Jak jeść szprotki wędzone, a jak smażone? Jak je serwować?
Szprotka to mała ryba, lecz jej wielkość nie przekłada się na liczbę propozycji jej podania! Zaserwujcie ją w swoim domu, a będziecie miło zaskoczeni, jaki aromat i smak skrywa w sobie ten kilkunastocentymetrowy specjał. Ważny jest oczywiście sposób przyrządzenia i podania szprotek. Jesteście ciekawi, jak je jeść? Zastanawiacie się, czy szprotki trzeba obierać? Rozwiewamy Wasze dylematy! Poznajcie najlepsze metody na podanie smażonych i wędzonych szprotek. Zapraszamy!
Szprotka – mała rybka o wielkim potencjale
Szprotka to ryba, która niejedno ma imię! Pod jaką nazwą jej szukać? Jedni mówią na nią szprot, inni sardynka norweska. Wyróżnia się połyskującymi, niebieskimi łuskami i niewielkim rozmiarem. Średnia długość dorosłej szprotki wynosi zaledwie 15 cm. Wiele osób zauważa jej podobieństwo do małego śledzia. Wcale nas to nie dziwi, ponieważ nasza rybka należy do rodziny śledziowatych. Na co dzień pływa w morzach i oceanach, ale często również pojawia się na talerzach smakoszy nadmorskich specjałów. Choć szprotka nie osiąga dużego rozmiaru, to daje nam morze kulinarnych możliwości! Chcecie wypróbować tę smaczną rybę? Zastanawiacie się, jak jeść szprotki? Mamy dla Was kilka sprawdzonych porad!
Wędzone szprotki – jak jeść?
Nasycona dymem szprotka to znakomity rarytas. Aromatyczna, mięciutka i smaczna, jesteśmy pewni, że się jej nie oprzecie! Jak podać wędzone szprotki? Macie wiele opcji. Zacznijmy od najprostszej, czyli podawania rybki solo. Możecie potraktować ją jako przekąskę i cieszyć się smacznym przerywnikiem w ciągu dnia. Czy wędzone szprotki je się w całości? Oczywiście, że tak! Nie bawcie się w obieranie ości, skóry i oczu. Co więcej, kręgosłup szprotki jest bogaty w wapń, więc spożycie tej części jest dobre dla naszego organizmu. Wędzona rybka sprawdzi się również jako dodatek na kanapkę. Możecie zrobić z niej aromatyczną pastę, którą posmarujecie pieczywo. Jeżeli jednak wolicie zjeść szprotki w całości, to połóżcie je na kromce i zestawcie z sałatą i jajkiem. To znakomita propozycja na śniadanie lub kolację. Jak jeść wędzone szprotki? Ta pyszna rybka sprawdzi się również jako baza do gotowania obiadu. Zróbcie z niej pyszny sos do spaghetti!
Smażone szprotki – jak jeść?
Smażone szprotki to chrupiący przysmak, który najlepiej sprawdzi się jako obiadowa propozycja. Możecie zaserwować rybki w towarzystwie frytek i poczuć się jak w nadmorskiej restauracji. Zadbajcie o smaczne dodatki, czyli aromatyczne sosy i surówkę. Szprotki smażone dobrze smakują również z ziemniakami lub ryżem. Jeżeli jednak chcecie zjeść rybkę solo, to co Was powstrzymuje? Potraktujcie ten przysmak jako przekąskę w ciągu dnia! Opcji macie naprawdę dużo, wybierzcie swoją ulubioną!
Nasze przepisy na szprotki
Jak jeść szprotki wędzone i smażone? To już wiecie. Zobaczcie nasze przepisy z tą rybką w roli głównej. Mamy dla Was bardzo smaczne propozycje.
Z czym podawać smażone szprotki? Z pysznymi frytkami z piekarnika. Zestawcie te dwa przysmaki i stwórzcie znakomity obiad.
Szprotki wędzone – jak jeść? Zaserwujcie je z pysznym sosem do ryb, który jest niezwykle aromatyczny. Spróbujecie?
Wiecie, że szprotki wędzone są idealną bazą do zrobienia pysznej pasty. Przyrządźcie ją i zestawcie z innymi składnikami. Dobrze smakują roladki z szynki z pastą rybną, o czym zaraz możecie się przekonać. Pycha! A fanom chrupiącego pieczywa polecamy kanapki z pastą rybną z jajkiem i ogórkiem konserwowym. Smacznego!
Komentarze (0)