
Składniki
250 gramów
40 gramów
100 mililitrów
1 szczypta
100 gramów
150 gramów
2 szczypty
1 szczypta
1 szczypta
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Dynię podpiec w piekarniku w 180 stopniach przez 30 minut, obrać ze skóry i zblendować na pure, dodać pokruszone wędzone tofu, powidła, szczyptę przyprawy grubo mielonej z wędzoną papryką Knorr, wędzoną paprykę, sól i pieprz, wymieszać do powstania farszu.
Krok 2
Do mąki wlać wrzątek, dodać kawałki masła i szczyptę soli i wymieszać ciasto najpierw delikatnie łyżką, aby się nie poparzyć, a następnie wyrobić ciasto rękoma, aż będzie elastyczne i gładkie. Ciasto rozwałkować i wykroić szklanką 12 okręgów (można też zrolować ciasto w wałek, pokroić na 12 wałeczków i każdy wałeczek rozwałkować na placuszek.
Krok 3
Na każdy krążek nakładać łyżeczkę farszu i sklejać na kształt pierogów. Pierogi wrzucać do osolonego wrzątku i gotować jeszcze 3 minuty od wypłynięcia. Podawać z okrasą ze smażonej na maśle cebulki oraz posypane szczyptą przyprawy grubo mielonej Knorr z wędzoną papryką.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Przyprawa z papryką wędzoną Knorr grubo mielona
Więcej przepisów z użyciem tego produktuPełen kosz grzybów leśnych to zdecydowany powód do dumy, jednak po przyniesieniu go do domu, pojawia się pytanie, jak oczyścić grzyby z ziemi, niechcianych liści i igieł? Warto pamiętać, że inaczej będziemy czyścić grzyby do marynowania i gotowania, a inaczej – suszenia i mrożenia. Jak więc oczyścić grzyby leśne? Podpowiadamy!
Czytaj więcejMała, owalna, fioletowa – oto ona, królowa stołu! Śliwka podbiła serca wielu i nie ma się co dziwić. Uwodzi smakiem, kusi kolorem, nęci składnikami odżywczymi. Aż ciężko się jej oprzeć! Daj się ponieść jej urokom i poznaj śliwkę od zupełnie innej strony.
Czytaj więcej