
Składniki
1 sztuka
2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
125 gramów
1 sztuka
1 sztuka
3 sztuki
8 łyżek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotowanie grzanek zacznij od pokrojenia warzyw. Posiekaj cebulę w drobną kostkę, a białą część pora – w plasterki. Rozgrzej w garnku 8 łyżek oliwy z oliwek. Gdy będzie już gotowa do smażenia, wrzuć do garnka cebulę i pora. Smaż je, aż staną się miękkie.

Krok 2
Pora na pozostałą część ratatui. Pokrój 2 pomidory, małego bakłażana, czerwoną paprykę i cukinię w drobną kostkę. Wszystkie te warzywa dodaj do garnka z cebulą i porem. Dorzuć do naczynia także Bulionetkę wołową Knorr i dokładnie wymieszaj składniki. Duś ratatuję pod przykryciem przez około 15 minut.

Krok 3
Przejdź do przygotowania grzanek. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200°C w trybie góra-dół. Sięgnij po bagietkę i pokrój ją na 12 równych kromek. Wyłóż je na blasze pokrytej papierem do pieczenia. Wstaw blachę do rozgrzanego piekarnika i piecz przez kilka minut, aż kromki staną się złociste i chrupiące.

Krok 4
Wyjmij kromki z piekarnika i natrzyj je ząbkami czosnku. Skrop je także oliwą z oliwek.

Krok 5
Wyłóż grzanki na talerz i ułóż na każdej z nich porcję warzywnej ratatui. Podawaj na gorąco lub jako zimną przekąskę.


Dobra rada:
Każdą z grzanek możesz z wierzchu doprawić do smaku świeżo zmielonym pieprzem (wybierz swój ulubiony rodzaj!) i solą.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Bulionetka wołowa Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Grzanki z ratatują
Grzanki z ratatują to prosty przepis, który sprawdzi się idealnie jako przekąska. Trudno uwierzyć, że tę pyszną przystawkę da się przygotować tak szybko i łatwo! Zaproś do swojej kuchni świeże warzywa – pomidory, bakłażana, cukinię, paprykę – i ciesz się ich niezwykłym smakiem.
Dla kogo?
Jeśli kochasz warzywa i nie wyobrażasz sobie przygotowania bez nich posiłku, przygotuj grzanki ratatouille i ciesz się nimi także w trakcie przekąsek.
Na jaką okazję?
Jesteś fanem imprezowych przekąsek, które składają się tylko z kilku kęsów? Ratatuja na czosnkowych grzankach powinna zagościć w twoim menu na stałe. Podawaj ją nie tylko swoim przyjaciołom, ale także na przyjęciu twojego dziecka. Tak podane warzywa smakują także najmłodszym!
Czy wiesz, że?
Oryginalne ratatouille to francuskie danie, przypominające leczo z letnich warzyw. Pochodzi z Prowansji, a dokładnie z Nicei, leżącej nad Lazurowym Wybrzeżem.
Dla urozmaicenia:
Przepis na grzanki z ratatują możesz urozmaicić o ulubione zioła, np. tymianek, rozmaryn czy natkę pietruszki. Dodaj je do gotujących się warzyw lub posyp nimi gotowe kromki.
























