Dodaj do ksiązki kucharskiej Pierniczki

Pierniczki

Drukuj Pobierz PDF
90 minut 6 osób łatwe Autor: Angie

Pierniczki - składniki:

  • miód - 250 gramów
  • cukier puder - 200 gramów
  • mąka pszenna - 700 gramów
  • masło - 80 gramów
  • jajka - 3 sztuki
  • soda - 1 łyżeczka
  • kakao - 2 łyżeczki
  • przyprawa do piernika - 1 opakowanie
  • jajko do posmarowania - 1 sztuka
  • mleko - 1 łyżka

Pierniczki - Sposób przygotowania:

  1. Miód przelać go garnka, dodać masło i podgrzać do roztopienia składników. Dodać cukier puder, przyprawy i dokładnie wymieszać. Lekko przestudzić. Następnie dodawać kolejno jajka i dobrze wymieszać - ja użyłam do tego miksera.
  2. Makę pszenną wymieszać z sodą i kakao. Do miski wsypać mąkę, dodać ciepłą masę cukrowo -piernikową i wyrabiać. Składniki muszą się dobrze połączyć. Ciasto jest klejące, ale takie ma być :) Ciasto przykrywamy folią i wkładamy do lodówki na min. 12 godzin. Moje było w lodówce dobrze ponad dobę.
  3. Ciasto wałkować mocno podsypując mąką (klei się). Wałkować na grubość 2-3 mm, wycinać foremkami i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w sporej odległości od siebie (pierniczki mocno rosną.) Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 10 minut. Po tym czasie wyjmujemy pierniczki i smarujemy jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka. Wkładamy ponownie do piekarnika na 2 minuty.
  4. Lukrujemy po wystygnięciu. Pierniczki przechowywać w zamknietej puszcze, miękkną po pokoł 3 tygodniach. By przyspieszyc proces można wrzucić do pierniczków skórke jabłka lub kronki chleba razowego.
Dodaj do książki kucharskiej

PIERNICZKI - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Miód przelać go garnka, dodać masło i podgrzać do roztopienia składników. Dodać cukier puder, przyprawy i dokładnie wymieszać. Lekko przestudzić. Następnie dodawać kolejno jajka i dobrze wymieszać - ja użyłam do tego miksera.

2

Makę pszenną wymieszać z sodą i kakao. Do miski wsypać mąkę, dodać ciepłą masę cukrowo -piernikową i wyrabiać. Składniki muszą się dobrze połączyć. Ciasto jest klejące, ale takie ma być :) Ciasto przykrywamy folią i wkładamy do lodówki na min. 12 godzin. Moje było w lodówce dobrze ponad dobę.

3

Ciasto wałkować mocno podsypując mąką (klei się). Wałkować na grubość 2-3 mm, wycinać foremkami i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w sporej odległości od siebie (pierniczki mocno rosną.) Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 10 minut. Po tym czasie wyjmujemy pierniczki i smarujemy jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka. Wkładamy ponownie do piekarnika na 2 minuty.

4

Lukrujemy po wystygnięciu. Pierniczki przechowywać w zamknietej puszcze, miękkną po pokoł 3 tygodniach. By przyspieszyc proces można wrzucić do pierniczków skórke jabłka lub kronki chleba razowego.

  • 5
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    WIELKANOCNA JAGNIĘCINA

    Tak jak obiecałem dziś przedstawię mój przepis na jagnięcinę wielkanocną. Wielu z Was ma p...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    WIELKANOCNA PIECZEŃ. FASZEROWANA GĘŚ.

    Jeżeli w poniedziałek świąteczny zapraszacie gości na obiad to proponuję zaskoczyć ich nieco...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

dodatki do sałatek, Przepis z ogórki marchew do słoików, Rulony śledziowe z kaparami, hiszpańska kawa, Rolada z indyka w szynce parmeńskiej z sosem wiśniowym, grill wołowina, DIETA RYBA, Potrawy wielkanocne, Gulasz po węgiersku - VIDEO, Zapiekanka z kurczakiem, Pulpety drobiowe z papryką, Sałatka z porów, Pieczeń, Dania z ryżem, Ciasteczka z dżemem, Sałatka śledziowa, Zapiekanka ziemniaczana z kalafiorem, Przepis z pasta z tunczyka, Sałatka grecka z fetą, Sałatka ze śledziami , Sałatka grecka z fetą, Świąteczna sałatka jarzynowa z majonezem, Szybki makaron chiński , Spaghetti bolognese po sycylijsku , Krem brokułowy, Salsa, Przepis z kostka rosołowa wołowa, Dynia, Zupa pomidorowa, Śledzie, świeże ogórki, Kurczak duszony z bananami, Przepis z Pieprz i sól, Gyros, Deser z lodami "Biszkoptowa piramida", Zupa ogórkowa, Przepis z kasza z suszonymi grzybami, Przepis z Sezamowy, Brownie z orzechami laskowymi, makaron z serami, Chińskie sajgonki, Pierś z kurczaka pieczona, Naleśniki z kaszą gryczaną, Grillowany bakłażan z czosnkiem , Proste kotleciki z jajka, Przepis z obiad piersi kurczaka, ryż z kurczakiem i groszkiem, Warzywa, Kotlety, Lody kokosowe "Tropikalne wyspy", Przepis z sos do tacos, Kurczak czosnkowy z grzybami Mun, Schab w pięciu smakach, Kwas chlebowy , masa do ciasta, Skrzydełka z kurczaka w mango chutney z miodem, Przepis z skrzydelka kurczaka, Przepis z PO GRECKU, Grillowany pstrąg , czekoladą, zupa w chlebie, Kotlet de volaille - VIDEO, Ryba, Zapiekanki