Jak zrobić chleb czosnkowy? Jak go upiec?

Chleb czosnkowy to doskonale znany dodatek kulinarny, który pasuje do wielu dań lub nawet solo w formie przekąski. Przygotowanie własnego chleba czosnkowego wcale nie jest trudne. Jak zrobić chleb czosnkowy? Dowiedz się z naszego artykułu.

Jak zrobić chleb czosnkowy – czy to trudne?

Chleb czosnkowy to niezbyt wymagające wyzwanie kulinarne. Można go przygotować w kilka minut z gotowego pieczywa lub pokusić się o wypiek domowej roboty. Poza pieczywem potrzeba wyłącznie czosnku, masła i ewentualnie ulubionych ziół.

Chleb czosnkowy – jak zrobić go w piekarniku?

Najprostszy przepis na chleb czosnkowy to ten z wykorzystaniem gotowego pieczywa. To, jakie wybierzecie, zależy już od Waszych upodobań, warto jednak podkreślić, że w tej roli świetnie sprawdzi się bagietka. Poza nią potrzebujecie również masła ok. 30 g oraz 1 ząbka czosnku i ulubionych przypraw.

Jak zrobić chleb czosnkowy? Przygotowanie

  1. Wyjmijcie masło z lodówki na ok. 15 minut przed przygotowaniem dania.

  2. Bagietkę przepołówcie lub pokrójcie na mniejsze kromki.

  3. Kolejno przeciśnijcie czosnek przez praskę lub posiekajcie nożem.

  4. Miękkie masło wymieszajcie z solą i ulubionymi ziołami, a kolejno dodajcie do niego czosnek.

  5. Wszystko wymieszajcie na gładką masę i posmarujcie nią pieczywo.

  6. Teraz ułóżcie kromki na blasze wyłożoną papierem do pieczenia i pieczcie przez 10-15 minut w temperaturze 180°C, aż do zarumienienia pieczywa.

Jak upiec chleb czosnkowy domowej roboty?

Jeśli chcecie jednak podejść do zadania bardziej ambicjonalnie, to nic nie stoi na przeszkodzie, byście sami przygotowali pieczywo. Poniżej znajdziecie przepis.

Składniki:

  • 40 g drożdży

  • 100 ml letniej wody

  • 1 łyżeczka cukru

  • 500 g mąki pszennej

  • Szczypta soli

  • Ewentualnie ulubione zioła

  • 3 ząbki czosnku


Jak zrobić domowy chleb czosnkowy? Przygotowanie

  1. Rozróbcie drożdże w wodzie i dodajcie cukier, po czym wszystko dokładnie wymieszajcie, a kolejno odstawcie w ciepłe miejsce.

  2. Do miski wsypcie mąkę, sól i ulubione zioła.

  3. Jeśli drożdże się już spieniły, to wlejcie je do mąki i dodajcie rozdrobniony czosnek.

  4. Wszystko razem dokładnie zmiksujcie za pomocą miksera, rąk lub w maszynie.

  5. Ciasto przełóżcie do wyłożonej papierem foremki do pieczenia chleba.

  6. Pieczcie ciasto w 200°C przez ok. 50 minut.

Jak zrobić chlebek czosnkowy odrywany?

Ciekawym sposobem na przekąskę jest podanie chlebka czosnkowego w formie odrywanej. Zastanawiacie się, o co chodzi? To bardzo proste.

Wystarczy wcześniej zaproponowany przez nas przepis na chlebek domowy nieco zmodyfikować i zamiast wypiekać go w całości, to z ciasta przygotować „rwane” kawałki, które mogą przyjąć nieoczekiwany kształt. Po ich upieczeniu przekąska jest nie tylko smaczna, ale i bardzo atrakcyjna dla oka.

Chleb czosnkowy – jak zrobić z niego pyszną przekąskę?

Chleb czosnkowy to przystawka, którą można zajadać się ot tak lub w kompozycji z dodatkami. Doskonale sprawdza się w roli grzanki z kaparami, grzanki z ratatują lub grzanki z sosem pomidorowo-mięsnym. A dla osób, które lubią chrupiący dodatek do zup, polecamy przepis na danie, jakim jest zupa cebulowa z piwem i grzankami.