Grzanki z ratatują przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Grzanki z ratatują

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

5

487 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

72 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

197 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

125 gramów

1 sztuka

1 sztuka

3 sztuki

8 łyżek

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Posiekaj cebulę, por pokrój w plasterki. Przygotuj ratatuję: w garnku rozgrzej oliwę, wrzuć cebulę i por, smaż do miękkości.

Grzanki z ratatują - Krok 1

Krok 2

Pokrój pomidory, bakłażana, cukinię i paprykę w kostkę. Dodaj do cebuli resztę warzyw oraz Bulionetkę wołową Knorr i duś około 15 minut.

Grzanki z ratatują - Krok 2

Krok 3

Wykrój 12 kromek z bagietki. Piecz kromki w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, aż będą złociste.

Grzanki z ratatują - Krok 3

Krok 4

Natrzyj je czosnkiem i skrop oliwą z pierwszego tłoczenia.

Grzanki z ratatują - Krok 4

Krok 5

Tuż przed podaniem wyłóż na grzanki ratatuję.

Grzanki z ratatują - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Grzanki z ratatują - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Grzanki z ratatują - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Grzanki z ratatują - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Grzanki z ratatują - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Grzanki z ratatują - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Grzanki z ratatują - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Grzanki z ratatują - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Grzanki z ratatują - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Wiosna i lato to świetny czas na urządzenie grilla. Soczyste żeberka, wyrazista karkówka, ryba z chrupiącą skórką czy podpieczone warzywa i owoce – ich cechą wspólną jest intensywny aromat oraz smak.
Co na grilla? Oto kilka porad.

Czytaj więcej

Mówi się, że jedna jaskółka wiosny nie czyni, ale gdy w ogrodach pojawia się smukły rabarbar, można mieć pewność, że zima odeszła na dobre. Oficjalnie uważany jest za warzywo, lecz doskonale sprawdza się w owocowych kompotach w połączeniu z truskawkami i licznych deserach.

Czytaj więcej