Serowe w kratkę przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Serowe w kratkę

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

626

815 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
9 os.
Drukuj

3487 osób wydrukowało

Pobierz pdf

15179 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

220 gramów

5 sztuk

170 gramów

1 łyżeczka

3 łyżki

125 mililitrów

125 mililitrów

masa serowa:

500 gramów

100 gramów

1 opakowanie

1 łyżka

2 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem, aż powstanie puszysta i jasna masa. Wlewamy olej oraz wodę i dokładnie miksujemy.

Serowe w kratkę - Krok 1

Krok 2

Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy do miski. Dodajemy kakao. Dokładnie mieszamy do połączenia się składników. Mąkę przekładamy do miski z żółtkami. Dokładnie mieszamy.

Serowe w kratkę - Krok 2

Krok 3

Białka ubijamy na sztywną pianę. Przekładamy je do powstałej masy i mieszamy.

Serowe w kratkę - Krok 3

Krok 4

Ser przekładamy do osobnej miski. Dodajemy cukier, cukier waniliowy oraz budyń. Miksujemy do połączenia się składników.

Serowe w kratkę - Krok 4

Krok 5

Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia.

Serowe w kratkę - Krok 5

Krok 6

Do rękawa cukierniczego przekładamy masę serową. Wyciskamy ją na ciasto tworząc kratkę. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C na 35 min. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Serowe w kratkę - Krok 6
2

Opinie o przepisie

  • magdalena kaczmarek

    magdalena kaczmarek , 25.09.2023

    Uwielbiam wszelkie ciasta czekoladowe i serowe. A tutaj mamy połączenie dwa w jednym. Czy może być coś lepszego. Już wiem co zrobię na niedzielę.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mała

    Mała , 28.12.2022

    Dodajemy budyń w proszku czy ugotowany?

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Serowe w kratkę - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Serowe w kratkę - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Serowe w kratkę - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Serowe w kratkę - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Serowe w kratkę - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Serowe w kratkę - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Serowe w kratkę - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Serowe w kratkę - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Banoffee pie
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Serowe w kratkęSerowe w kratkę

Twaróg sernikowy to podstawa niejednego smakowitego deseru. Można łączyć go z najróżniejszymi dodatkami, więc jest ulubieńcem wielu szefów kuchni i cukierników-amatorów. Zastanawiasz się, jak podać serowy przysmak inaczej niż zwykle? Apetyczna kratka, którą zawdzięczać będziesz dodatkowi kakao do ciasta, to najmodniejszy wzór sezonu na słodkości.

Dla kogo?

Gusta kulinarne są różne, ale jeśli szukasz sposobu na deser, który zadowoli wszystkich domowników i gości, wybierz uniwersalne ciasto serowe w kratkę.

Na jaką okazję?

Nieskomplikowany wypiek prezentuje się bardzo efektownie. Nie zawiera ciężkich mas i bitej śmietany, więc nadaje się idealnie na imprezy: biesiadnicy nie będą obawiać się ubrudzenia odświętnych ubrań, a samo ciasto nie rozpłynie się nawet pod wpływem letnich upałów.

Czy wiesz, że?

Czas pieczenia nie jest długi, lecz zadbaj o to, by przed podaniem ciasto zdążyło wystygnąć. W tym celu najlepiej będzie zostawić je w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.

Dla urozmaicenia:

Jeśli lubisz, do sernika w tym wydaniu dodaj także rodzynki.