Na grillu smaż karczochy oraz kawałki papryki. Gdy warzywa zrobią się rumiane, odstaw je do ostygnięcia i następnie pokrój w paski.

Frittata z pieczarkami i karczochami - Krok 2

Krok 3

Pieczarki pokrój na plasterki, a cebulę i czosnek posiekaj. Wszystko podsmaż na rozgrzanym oleju.

Frittata z pieczarkami i karczochami - Krok 3

Krok 4

Jajka dokładnie roztrzep. Dodaj starty parmezan oraz roztartą kostkę Knorr.

Frittata z pieczarkami i karczochami - Krok 4

Krok 5

Wlej masę jajeczną na patelnię, dodaj karczochy, paprykę i posiekaną natkę pietruszki.

Frittata z pieczarkami i karczochami - Krok 5

Krok 6

Wstaw patelnię do nagrzanego piekarnika lub opiekacza i poczekaj, aż jajka się zetną. Następnie wyłóż omlet na deskę. Fritattę pokrój na mniejsze kawałki (trójkąty) i podawaj.

Frittata z pieczarkami i karczochami - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Frittata z pieczarkami i karczochami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Frittata z pieczarkami i karczochami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Frittata z pieczarkami i karczochami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Frittata z pieczarkami i karczochami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Frittata z pieczarkami i karczochami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Frittata z pieczarkami i karczochami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Frittata z pieczarkami i karczochami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Frittata z pieczarkami i karczochamiFrittata z pieczarkami i karczochami

Frittata to rodzaj włoskiego omletu, który możesz zaserwować zarówno na lunch, jak i na kolację. Jest ona także bardzo dobrym dodatkiem do mięs serwowanych podczas obiadu. Frittatę podaje się również z dodatkiem ugotowanych ziemniaków – po zmieszaniu wszystkich składników całość należy zalać jajkami, posypać serem żółtym i przez kilka minut zapiekać w piekarniku. Doskonale smakuje ona zarówno na ciepło, od razu po przygotowaniu, jak i na zimno. Świetnie sprawdzi się w sytuacji, gdy chcesz zrobić porządek w lodówce – do jej przygotowania możesz wykorzystać bowiem niemalże wszystkie ulubione dodatki – szynkę, pieczarki, ser żółty oraz ulubione warzywa, zioła czy cebulę. Bardzo dobrze będzie smakować połączenie jajek, pieczarek oraz karczochów z dodatkiem papryki, cebuli i czosnku. Aby uzyskać frittatę idealną, pamiętaj, aby mocno ubić jajka tak, by była ona wysoka i puszysta.