Smażone banany

z sezamem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

24

549 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

129 osób wydrukowało

Pobierz pdf

355 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

5 sztuk

3 łyżki

1 łyżka

1 szklanka

500 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Banany obierz, pokrój w dwucentymetrowe kawałki. Wymieszaj z cukrem i sezamem.

Smażone banany - Krok 1

Krok 2

Fix Do placków z jabłkami Knorr wymieszaj ze szklanką mleka.

Smażone banany - Krok 2

Krok 3

W rondlu rozgrzej dobrze olej. Banany maczaj w cieście i smaż w głębokim tłuszczu. Uważaj podczas smażenia, aby się nie poparzyć.

Smażone banany - Krok 3

Krok 4

Banany smaż, aż ciasto zrobi się złotobrązowe, następnie odsącz na ręczniku papierowym. Podawaj natychmiast ciepłe i chrupiące.

Smażone banany - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Fix Do placków z jabłkami Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Fix Do placków z jabłkami Knorr

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Smażone bananySmażone banany

Kilka dojrzałych bananów wystarczy, aby w łatwy sposób przygotować pyszny i niebanalny deser, inspirowany azjatycką kuchnią. Ich naturalną słodycz podkreśli chrupiąca panierka. Rozpocznij od obrania owoców ze skórki, po czym pokrój je na nieduże kawałki i obtocz w sezamie oraz brązowym cukrze trzcinowym. Wspomniane ziarenka możesz zastąpić wiórkami kokosowymi – w taki sposób banany serwuje się w Indonezji. Gotową mieszankę do przyrządzania placków z jabłkami wymieszaj z mlekiem za pomocą trzepaczki, aby powstała jednolita masa. W rondlu z grubym dnem rozgrzej dobrze olej roślinny, na przykład rafinowany ryżowy. Kawałki banana maczaj w cieście i smaż na głębokim tłuszczu do momentu, aż nabiorą złocistego koloru. Po usmażeniu przełóż je na kawałek ręcznika papierowego, który wchłonie nadmiar oleju. Deser podawaj na ciepło, najlepiej bezpośrednio po przyrządzeniu. Czy wypróbujesz nasz przepis na wyśmienite smażone banany z sezamem? Cenimy Twoje zdanie – koniecznie podziel się nim w komentarzu.