Chleb łyżką mieszany – z ziarnami, pszenny lub wieloziarnisty. Przepis
Nietypowy chleb łyżką mieszany cechuje się miękkim środkiem, chrupiącą skórką i wspaniałym zapachem, a przy tym jest bardzo łatwy do przygotowania. Jak go zrobić i co wykorzystać?
Chleb mieszany łyżką z ziarnami – składniki
Przepis na chleb mieszany łyżką to chyba najprostszy sposób przygotowania domowego pieczywa. Do przyrządzenia ciasta nie potrzeba robota kuchennego ani żadnych specjalnych akcesoriów, a czas spędzony w kuchni jest ograniczony do minimum. Bochenek może być przygotowane w dwóch wersjach: jako chleb pszenno-żytni mieszany łyżką lub pieczywo pszenne, w zależności od rodzaju wykorzystanej mąki.
Do szybkiego chleba mieszanego łyżką potrzebujecie mąki, świeżych lub suszonych drożdży, ciepłej wody, siemienia lnianego, ziaren słonecznika oraz cukru. Do przygotowania pieczywa wykorzystacie też inne ziarna: pestki dyni, mak, sezam lub czarnuszkę. Warto wypróbować również wersję z rozdrobnionymi orzechami nerkowca i migdałami.
Chleb wieloziarnisty mieszany łyżką – przepis
Mąkę należy przesiać do miski, dodać ziarna, cukier, drożdże i wodę, a następnie delikatnie wymieszać ciasto łyżką do całkowitego połączenia się wszystkich składników. Następnie odstawić je na około pół godziny, a po wyrośnięciu jeszcze raz wymieszać i przełożyć na blaszkę posmarowaną masłem i wysypaną mąką. Później odstawić na kolejne 20-30 minut i po ostatecznym wyrośnięciu piec przez 50 minut w temperaturze 220°C, najlepiej na grzaniu góra-dół.
Gotowy chleb pszenny mieszany łyżką sprawdzi się na śniadanie, ale też jako dodatek do żurku, zupy ogórkowej lub na grilla.
Komentarze (0)