
Składniki
1 sztuka
5 łyżek
1 szczypta
1 szczypta
2 sztuki
15 dekagramów
1 łyżka
1 sztuka
1 szczypta
1 szczypta
1.5 szklanki
1 sztuka
1 łyżeczka
0.5 kilograma
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ryż ugotuj w 2,5 szklanki osolonej wody z dodatkiem kurkumy. Odcedź.
Krok 2
Cebulę i papryki pokrój w kostkę i podsmaż na połowie oleju.
Krok 3
Wędliny pokrój na mniejsze kawałki i podsmaż na reszcie oleju.
Krok 4
Wędliny wymieszaj z papryką i cebulą. Przypraw tymiankiem, oregano, solą i pieprzem.
Krok 5
Wystudzony ryż wymieszaj z jajkami i szczyptą pieprzu.
Krok 6
Połowę ryżu wyłóż do nasmarowanego masłem naczynia żaroodpornego, na nim ułóż wędlinę z papryką i przykryj pozostałą częścią ryżu.
Krok 7
Posyp stratym żółtym serem. Zapiekaj 30 minut w temperaturze 190 stopni.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.
Czytaj więcej