Składniki
ciasto:
5 sztuk
180 gramów
190 gramów
60 gramów
beza kokosowa:
4 sztuki
200 gramów
1 łyżka
1 łyżeczka
200 gramów
krem ananasowy:
1 opakowanie
250 gramów
1 sztuka
2 łyżki
50 gramów
1 sztuka
2 opakowania
2 łyżki
200 mililitrów
1 opakowanie
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Białka oddziel od żółtek, ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawaj partiami cukier i pojedynczo żółtka, ciągle ubijając. Do masy jajecznej dodaj przesiane obie mąki. Delikatnie wymieszaj rózgą kuchenną aby składniki się połączyły.
Krok 2
Do wyłożonej pergaminem tortownicy przełóż delikatnie ciasto i piecz w temperaturze 160ºC przez około 40 minut. Gorące ciasto wyjmij z piekarnika, z wysokości około 40 cm upuścić je (w formie) na podłogę (zabieg ten sprawi, że biszkopt nie opadnie) i pozostaw do wystudzenia.
Krok 3
Białka oddziel od żółtek, utrzyj z cukrem na sztywną pianę. Dodaj wiórki kokosowe, mąkę ziemniaczaną i ocet. Wymieszaj i wylej na płaską blachę wyłożoną wcześniej pergaminem. Całość wstaw do nagrzanego do 150 °C piekarnika na około 30 minut. Po upieczeniu, jeszcze ciepłą bezę, przełóż na odpowiedniej wielkości tacę i odklej pergamin. Bezę odstaw do wystygnięcia.
Krok 4
Ananasy odcedź, pokrój w kostkę (zachowaj sok). Zagotuj w rondlu śmietanę i rozpuść w niej czekoladę. Wymieszaj. Żółtko z jajka utrzyj mikserem z cukrem, cukrem waniliowym i ziarnami z rozkrojonej laski wanilii. Dodaj przesianą mąkę pszenną i dwa budynie, a następnie dokładnie wymieszaj, tak aby nie było żadnych grudek. Na koniec dodaj do masy czekoladę ze śmietana, cały czas mieszając.
Krok 5
Płyn na powrót przelej do garnka, w którym gotowałeś śmietanę z czekoladą, dolej szklankę soku z ananasa. Wszystko razem ustaw na ogniu i podgrzewaj, aby masa zgęstniała. Gotową przełóż do miski i odstaw, aby wystygła.
Krok 6
W misce utrzyj mikserem masło. Powoli dodawaj do niego masę budyniową, aż uzyskasz puszysty krem. Gotowy krem wymieszaj z kawałkami ananasa. Na schłodzony biszkopt nałóż krem z ananasa, rozsmaruj i przykryj kokosową bezą.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Podobne przepisy
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.
Czytaj więcejDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Ananasowiec
Ananasowiec to propozycja dla tych osób, które lubią egzotyczny smak ciast. W naszym przepisie na to ciasto tytułowy ananas łączy się z bezą kokosową, tworząc zestawienie, które przypadnie do gustu nawet najbardziej wymagającym smakoszom. Jeśli chcecie upiec ananasowca, zarezerwujcie sobie więcej czasu na kuchenne aktywności, ponieważ przygotowanie ciasta przebiega w kilku etapach i wymaga zaangażowania. Trud rekompensuje za to wyjątkowy smak placka.
Dla kogo?
Ananasowiec to propozycja dla osób lubiących ciasta o egzotycznym, orzeźwiającym smaku.
Na jaką okazję?
Na wyjątkowe uroczystości, spotkania ze znajomymi i w gronie rodzinnym. Ananasowiec to także świetna propozycja na uzupełnienie świątecznego menu deserowego.
Czy wiesz, że?
Największe uprawy ananasa można dziś spotkać w Chinach, na Hawajach. Filipinach, w Brazylii oraz w Meksyku. W naturalnych warunkach natomiast owoce te występują jedynie w Brazylii.
Dla urozmaicenia:
W porze letniej do pysznego ananasowca możecie podać gałkę lodów ananasowych lub kokosowych.