PRZEPISY.PL
Pierniczki - autor: Angie

Pierniczki

  • 90
  • 6
  • Łatwe
  • 0
20
osób dodało do Mniamlisty
20
osób dodało do Mniamlisty

Składniki

  • miód250 g
  • cukier puder200 g
  • mąka pszenna700 g
  • masło80 g
  • jajka3 szt
  • soda1 łyżeczka
  • kakao2 łyżeczki
  • przyprawa do piernika1 opak
  • jajko do posmarowania1 szt
  • mleko1 łyżka
  • Krok 1

    Miód przelać go garnka, dodać masło i podgrzać do roztopienia składników. Dodać cukier puder, przyprawy i dokładnie wymieszać. Lekko przestudzić. Następnie dodawać kolejno jajka i dobrze wymieszać - ja użyłam do tego miksera.
  • Krok 2

    Makę pszenną wymieszać z sodą i kakao. Do miski wsypać mąkę, dodać ciepłą masę cukrowo -piernikową i wyrabiać. Składniki muszą się dobrze połączyć. Ciasto jest klejące, ale takie ma być :) Ciasto przykrywamy folią i wkładamy do lodówki na min. 12 godzin. Moje było w lodówce dobrze ponad dobę.
  • Krok 3

    Ciasto wałkować mocno podsypując mąką (klei się). Wałkować na grubość 2-3 mm, wycinać foremkami i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w sporej odległości od siebie (pierniczki mocno rosną.) Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 10 minut. Po tym czasie wyjmujemy pierniczki i smarujemy jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka. Wkładamy ponownie do piekarnika na 2 minuty.
  • Krok 4

    Lukrujemy po wystygnięciu. Pierniczki przechowywać w zamknietej puszcze, miękkną po pokoł 3 tygodniach. By przyspieszyc proces można wrzucić do pierniczków skórke jabłka lub kronki chleba razowego.

Komentarze (0)

Podobne przepisy:

336
osób dodało do Mniamlisty
60''
6
Łatwe
93
osoby dodały do Mniamlisty
60''
2
Średnie
332
osoby dodały do Mniamlisty
60''
6
Średnie
403
osoby dodały do Mniamlisty
30''
5
Średnie