Frittata z pieczarkami i karczochami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Frittata z pieczarkami i karczochami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

heart
97 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

52 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

119 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

8 sztuk

2 łyżki

10 sztuk

1 sztuka

2 sztuki

0.5 pęczka

2 łyżki

1 sztuka

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Paprykę oczyść z gniazd nasiennych i przekrój na kilka większych kawałków.

Frittata z pieczarkami i karczochami - Krok 1

Krok 2

Na grillu smaż karczochy oraz kawałki papryki. Gdy warzywa zrobią się rumiane, odstaw je do ostygnięcia i następnie pokrój w paski.

Frittata z pieczarkami i karczochami - Krok 2

Krok 3

Pieczarki pokrój na plasterki, a cebulę i czosnek posiekaj. Wszystko podsmaż na rozgrzanym oleju.

Frittata z pieczarkami i karczochami - Krok 3

Krok 4

Jajka dokładnie roztrzep. Dodaj starty parmezan oraz roztartą kostkę Knorr.

Frittata z pieczarkami i karczochami - Krok 4

Krok 5

Wlej masę jajeczną na patelnię, dodaj karczochy, paprykę i posiekaną natkę pietruszki.

Frittata z pieczarkami i karczochami - Krok 5

Krok 6

Wstaw patelnię do nagrzanego piekarnika lub opiekacza i poczekaj, aż jajka się zetną. Następnie wyłóż omlet na deskę. Fritattę pokrój na mniejsze kawałki (trójkąty) i podawaj.

Frittata z pieczarkami i karczochami - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Frittata z pieczarkami i karczochami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Frittata z pieczarkami i karczochami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Frittata z pieczarkami i karczochami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Frittata z pieczarkami i karczochami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Frittata z pieczarkami i karczochami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Frittata z pieczarkami i karczochami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Frittata z pieczarkami i karczochami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Frittata z pieczarkami i karczochami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Frittata z pieczarkami i karczochamiFrittata z pieczarkami i karczochami

Frittata to rodzaj włoskiego omletu, który możesz zaserwować zarówno na lunch, jak i na kolację. Jest ona także bardzo dobrym dodatkiem do mięs serwowanych podczas obiadu. Frittatę podaje się również z dodatkiem ugotowanych ziemniaków – po zmieszaniu wszystkich składników całość należy zalać jajkami, posypać serem żółtym i przez kilka minut zapiekać w piekarniku. Doskonale smakuje ona zarówno na ciepło, od razu po przygotowaniu, jak i na zimno. Świetnie sprawdzi się w sytuacji, gdy chcesz zrobić porządek w lodówce – do jej przygotowania możesz wykorzystać bowiem niemalże wszystkie ulubione dodatki – szynkę, pieczarki, ser żółty oraz ulubione warzywa, zioła czy cebulę. Bardzo dobrze będzie smakować połączenie jajek, pieczarek oraz karczochów z dodatkiem papryki, cebuli i czosnku. Aby uzyskać frittatę idealną, pamiętaj, aby mocno ubić jajka tak, by była ona wysoka i puszysta.