Domowy chleb na zakwasie - przepis świąteczny | Przepisy.pl pixel

Świąteczny chleb na zakwasie

Autor: Dorota Wdowińska-Rozbicka

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

7 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

9 osób wydrukowało

Pobierz pdf

16 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.25 litra

450 gramów

2 łyżki

1 łyżeczka

2 szklanki

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zakwas żytni wyjąć z lodówki ok 2 godziny przed pieczeniem a najlepiej dzień przed. Kiedy zakwas będzie miał temperaturę pokojową, dokarmiamy do tj. dodajemy do niego ok pół szkl mąki i pół szkl wody, mieszamy i odstawiamy na 2 godziny.

Krok 2

Po tym czasie: najpierw zakwas mieszamy z wodą i przyprawami. Potem dodajemy mąkę i wyrabiamy lub miksujemy wszystko ok 10 min. Zostawiamy ciasto by odpoczęło na 20-30 min. Znów miksujemy ok 10 min.

Krok 3

Przekładamy ciasto do formy keksówki natłuszczonej i wysypanej otrębami. Zostawiamy ciasto do wyrośnięcia na 2-3 godziny. Pieczemy godzinę w 200st.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Świąteczny chleb na zakwasie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Świąteczny chleb na zakwasie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Świąteczny chleb na zakwasie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Świąteczny chleb na zakwasie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Świąteczny chleb na zakwasie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Świąteczny chleb na zakwasie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Świąteczny chleb na zakwasie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Świąteczny chleb na zakwasie - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Może wrzucimy coś na ruszt? Letnie popołudnia i wieczory od dłuższego czasu kojarzą nam się z zapachem grilla i jedzeniem na świeżym powietrzu. Kuchnia koreańska już dawno przeniosła tę rozrywkę pod restauracyjne i domowe dachy!

Czytaj więcej

Szparagi – modny dodatek do wielu dań, szczególnie tych wykwintnych. Zanim jednak zabierzesz się za ich przyrządzanie, sprawdź, jaka metoda będzie najlepsza. Przedstawiamy 5 sposobów na szparagi.

Czytaj więcej