Piernik dojrzewający - idealny przepis na święta | Przepis.pl pixel

Piernik staropolski dojrzewający

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

7

heart
135 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

162 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

288 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

250 gramów

170 gramów

150 gramów

2 łyżki

500 gramów

3 sztuki

80 mililitrów

1 łyżeczka

40 gramów

przełożenie + polewa:

200 gramów

70 gramów

2 łyżki

300 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Miód, cukier oraz masło przekładamy do garnka i rozpuszczamy do połączenia się składników. Studzimy.

Piernik staropolski dojrzewający - Krok 1

Krok 2

Do masy dodajemy mąkę, jedno jajko, dwa żółtka oraz przyprawę do piernika. Całość zagniatamy na gładkie ciasto. Pod koniec wlewamy mleko wymieszane z sodą oczyszczoną.

Piernik staropolski dojrzewający - Krok 2

Krok 3

Następnie dodajemy drobno posiekane orzechy włoskie. Wyrabiamy ciasto, aż stanie się elastyczne. Może to potrwać ok 10 min. Masę przekładamy do szklanego naczynia, przykrywamy ściereczką i wstawiamy do lodówki na ok.3 tygodnie.

Piernik staropolski dojrzewający - Krok 3

Krok 4

Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto na blaszce i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C ok 30 min.

Piernik staropolski dojrzewający - Krok 4

Krok 5

Ciasto kroimy na 3 mniejsze prostokąty. Dwa z nich smarujemy powidłami śliwkowymi i składamy jeden na drugi.

Piernik staropolski dojrzewający - Krok 5

Krok 6

W rondelku rozpuszczamy czekoladę z masłem oraz miodem. Powstałą polewą smarujemy piernik dojrzewający.

Piernik staropolski dojrzewający - Krok 6
3

Opinie o przepisie

  • Mariola

    Mariola , 20.11.2024

    Pyszota. Najlepszy piernik jaki do tej pory robiłam. Robię z podwójnej porcji.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Natalia

    Natalia , 01.12.2022

    TAK.Na bożonarodzeniowym świątecznym stole nie może nigdy zabraknąć przepysznego piernika. W moim domu nazywanego "kasztelańskim". Mój przepis jest o tyle innowacyjny gdyż zawiera kawę. Jest ona tajemniczym składnikiem przepisu. Dodajemy dwie łyżki czarnej, mielonej kawy na etapie 1 kroku przepisu.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Karolina

    Karolina , 29.08.2022

    Piernik dojrzewający - bez niego nie ma świąt :)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Piernik staropolski dojrzewający - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Piernik staropolski dojrzewający - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Piernik staropolski dojrzewający - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Piernik staropolski dojrzewający - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Piernik staropolski dojrzewający - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Piernik staropolski dojrzewający - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Piernik staropolski dojrzewający - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Piernik staropolski dojrzewający - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Piernik staropolski dojrzewającyPiernik staropolski dojrzewający

Piernik staropolski dojrzewający

Chyba nie ma bardziej tradycyjnego ciasta bożonarodzeniowego niż staropolski piernik dojrzewający. Piernik przepis wilgotny i niezwykle aromatyczny przypadnie do gustu wszystkim domownikom i gościom. Nic tak nie udekoruje świątecznego stołu, jak ten rodzaj wypieku polanego polewą czekoladową z dodatkiem orzechów włoskich. Warto wypróbować przepis choć raz, by przekonać się, że puszysty i wilgotny piernik staropolski będzie jedną z tradycyjnych potraw podczas świąt Bożego Narodzenia i nie tylko.

Dla kogo?

Komu posmakuje staropolski piernik? Puszysty i wilgotny wypiek polecamy wszystkim osobom, które interesują się tradycyjnymi recepturami kuchni polskiej. Święta niekoniecznie są odpowiednim czasem na testowanie najnowszych trendów kulinarnych. Oto moment, kiedy z dużą ochotą wracamy do korzeni – również w kuchni, sięgając po takie receptury jak ta na piernik staropolski dojrzewający.

Na jaką okazję?

Boże Narodzenie to idealny pretekst do podania staropolskiego piernika długo dojrzewającego. Piernik przepis na wilgotny wypiek sprawdzi się idealnie jako deser po wieczerzy wigilijnej oraz słodka przekąska w trakcie świątecznych spotkań przy stole.

Czy wiesz, że?

Piernik przepis wilgotny jest wypiekiem, w którym za wilgotność ciasta w dużej mierze odpowiada dodatek powideł śliwkowych. To właśnie konfitura wnika w strukturę ciasta i nadaje mu bardziej miękką konsystencję.

Dla urozmaicenia:

Piernik staropolski możesz urozmaicić o masę. Zamiast klasycznych powideł przełóż go masą budyniową czy serkiem mascarpone, by nadać mu inny charakter i zaskoczyć swoich gości. Ciekawą opcją jest też własnoręcznie przygotowana masa orzechowa, która ciekawie podkreśli smak przypraw korzennych.