Serowe w kratkę

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

616

766 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

3398 osób wydrukowało

Pobierz pdf

14930 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

masa kakaowa:

100 gramów

80 mililitrów

4 sztuki

150 gramów

170 gramów

1 łyżeczka

4 łyżeczki

masa serowa:

700 gramów

200 gramów

1 sztuka

10 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kasię roztop w rondelku i wymieszaj z wodą. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i kakao.

Serowe w kratkę - Krok 1

Krok 2

Jajka ubij z cukrem na puch. Dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Na koniec dodaj roztopioną Kasię.

Serowe w kratkę - Krok 2

Krok 3

Ser przełóż do miski i zmiksuj dokładnie z cukrem, proszkiem budyniowym i mąką ziemniaczaną.

Serowe w kratkę - Krok 3

Krok 4

Formę o wymiarach 22x28 cm wyłóż papierem do pieczenia. Do formy przełóż masę kakaową i wyrównaj.

Serowe w kratkę - Krok 4

Krok 5

Masę serową przełóż do worka cukierniczego lub do worka foliowego ze ściętym rogiem. Na ciasto w formie wyciśnij wzdłuż i w poprzek pasy z masy serowej.

Serowe w kratkę - Krok 5

Krok 6

Miejsca w których masa serowa się zapadła wypełnij ponownie paskiem sera, by ciasto czekoladowe jej nie zalało. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 40 minut w 180 st.C

Serowe w kratkę - Krok 6
9

Opinie o przepisie

  • Żaneta Stokłosa

    Żaneta Stokłosa, 25.12.2016

    Ten przepis to jakieś niedopatrzenie. Jak z suchego sera cukru proszku budyniowego i maki ziemniaczanej może wyjść masa serowa do wyciśnięcia przez rękaw? przecież to istny słodki twaróg sie zrobi nic wiecej . Ja dodałam jeszcze żółtka i białka ubite i troszke margaryny i wyszła super masa serowa. :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Renata Lange-Ronewicz

    Renata Lange-Ronewicz, 27.10.2016

    Justyna Gorzelska sory ,niedoczytalam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Justyna Gorzelska

    Justyna Gorzelska, 27.10.2016

    pani Renata Lange-Ronewicz przepis ms pani w linku i mąka też jest w przepisie ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Renata Lange-Ronewicz

    Renata Lange-Ronewicz, 27.10.2016

    A maka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl, 27.10.2016

    Pani Renato, do zrobienia tego ciasta potrzebne są 4 duże jajka. Pozdrawiamy :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Justyna Gorzelska

    Justyna Gorzelska, 27.10.2016

    bardzo dobre ciasto , i łatwe do zrobienia, polecam :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Renata Lange-Ronewicz

    Renata Lange-Ronewicz, 27.10.2016

    Ciasto bez Jajek?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ling Chan

    Ling Chan, 26.10.2016

    Alina. I want to make this cake. Can you let me know the recipe thx!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bożena Baszczyj

    Bożena Baszczyj, 26.10.2016

    Z chęcią skorzystam z przepisu :)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Serowe w kratkę - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Serowe w kratkę - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Serowe w kratkę - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Serowe w kratkę - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Serowe w kratkę - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Serowe w kratkę - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Serowe w kratkę - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Serowe w kratkęSerowe w kratkę

Przepis na ciasto serowe w kratkę jest bardzo uniwersalny. Łączy bowiem w sobie wyrazistość masy kakaowej oraz pyszną waniliową masę serową – które tworzą razem regularną kratkę. Żeby warstwa jasna wyszła jak najlepiej, była puszysta i gładka, użyj dobrze zmielonego sera (najlepiej trzykrotnie). Smaki sera i kakao idealnie połączą się, dzięki czemu wypiek nie będzie nadmiernie słodki. Masę serową z łatwością urozmaicisz i odmienisz, dodając do niej nieco inne składniki. Zamiast budyniu waniliowego nadawać się będzie na przykład śmietankowy, a dodatek skórki pomarańczowej sprawi, że ciasto nabierze zupełnie innego smaku. Dla jeszcze lepszego aromatu i korzennego zapachu, możesz dodać do ciasta odrobinę cynamonu. Serowe w kratkę najlepiej smakuje po wystudzeniu, podawane z gorącą kawą lub herbatą. Jeśli lubisz ciasta z dodatkami, podaj je z gałką lodów waniliowych, sosem owocowym albo czekoladowym. Czekolada i wanilia to smaki, które doskonale łączą się z wieloma składnikami. Sprawdź dokładny przepis i znajdź swój własny sposób na podanie tego ciasta.