Grzanki z ratatują przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Grzanki z ratatują

Autor: Szef kuchni Knorr Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

5

499 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

77 osób wydrukowało

Pobierz pdf

221 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

125 gramów

1 sztuka

1 sztuka

3 sztuki

8 łyżek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotowanie grzanek zacznij od pokrojenia warzyw. Posiekaj cebulę w drobną kostkę, a białą część pora – w plasterki. Rozgrzej w garnku 8 łyżek oliwy z oliwek. Gdy będzie już gotowa do smażenia, wrzuć do garnka cebulę i pora. Smaż je, aż staną się miękkie.

Grzanki z ratatują - Krok 1

Krok 2

Pora na pozostałą część ratatui. Pokrój 2 pomidory, małego bakłażana, czerwoną paprykę i cukinię w drobną kostkę. Wszystkie te warzywa dodaj do garnka z cebulą i porem. Dorzuć do naczynia także Bulionetkę wołową Knorr i dokładnie wymieszaj składniki. Duś ratatuję pod przykryciem przez około 15 minut.

Grzanki z ratatują - Krok 2

Krok 3

Przejdź do przygotowania grzanek. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200°C w trybie góra-dół. Sięgnij po bagietkę i pokrój ją na 12 równych kromek. Wyłóż je na blasze pokrytej papierem do pieczenia. Wstaw blachę do rozgrzanego piekarnika i piecz przez kilka minut, aż kromki staną się złociste i chrupiące.

Grzanki z ratatują - Krok 3

Krok 4

Wyjmij kromki z piekarnika i natrzyj je ząbkami czosnku. Skrop je także oliwą z oliwek.

Grzanki z ratatują - Krok 4

Krok 5

Wyłóż grzanki na talerz i ułóż na każdej z nich porcję warzywnej ratatui. Podawaj na gorąco lub jako zimną przekąskę.

Grzanki z ratatują - Krok 5
Szef kuchni Knorr Piotr  Murawski

Dobra rada:

Każdą z grzanek możesz z wierzchu doprawić do smaku świeżo zmielonym pieprzem (wybierz swój ulubiony rodzaj!) i solą.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Grzanki z ratatują - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Grzanki z ratatują - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Grzanki z ratatują - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Grzanki z ratatują - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Grzanki z ratatują - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Grzanki z ratatują - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Grzanki z ratatują - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Grzanki z ratatują - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.

Czytaj więcej

Bez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Grzanki z ratatująGrzanki z ratatują

Grzanki z ratatują to prosty przepis, który sprawdzi się idealnie jako przekąska. Trudno uwierzyć, że tę pyszną przystawkę da się przygotować tak szybko i łatwo! Zaproś do swojej kuchni świeże warzywa – pomidory, bakłażana, cukinię, paprykę – i ciesz się ich niezwykłym smakiem.

Dla kogo?

Jeśli kochasz warzywa i nie wyobrażasz sobie przygotowania bez nich posiłku, przygotuj grzanki ratatouille i ciesz się nimi także w trakcie przekąsek.

Na jaką okazję?

Jesteś fanem imprezowych przekąsek, które składają się tylko z kilku kęsów? Ratatuja na czosnkowych grzankach powinna zagościć w twoim menu na stałe. Podawaj ją nie tylko swoim przyjaciołom, ale także na przyjęciu twojego dziecka. Tak podane warzywa smakują także najmłodszym!

Czy wiesz, że?

Oryginalne ratatouille to francuskie danie, przypominające leczo z letnich warzyw. Pochodzi z Prowansji, a dokładnie z Nicei, leżącej nad Lazurowym Wybrzeżem.

Dla urozmaicenia:

Przepis na grzanki z ratatują możesz urozmaicić o ulubione zioła, np. tymianek, rozmaryn czy natkę pietruszki. Dodaj je do gotujących się warzyw lub posyp nimi gotowe kromki.