Zapiekanka z różnego rodzaju wędlin przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekanka z różnego rodzaju wędlin

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

8 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

5 łyżek

1 szczypta

1 szczypta

2 sztuki

15 dekagramów

1 łyżka

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

1.5 szklanki

1 sztuka

1 łyżeczka

0.5 kilograma

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ryż ugotuj w 2,5 szklanki osolonej wody z dodatkiem kurkumy. Odcedź.

Krok 2

Cebulę i papryki pokrój w kostkę i podsmaż na połowie oleju.

Krok 3

Wędliny pokrój na mniejsze kawałki i podsmaż na reszcie oleju.

Krok 4

Wędliny wymieszaj z papryką i cebulą. Przypraw tymiankiem, oregano, solą i pieprzem.

Krok 5

Wystudzony ryż wymieszaj z jajkami i szczyptą pieprzu.

Krok 6

Połowę ryżu wyłóż do nasmarowanego masłem naczynia żaroodpornego, na nim ułóż wędlinę z papryką i przykryj pozostałą częścią ryżu.

Krok 7

Posyp stratym żółtym serem. Zapiekaj 30 minut w temperaturze 190 stopni.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka z  różnego rodzaju wędlin - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka z  różnego rodzaju wędlin - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka z  różnego rodzaju wędlin - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka z  różnego rodzaju wędlin - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka z  różnego rodzaju wędlin - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka z  różnego rodzaju wędlin - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka z  różnego rodzaju wędlin - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka z  różnego rodzaju wędlin - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
5 osób ogląda przepis:
Smażony makaron
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej