Smażone banany przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Smażone banany

z sezamem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

26

613 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

135 osób wydrukowało

Pobierz pdf

380 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

5 sztuk

3 łyżki

1 łyżka

1 opakowanie

1 szklanka

500 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Banany obierz, pokrój w dwucentymetrowe kawałki. Wymieszaj z cukrem i sezamem.

Smażone banany - Krok 1

Krok 2

Fix Do placków z jabłkami Knorr wymieszaj ze szklanką mleka.

Smażone banany - Krok 2

Krok 3

W rondlu rozgrzej dobrze olej. Banany maczaj w cieście i smaż w głębokim tłuszczu. Uważaj podczas smażenia, aby się nie poparzyć.

Smażone banany - Krok 3

Krok 4

Banany smaż, aż ciasto zrobi się złotobrązowe, następnie odsącz na ręczniku papierowym. Podawaj natychmiast ciepłe i chrupiące.

Smażone banany - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Czy zastanawiałeś się, czemu sezam jest tak często obecny w przepisach mięsnych? Wydobywa on z mięsa niepowtarzalny smak – przekonaj się o tym sam!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Smażone banany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Smażone banany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Smażone banany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Smażone banany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Smażone banany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Smażone banany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Smażone banany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Smażone banany - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Smażone bananySmażone banany

Kilka dojrzałych bananów wystarczy, aby w łatwy sposób przygotować pyszny i niebanalny deser, inspirowany azjatycką kuchnią. Ich naturalną słodycz podkreśli chrupiąca panierka. Rozpocznij od obrania owoców ze skórki, po czym pokrój je na nieduże kawałki i obtocz w sezamie oraz brązowym cukrze trzcinowym. Wspomniane ziarenka możesz zastąpić wiórkami kokosowymi – w taki sposób banany serwuje się w Indonezji. Gotową mieszankę do przyrządzania placków z jabłkami wymieszaj z mlekiem za pomocą trzepaczki, aby powstała jednolita masa. W rondlu z grubym dnem rozgrzej dobrze olej roślinny, na przykład rafinowany ryżowy. Kawałki banana maczaj w cieście i smaż na głębokim tłuszczu do momentu, aż nabiorą złocistego koloru. Po usmażeniu przełóż je na kawałek ręcznika papierowego, który wchłonie nadmiar oleju. Deser podawaj na ciepło, najlepiej bezpośrednio po przyrządzeniu. Czy wypróbujesz nasz przepis na wyśmienite smażone banany z sezamem? Cenimy Twoje zdanie – koniecznie podziel się nim w komentarzu.