Ananasowiec

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

84

79 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
70 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

464 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

2347 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

biszkopt:

5 sztuk

200 gramów

1 opakowanie

150 gramów

100 gramów

1 łyżeczka

1 sztuka

1 szczypta

beza kokosowa:

4 sztuki

200 gramów

1 łyżeczka

1 łyżeczka

200 gramów

krem ananasowy:

1 słoik

1 sztuka

2 łyżki

1 sztuka

1 opakowanie

2 opakowania

2 łyżki

200 mililitrów

poncz do nasączenia biszkoptów:

1 puszka

100 mililitrów

50 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wiórki kokosowe zmiel na pył w młynku do kawy. Otrzyj skórkę z cytryny i wyciśnij sok. Oddziel białka od żółtek. Żółtka utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym, dodaj skórkę z cytryny, mąkę, proszek do pieczenia, sok z cytryny, mąkę z wiórek kokosowych.

Ananasowiec - Krok 1

Krok 2

Ubij białka na sztywno z odrobiną soli, ręcznie wymieszaj z ciastem. Ciasto przelej do blaszki wyłożonej pergaminem, piecz przez około 30 minut w temperaturze 180 °C.

Ananasowiec - Krok 2

Krok 3

Białka utrzyj z cukrem na sztywną pianę. Dodaj do nich wiórki kokosowe, mąkę ziemniaczaną i ocet. Tak przygotowaną masę wylej na dno blaszki wyłożonej wcześniej pergaminem. Całość wstaw do nagrzanego do 150 °C piekarnika na około 30 minut. Po upieczeniu, jeszcze ciepłą bezę przełóż na odpowiedniej wielkości tacę i odklej pergamin. Bezę odstaw do wystygnięcia.

Ananasowiec - Krok 3

Krok 4

Ananasy odcedź, pokrój w kostkę (zachowaj sok z ananasa). Zagotuj śmietanę z czekoladą.

Ananasowiec - Krok 4

Krok 5

Jaja utrzyj mikserem z cukrem i cukrem waniliowym. Dodaj mąkę pszenną i dwa budynie, a następnie dokładnie wymieszaj tak, aby nie było żadnych grudek. Do żółtek wlej gorącą śmietanę, cały czas mieszając. Płyn na powrót przelej do garnka, w którym gotowałeś śmietanę, dolej szklankę soku z ananasa. Wszystko razem ustaw na gazie i cały czas podgrzewaj, aby masa zgęstniała. Od razu przełóż ją do miski, przerywając proces podgrzewania, odstaw, aby masa wystygła.

Ananasowiec - Krok 5

Krok 6

W dzieży miksera utrzyj kostkę do pieczenia Kasia. Powoli dodawaj do niej masę budyniową, aż uzyskasz puszysty krem. Gotowy krem wymieszaj z kawałkami ananasa.

Ananasowiec - Krok 6

Krok 7

W misce połącz pozostały sok z ananasa, rum i sok z cytryny. Zimny biszkopt pozostaw w foremce, nasącz go przygotowanym ponczem, nałóż na niego krem z ananasa, przykryj drugą bezą z kokosa i ananasowiec gotowy.

Ananasowiec - Krok 7
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ananasowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ananasowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ananasowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ananasowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ananasowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ananasowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ananasowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Kostka do pieczenia Kasia Ekstra Maślany Smak

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Kostka do pieczenia Kasia Ekstra Maślany Smak

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - AnanasowiecAnanasowiec

Ananasowiec – pyszne ciasto, które powinno przypaść do gustu fanom owocowych wypieków oraz egzotycznych smaków. Smak ananasa i kokosowa nuta sprawiają, że jest to wypiek znakomity na lato (i nie tylko). Bazą ananasowca jest biszkopt. Żeby urozmaicić jego smak, dodaj do niego zmielone na mąkę wiórki kokosowe, a także startą skórkę z cytryny. Upiecz go i przestudź, a czas, w którym będzie się schładzał, wykorzystaj na przyrządzenie chrupiącej bezy kokosowej, stanowiącej jedną z warstw ananasowca. Najważniejszy jest jednak ananasowy krem, który zrobisz z kremówki, białej czekolady, budyniu waniliowego, soku z ananasa i kawałków owoców. Utrzyj go dokładnie, żeby nie pozostały w nim żadne grudki, a następnie zagotuj, dzięki czemu odpowiednio zgęstnieje. Po przestudzeniu nałóż go na nasączony biszkopt i przykryj kokosową bezą. Wierzch ananasowca możesz posypać prażonymi płatkami migdałów, dobrze będzie komponował się z gałką lodów śmietankowych albo z owocowym sorbetem. Upiecz go przy najbliższej okazji i przekonaj się, jak wspaniale smakuje!