Domowy chleb na zakwasie - przepis świąteczny | Przepisy.pl pixel

Świąteczny chleb na zakwasie

Autor: Dorota Wdowińska-Rozbicka

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

7 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

8 osób wydrukowało

Pobierz pdf

11 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.25 litra

450 gramów

2 łyżki

1 łyżeczka

2 szklanki

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zakwas żytni wyjąć z lodówki ok 2 godziny przed pieczeniem a najlepiej dzień przed. Kiedy zakwas będzie miał temperaturę pokojową, dokarmiamy do tj. dodajemy do niego ok pół szkl mąki i pół szkl wody, mieszamy i odstawiamy na 2 godziny.

Krok 2

Po tym czasie: najpierw zakwas mieszamy z wodą i przyprawami. Potem dodajemy mąkę i wyrabiamy lub miksujemy wszystko ok 10 min. Zostawiamy ciasto by odpoczęło na 20-30 min. Znów miksujemy ok 10 min.

Krok 3

Przekładamy ciasto do formy keksówki natłuszczonej i wysypanej otrębami. Zostawiamy ciasto do wyrośnięcia na 2-3 godziny. Pieczemy godzinę w 200st.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Świąteczny chleb na zakwasie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Świąteczny chleb na zakwasie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Świąteczny chleb na zakwasie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Świąteczny chleb na zakwasie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Świąteczny chleb na zakwasie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Świąteczny chleb na zakwasie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Świąteczny chleb na zakwasie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Jej kolory mienią się w promieniach sierpniowego słońca, dając tym samym znak, że jesień tuż za pasem. Gruszka czaruje swoim kształtem, co czyni ją jedną z bardziej rozpoznawalnych wśród owoców.

Czytaj więcej

Skorzystaj z długich jesiennych wieczorów i przygotuj domowe, apetyczne zapiekanki!

Czytaj więcej