Pierogi z dynią i wędzonym tofu przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pierogi z dynią i wędzonym tofu

Autor: blondkuchara -

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

44 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

250 gramów

40 gramów

100 mililitrów

1 szczypta

100 gramów

150 gramów

2 szczypty

1 szczypta

1 szczypta

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Dynię podpiec w piekarniku w 180 stopniach przez 30 minut, obrać ze skóry i zblendować na pure, dodać pokruszone wędzone tofu, powidła, szczyptę przyprawy grubo mielonej z wędzoną papryką Knorr, wędzoną paprykę, sól i pieprz, wymieszać do powstania farszu.

Krok 2

Do mąki wlać wrzątek, dodać kawałki masła i szczyptę soli i wymieszać ciasto najpierw delikatnie łyżką, aby się nie poparzyć, a następnie wyrobić ciasto rękoma, aż będzie elastyczne i gładkie. Ciasto rozwałkować i wykroić szklanką 12 okręgów (można też zrolować ciasto w wałek, pokroić na 12 wałeczków i każdy wałeczek rozwałkować na placuszek.

Krok 3

Na każdy krążek nakładać łyżeczkę farszu i sklejać na kształt pierogów. Pierogi wrzucać do osolonego wrzątku i gotować jeszcze 3 minuty od wypłynięcia. Podawać z okrasą ze smażonej na maśle cebulki oraz posypane szczyptą przyprawy grubo mielonej Knorr z wędzoną papryką.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pierogi z dynią i wędzonym tofu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pierogi z dynią i wędzonym tofu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pierogi z dynią i wędzonym tofu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pierogi z dynią i wędzonym tofu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pierogi z dynią i wędzonym tofu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pierogi z dynią i wędzonym tofu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pierogi z dynią i wędzonym tofu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pierogi z dynią i wędzonym tofu - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej