Serowe w kratkę przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Serowe w kratkę

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

622

776 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
9 os.
Drukuj

3429 osób wydrukowało

Pobierz pdf

15039 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

220 gramów

5 sztuk

170 gramów

1 łyżeczka

3 łyżki

125 mililitrów

125 mililitrów

masa serowa:

500 gramów

100 gramów

1 opakowanie

1 łyżka

2 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem, aż powstanie puszysta i jasna masa. Wlewamy olej oraz wodę i dokładnie miksujemy.

Serowe w kratkę - Krok 1

Krok 2

Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy do miski. Dodajemy kakao. Dokładnie mieszamy do połączenia się składników. Mąkę przekładamy do miski z żółtkami. Dokładnie mieszamy.

Serowe w kratkę - Krok 2

Krok 3

Białka ubijamy na sztywną pianę. Przekładamy je do powstałej masy i mieszamy.

Serowe w kratkę - Krok 3

Krok 4

Ser przekładamy do osobnej miski. Dodajemy cukier, cukier waniliowy oraz budyń. Miksujemy do połączenia się składników.

Serowe w kratkę - Krok 4

Krok 5

Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia.

Serowe w kratkę - Krok 5

Krok 6

Do rękawa cukierniczego przekładamy masę serową. Wyciskamy ją na ciasto tworząc kratkę. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C na 35 min. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Serowe w kratkę - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Serowe w kratkę - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Serowe w kratkę - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Serowe w kratkę - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Serowe w kratkę - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Serowe w kratkę - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Serowe w kratkę - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Serowe w kratkę - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Serowe w kratkę - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Lukier cytrynowy
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Wiosna i lato to świetny czas na urządzenie grilla. Soczyste żeberka, wyrazista karkówka, ryba z chrupiącą skórką czy podpieczone warzywa i owoce – ich cechą wspólną jest intensywny aromat oraz smak.
Co na grilla? Oto kilka porad.

Czytaj więcej

Mówi się, że jedna jaskółka wiosny nie czyni, ale gdy w ogrodach pojawia się smukły rabarbar, można mieć pewność, że zima odeszła na dobre. Oficjalnie uważany jest za warzywo, lecz doskonale sprawdza się w owocowych kompotach w połączeniu z truskawkami i licznych deserach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Serowe w kratkęSerowe w kratkę

Twaróg sernikowy to podstawa niejednego smakowitego deseru. Można łączyć go z najróżniejszymi dodatkami, więc jest ulubieńcem wielu szefów kuchni i cukierników-amatorów. Zastanawiasz się, jak podać serowy przysmak inaczej niż zwykle? Apetyczna kratka, którą zawdzięczać będziesz dodatkowi kakao do ciasta, to najmodniejszy wzór sezonu na słodkości.

Dla kogo?

Gusta kulinarne są różne, ale jeśli szukasz sposobu na deser, który zadowoli wszystkich domowników i gości, wybierz uniwersalne ciasto serowe w kratkę.

Na jaką okazję?

Nieskomplikowany wypiek prezentuje się bardzo efektownie. Nie zawiera ciężkich mas i bitej śmietany, więc nadaje się idealnie na imprezy: biesiadnicy nie będą obawiać się ubrudzenia odświętnych ubrań, a samo ciasto nie rozpłynie się nawet pod wpływem letnich upałów.

Czy wiesz, że?

Czas pieczenia nie jest długi, lecz zadbaj o to, by przed podaniem ciasto zdążyło wystygnąć. W tym celu najlepiej będzie zostawić je w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.

Dla urozmaicenia:

Jeśli lubisz, do sernika w tym wydaniu dodaj także rodzynki.