Grzanki z ratatują przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Grzanki z ratatują

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

5

heart
508 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

83 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

226 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

125 gramów

1 sztuka

1 sztuka

3 sztuki

8 łyżek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotowanie grzanek zacznij od pokrojenia warzyw. Posiekaj cebulę w drobną kostkę, a białą część pora – w plasterki. Rozgrzej w garnku 8 łyżek oliwy z oliwek. Gdy będzie już gotowa do smażenia, wrzuć do garnka cebulę i pora. Smaż je, aż staną się miękkie.

Grzanki z ratatują - Krok 1

Krok 2

Pora na pozostałą część ratatui. Pokrój 2 pomidory, małego bakłażana, czerwoną paprykę i cukinię w drobną kostkę. Wszystkie te warzywa dodaj do garnka z cebulą i porem. Dorzuć do naczynia także Bulionetkę wołową Knorr i dokładnie wymieszaj składniki. Duś ratatuję pod przykryciem przez około 15 minut.

Grzanki z ratatują - Krok 2

Krok 3

Przejdź do przygotowania grzanek. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200°C w trybie góra-dół. Sięgnij po bagietkę i pokrój ją na 12 równych kromek. Wyłóż je na blasze pokrytej papierem do pieczenia. Wstaw blachę do rozgrzanego piekarnika i piecz przez kilka minut, aż kromki staną się złociste i chrupiące.

Grzanki z ratatują - Krok 3

Krok 4

Wyjmij kromki z piekarnika i natrzyj je ząbkami czosnku. Skrop je także oliwą z oliwek.

Grzanki z ratatują - Krok 4

Krok 5

Wyłóż grzanki na talerz i ułóż na każdej z nich porcję warzywnej ratatui. Podawaj na gorąco lub jako zimną przekąskę.

Grzanki z ratatują - Krok 5
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Każdą z grzanek możesz z wierzchu doprawić do smaku świeżo zmielonym pieprzem (wybierz swój ulubiony rodzaj!) i solą.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Grzanki z ratatują - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Grzanki z ratatują - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Grzanki z ratatują - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Grzanki z ratatują - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Grzanki z ratatują - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Grzanki z ratatują - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Grzanki z ratatują - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Grzanki z ratatują - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Grillowane warzywa
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Grzanki z ratatująGrzanki z ratatują

Grzanki z ratatują to prosty przepis, który sprawdzi się idealnie jako przekąska. Trudno uwierzyć, że tę pyszną przystawkę da się przygotować tak szybko i łatwo! Zaproś do swojej kuchni świeże warzywa – pomidory, bakłażana, cukinię, paprykę – i ciesz się ich niezwykłym smakiem.

Dla kogo?

Jeśli kochasz warzywa i nie wyobrażasz sobie przygotowania bez nich posiłku, przygotuj grzanki ratatouille i ciesz się nimi także w trakcie przekąsek.

Na jaką okazję?

Jesteś fanem imprezowych przekąsek, które składają się tylko z kilku kęsów? Ratatuja na czosnkowych grzankach powinna zagościć w twoim menu na stałe. Podawaj ją nie tylko swoim przyjaciołom, ale także na przyjęciu twojego dziecka. Tak podane warzywa smakują także najmłodszym!

Czy wiesz, że?

Oryginalne ratatouille to francuskie danie, przypominające leczo z letnich warzyw. Pochodzi z Prowansji, a dokładnie z Nicei, leżącej nad Lazurowym Wybrzeżem.

Dla urozmaicenia:

Przepis na grzanki z ratatują możesz urozmaicić o ulubione zioła, np. tymianek, rozmaryn czy natkę pietruszki. Dodaj je do gotujących się warzyw lub posyp nimi gotowe kromki.