Grzanki z ratatują przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Grzanki z ratatują

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

5

heart
508 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

83 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

226 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

125 gramów

1 sztuka

1 sztuka

3 sztuki

8 łyżek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotowanie grzanek zacznij od pokrojenia warzyw. Posiekaj cebulę w drobną kostkę, a białą część pora – w plasterki. Rozgrzej w garnku 8 łyżek oliwy z oliwek. Gdy będzie już gotowa do smażenia, wrzuć do garnka cebulę i pora. Smaż je, aż staną się miękkie.

Grzanki z ratatują - Krok 1

Krok 2

Pora na pozostałą część ratatui. Pokrój 2 pomidory, małego bakłażana, czerwoną paprykę i cukinię w drobną kostkę. Wszystkie te warzywa dodaj do garnka z cebulą i porem. Dorzuć do naczynia także Bulionetkę wołową Knorr i dokładnie wymieszaj składniki. Duś ratatuję pod przykryciem przez około 15 minut.

Grzanki z ratatują - Krok 2

Krok 3

Przejdź do przygotowania grzanek. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200°C w trybie góra-dół. Sięgnij po bagietkę i pokrój ją na 12 równych kromek. Wyłóż je na blasze pokrytej papierem do pieczenia. Wstaw blachę do rozgrzanego piekarnika i piecz przez kilka minut, aż kromki staną się złociste i chrupiące.

Grzanki z ratatują - Krok 3

Krok 4

Wyjmij kromki z piekarnika i natrzyj je ząbkami czosnku. Skrop je także oliwą z oliwek.

Grzanki z ratatują - Krok 4

Krok 5

Wyłóż grzanki na talerz i ułóż na każdej z nich porcję warzywnej ratatui. Podawaj na gorąco lub jako zimną przekąskę.

Grzanki z ratatują - Krok 5
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Każdą z grzanek możesz z wierzchu doprawić do smaku świeżo zmielonym pieprzem (wybierz swój ulubiony rodzaj!) i solą.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Grzanki z ratatują - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Grzanki z ratatują - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Grzanki z ratatują - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Grzanki z ratatują - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Grzanki z ratatują - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Grzanki z ratatują - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Grzanki z ratatują - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Grzanki z ratatują - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Grzanki z ratatująGrzanki z ratatują

Grzanki z ratatują to prosty przepis, który sprawdzi się idealnie jako przekąska. Trudno uwierzyć, że tę pyszną przystawkę da się przygotować tak szybko i łatwo! Zaproś do swojej kuchni świeże warzywa – pomidory, bakłażana, cukinię, paprykę – i ciesz się ich niezwykłym smakiem.

Dla kogo?

Jeśli kochasz warzywa i nie wyobrażasz sobie przygotowania bez nich posiłku, przygotuj grzanki ratatouille i ciesz się nimi także w trakcie przekąsek.

Na jaką okazję?

Jesteś fanem imprezowych przekąsek, które składają się tylko z kilku kęsów? Ratatuja na czosnkowych grzankach powinna zagościć w twoim menu na stałe. Podawaj ją nie tylko swoim przyjaciołom, ale także na przyjęciu twojego dziecka. Tak podane warzywa smakują także najmłodszym!

Czy wiesz, że?

Oryginalne ratatouille to francuskie danie, przypominające leczo z letnich warzyw. Pochodzi z Prowansji, a dokładnie z Nicei, leżącej nad Lazurowym Wybrzeżem.

Dla urozmaicenia:

Przepis na grzanki z ratatują możesz urozmaicić o ulubione zioła, np. tymianek, rozmaryn czy natkę pietruszki. Dodaj je do gotujących się warzyw lub posyp nimi gotowe kromki.