
Składniki
1 sztuka
5 łyżek
1 szczypta
1 szczypta
2 sztuki
15 dekagramów
1 łyżka
1 sztuka
1 szczypta
1 szczypta
1.5 szklanki
1 sztuka
1 łyżeczka
0.5 kilograma
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ryż ugotuj w 2,5 szklanki osolonej wody z dodatkiem kurkumy. Odcedź.
Krok 2
Cebulę i papryki pokrój w kostkę i podsmaż na połowie oleju.
Krok 3
Wędliny pokrój na mniejsze kawałki i podsmaż na reszcie oleju.
Krok 4
Wędliny wymieszaj z papryką i cebulą. Przypraw tymiankiem, oregano, solą i pieprzem.
Krok 5
Wystudzony ryż wymieszaj z jajkami i szczyptą pieprzu.
Krok 6
Połowę ryżu wyłóż do nasmarowanego masłem naczynia żaroodpornego, na nim ułóż wędlinę z papryką i przykryj pozostałą częścią ryżu.
Krok 7
Posyp stratym żółtym serem. Zapiekaj 30 minut w temperaturze 190 stopni.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Przygotowywanie posiłków przy użyciu pary wodnej to przepis na posiłek idealny. Soczyste mięsa i chrupiące warzywa z pełnią właściwości odżywczych, ale bez zbędnego tłuszczu – to możliwe! I niezwykle proste w wykonaniu. Duże kulinarne doświadczenie nie jest wymagane!
Czytaj więcejBananowiec to najprostsze ciasto świata! Przygotowanie tego wypieku jest niezwykle szybkie, a efekty zawsze zachwycają. Próbowaliście kiedyś bananowca? Jeżeli nie, to najwyższa pora, by to zmienić! Chcecie poznać sprawdzony przepis, z pomocą którego przygotujecie ten wypiek?
Czytaj więcej