Piernik staropolski dojrzewający
NOWY PRZEPIS
łatwe
100 osób zapisało

Składniki
250 gramów
170 gramów
150 gramów
2 łyżki
500 gramów
3 sztuki
80 mililitrów
1 łyżeczka
40 gramów
przełożenie + polewa:
200 gramów
70 gramów
2 łyżki
300 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Miód, cukier oraz masło przekładamy do garnka i rozpuszczamy do połączenia się składników. Studzimy.
Krok 2
Do masy dodajemy mąkę, jedno jajko, dwa żółtka oraz przyprawę do piernika. Całość zagniatamy na gładkie ciasto. Pod koniec wlewamy mleko wymieszane z sodą oczyszczoną.
Krok 3
Następnie dodajemy drobno posiekane orzechy włoskie. Wyrabiamy ciasto, aż stanie się elastyczne. Może to potrwać ok 10 min. Masę przekładamy do szklanego naczynia, przykrywamy ściereczką i wstawiamy do lodówki na ok.3 tygodnie.
Krok 4
Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto na blaszce i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C ok 30 min.
Krok 5
Ciasto kroimy na 3 mniejsze prostokąty. Dwa z nich smarujemy powidłami śliwkowymi i składamy jeden na drugi.
Krok 6
W rondelku rozpuszczamy czekoladę z masłem oraz miodem. Powstałą polewą smarujemy piernik.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Podobne przepisy
Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.
Czytaj więcejKrólowie letnich przetworów. W wielu domach ogórkowe patenty są przekazywane z pokolenia na pokolenie. Chętnie podzielimy się naszym przepisem na to, jak zrobić ogórki małosolne.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Piernik staropolski dojrzewający
Chyba nie ma bardziej tradycyjnego ciasta bożonarodzeniowego niż staropolski piernik dojrzewający. Wymaga odrobiny cierpliwości, ale nic tak nie udekoruje świątecznego stołu po uroczystym obiedzie, jak ten rodzaj wypieku. Zaplanuj przyrządzenie piernika staropolskiego z odpowiednim wyprzedzeniem i zachwyć wszystkich bliskich, którzy wpadną w odwiedziny podczas tych kilku wyjątkowych dni.
Dla kogo?
Przepis na piernik staropolski polecamy wszystkim osobom, które interesują się tradycyjnymi recepturami kuchni polskiej. Święta niekoniecznie są odpowiednim czasem na testowanie najnowszych trendów kulinarnych. Oto moment, kiedy z dużą ochotą wracamy do korzeni – również w kuchni, sięgając po takie receptury jak ta na piernik staropolski dojrzewający.
Na jaką okazję?
Boże Narodzenie to idealny pretekst do podania staropolskiego piernika długo dojrzewającego. Świetnie sprawdzi się jako deser po wieczerzy wigilijnej oraz słodka przekąska w trakcie świątecznych spotkań przy stole.
Czy wiesz, że?
Dwa tygodnie to minimalny czas dojrzewania piernika staropolskiego. Wielu kucharzy twierdzi, że powinno trwać to, co najmniej miesiąc, więc przygodę z tym wyjątkowym ciastem rozpoczynają jeszcze w listopadzie!
Dla urozmaicenia:
Smak powideł śliwkowych do przełożenia piernika dojrzewającego wzmocnisz kardamonem lub odrobinę anyżu.