Serowe w kratkę przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Serowe w kratkę

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

627

heart
821 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
9 os.
Drukuj

3509 osób wydrukowało

Pobierz pdf

15196 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

220 gramów

5 sztuk

170 gramów

1 łyżeczka

3 łyżki

125 mililitrów

125 mililitrów

masa serowa:

500 gramów

100 gramów

1 opakowanie

1 łyżka

2 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem, aż powstanie puszysta i jasna masa. Wlewamy olej oraz wodę i dokładnie miksujemy.

Serowe w kratkę - Krok 1

Krok 2

Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy do miski. Dodajemy kakao. Dokładnie mieszamy do połączenia się składników. Mąkę przekładamy do miski z żółtkami. Dokładnie mieszamy.

Serowe w kratkę - Krok 2

Krok 3

Białka ubijamy na sztywną pianę. Przekładamy je do powstałej masy i mieszamy.

Serowe w kratkę - Krok 3

Krok 4

Ser przekładamy do osobnej miski. Dodajemy cukier, cukier waniliowy oraz budyń. Miksujemy do połączenia się składników.

Serowe w kratkę - Krok 4

Krok 5

Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia.

Serowe w kratkę - Krok 5

Krok 6

Do rękawa cukierniczego przekładamy masę serową. Wyciskamy ją na ciasto tworząc kratkę. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C na 35 min. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Serowe w kratkę - Krok 6
2

Opinie o przepisie

  • magdalena kaczmarek

    magdalena kaczmarek , 25.09.2023

    Uwielbiam wszelkie ciasta czekoladowe i serowe. A tutaj mamy połączenie dwa w jednym. Czy może być coś lepszego. Już wiem co zrobię na niedzielę.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mała

    Mała , 28.12.2022

    Dodajemy budyń w proszku czy ugotowany?

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Serowe w kratkę - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Serowe w kratkę - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Serowe w kratkę - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Serowe w kratkę - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Serowe w kratkę - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Serowe w kratkę - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Serowe w kratkę - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Serowe w kratkę - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Banoffee pie
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Serowe w kratkęSerowe w kratkę

Twaróg sernikowy to podstawa niejednego smakowitego deseru. Można łączyć go z najróżniejszymi dodatkami, więc jest ulubieńcem wielu szefów kuchni i cukierników-amatorów. Zastanawiasz się, jak podać serowy przysmak inaczej niż zwykle? Apetyczna kratka, którą zawdzięczać będziesz dodatkowi kakao do ciasta, to najmodniejszy wzór sezonu na słodkości.

Dla kogo?

Gusta kulinarne są różne, ale jeśli szukasz sposobu na deser, który zadowoli wszystkich domowników i gości, wybierz uniwersalne ciasto serowe w kratkę.

Na jaką okazję?

Nieskomplikowany wypiek prezentuje się bardzo efektownie. Nie zawiera ciężkich mas i bitej śmietany, więc nadaje się idealnie na imprezy: biesiadnicy nie będą obawiać się ubrudzenia odświętnych ubrań, a samo ciasto nie rozpłynie się nawet pod wpływem letnich upałów.

Czy wiesz, że?

Czas pieczenia nie jest długi, lecz zadbaj o to, by przed podaniem ciasto zdążyło wystygnąć. W tym celu najlepiej będzie zostawić je w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.

Dla urozmaicenia:

Jeśli lubisz, do sernika w tym wydaniu dodaj także rodzynki.