
Składniki
1 sztuka
5 łyżek
1 szczypta
1 szczypta
2 sztuki
15 dekagramów
1 łyżka
1 sztuka
1 szczypta
1 szczypta
1.5 szklanki
1 sztuka
1 łyżeczka
0.5 kilograma
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ryż ugotuj w 2,5 szklanki osolonej wody z dodatkiem kurkumy. Odcedź.
Krok 2
Cebulę i papryki pokrój w kostkę i podsmaż na połowie oleju.
Krok 3
Wędliny pokrój na mniejsze kawałki i podsmaż na reszcie oleju.
Krok 4
Wędliny wymieszaj z papryką i cebulą. Przypraw tymiankiem, oregano, solą i pieprzem.
Krok 5
Wystudzony ryż wymieszaj z jajkami i szczyptą pieprzu.
Krok 6
Połowę ryżu wyłóż do nasmarowanego masłem naczynia żaroodpornego, na nim ułóż wędlinę z papryką i przykryj pozostałą częścią ryżu.
Krok 7
Posyp stratym żółtym serem. Zapiekaj 30 minut w temperaturze 190 stopni.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej