
Składniki
350 gramów
300 mililitrów
200 gramów
50 gramów
50 gramów
30 gramów
20 gramów
10 gramów
100 gramów
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Czekoladę kroimy na mniejsze części. Mąkę, cukier, miód, przyprawę do piernika oraz cynamon mieszamy ze sobą. Dodajemy jaja
Krok 2
Mieszamy. Dodajemy maślankę. Miksujemy. Dodajemy pokruszoną czekoladę. Mieszamy.
Krok 3
Formę keksową wykładamy papierem do pieczenia. Do formy przelewamy ciasto. Pieczemy przez około 50 minut w 180 stopniach. Studzimy. Wystudzone ciasto polewamy rozpuszczoną na parze czekoladą gorzką.
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej