Maślany piernik z kawałkami czekolady przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Maślany piernik z kawałkami czekolady

Autor: Honorata Kielczyk

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

350 gramów

300 mililitrów

200 gramów

50 gramów

50 gramów

30 gramów

20 gramów

10 gramów

100 gramów

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Czekoladę kroimy na mniejsze części. Mąkę, cukier, miód, przyprawę do piernika oraz cynamon mieszamy ze sobą. Dodajemy jaja

Krok 2

Mieszamy. Dodajemy maślankę. Miksujemy. Dodajemy pokruszoną czekoladę. Mieszamy.

Krok 3

Formę keksową wykładamy papierem do pieczenia. Do formy przelewamy ciasto. Pieczemy przez około 50 minut w 180 stopniach. Studzimy. Wystudzone ciasto polewamy rozpuszczoną na parze czekoladą gorzką.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Maślany piernik z kawałkami czekolady  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Maślany piernik z kawałkami czekolady  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Maślany piernik z kawałkami czekolady  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Maślany piernik z kawałkami czekolady  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Maślany piernik z kawałkami czekolady  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Maślany piernik z kawałkami czekolady  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Maślany piernik z kawałkami czekolady  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Maślany piernik z kawałkami czekolady  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej