Domowy chleb na zakwasie - przepis świąteczny | Przepisy.pl pixel

Świąteczny chleb na zakwasie

Autor: Dorota Wdowińska-Rozbicka

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
7 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

9 osób wydrukowało

Pobierz pdf

19 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 szklanki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

2 łyżki

0.25 litra

450 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zakwas żytni wyjąć z lodówki ok 2 godziny przed pieczeniem a najlepiej dzień przed. Kiedy zakwas będzie miał temperaturę pokojową, dokarmiamy do tj. dodajemy do niego ok pół szkl mąki i pół szkl wody, mieszamy i odstawiamy na 2 godziny.

Krok 2

Po tym czasie: najpierw zakwas mieszamy z wodą i przyprawami. Potem dodajemy mąkę i wyrabiamy lub miksujemy wszystko ok 10 min. Zostawiamy ciasto by odpoczęło na 20-30 min. Znów miksujemy ok 10 min.

Krok 3

Przekładamy ciasto do formy keksówki natłuszczonej i wysypanej otrębami. Zostawiamy ciasto do wyrośnięcia na 2-3 godziny. Pieczemy godzinę w 200st.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Świąteczny chleb na zakwasie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Świąteczny chleb na zakwasie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Świąteczny chleb na zakwasie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Świąteczny chleb na zakwasie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Świąteczny chleb na zakwasie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Świąteczny chleb na zakwasie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Świąteczny chleb na zakwasie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Świąteczny chleb na zakwasie - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.

Czytaj więcej