Pierogi z dynią i wędzonym tofu przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pierogi z dynią i wędzonym tofu

Autor: blondkuchara -

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

8 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

250 gramów

40 gramów

100 mililitrów

1 szczypta

100 gramów

150 gramów

2 szczypty

1 szczypta

1 szczypta

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Dynię podpiec w piekarniku w 180 stopniach przez 30 minut, obrać ze skóry i zblendować na pure, dodać pokruszone wędzone tofu, powidła, szczyptę przyprawy grubo mielonej z wędzoną papryką Knorr, wędzoną paprykę, sól i pieprz, wymieszać do powstania farszu.

Krok 2

Do mąki wlać wrzątek, dodać kawałki masła i szczyptę soli i wymieszać ciasto najpierw delikatnie łyżką, aby się nie poparzyć, a następnie wyrobić ciasto rękoma, aż będzie elastyczne i gładkie. Ciasto rozwałkować i wykroić szklanką 12 okręgów (można też zrolować ciasto w wałek, pokroić na 12 wałeczków i każdy wałeczek rozwałkować na placuszek.

Krok 3

Na każdy krążek nakładać łyżeczkę farszu i sklejać na kształt pierogów. Pierogi wrzucać do osolonego wrzątku i gotować jeszcze 3 minuty od wypłynięcia. Podawać z okrasą ze smażonej na maśle cebulki oraz posypane szczyptą przyprawy grubo mielonej Knorr z wędzoną papryką.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pierogi z dynią i wędzonym tofu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pierogi z dynią i wędzonym tofu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pierogi z dynią i wędzonym tofu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pierogi z dynią i wędzonym tofu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pierogi z dynią i wędzonym tofu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pierogi z dynią i wędzonym tofu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pierogi z dynią i wędzonym tofu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pierogi z dynią i wędzonym tofu - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Mała, owalna, fioletowa – oto ona, królowa stołu! Śliwka podbiła serca wielu i nie ma się co dziwić. Uwodzi smakiem, kusi kolorem, nęci składnikami odżywczymi. Aż ciężko się jej oprzeć! Daj się ponieść jej urokom i poznaj śliwkę od zupełnie innej strony.

Czytaj więcej

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej