Składniki
ciasto:
5 sztuk
180 gramów
190 gramów
60 gramów
beza kokosowa:
4 sztuki
200 gramów
1 łyżka
1 łyżeczka
200 gramów
krem ananasowy:
1 opakowanie
250 gramów
1 sztuka
2 łyżki
50 gramów
1 sztuka
2 opakowania
2 łyżki
200 mililitrów
1 opakowanie
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Białka oddziel od żółtek, ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawaj partiami cukier i pojedynczo żółtka, ciągle ubijając. Do masy jajecznej dodaj przesiane obie mąki. Delikatnie wymieszaj rózgą kuchenną aby składniki się połączyły.
Krok 2
Do wyłożonej pergaminem tortownicy przełóż delikatnie ciasto i piecz w temperaturze 160ºC przez około 40 minut. Gorące ciasto wyjmij z piekarnika, z wysokości około 40 cm upuścić je (w formie) na podłogę (zabieg ten sprawi, że biszkopt nie opadnie) i pozostaw do wystudzenia.
Krok 3
Białka oddziel od żółtek, utrzyj z cukrem na sztywną pianę. Dodaj wiórki kokosowe, mąkę ziemniaczaną i ocet. Wymieszaj i wylej na płaską blachę wyłożoną wcześniej pergaminem. Całość wstaw do nagrzanego do 150 °C piekarnika na około 30 minut. Po upieczeniu, jeszcze ciepłą bezę, przełóż na odpowiedniej wielkości tacę i odklej pergamin. Bezę odstaw do wystygnięcia.
Krok 4
Ananasy odcedź, pokrój w kostkę (zachowaj sok). Zagotuj w rondlu śmietanę i rozpuść w niej czekoladę. Wymieszaj. Żółtko z jajka utrzyj mikserem z cukrem, cukrem waniliowym i ziarnami z rozkrojonej laski wanilii. Dodaj przesianą mąkę pszenną i dwa budynie, a następnie dokładnie wymieszaj, tak aby nie było żadnych grudek. Na koniec dodaj do masy czekoladę ze śmietana, cały czas mieszając.
Krok 5
Płyn na powrót przelej do garnka, w którym gotowałeś śmietanę z czekoladą, dolej szklankę soku z ananasa. Wszystko razem ustaw na ogniu i podgrzewaj, aby masa zgęstniała. Gotową przełóż do miski i odstaw, aby wystygła.
Krok 6
W misce utrzyj mikserem masło. Powoli dodawaj do niego masę budyniową, aż uzyskasz puszysty krem. Gotowy krem wymieszaj z kawałkami ananasa. Na schłodzony biszkopt nałóż krem z ananasa, rozsmaruj i przykryj kokosową bezą.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Podobne przepisy
Jeszcze kilka lat temu sushi uznawano za egzotyczny przysmak, którego w Polsce skosztować można było tylko w nielicznych restauracjach, specjalizujących się w tej japońskiej potrawie. Z biegiem czasu lokali z sushi pojawiało się coraz więcej, w tym momencie serwowane bywa w licznych food truckach, a apetyczne rolki można zjeść nawet w biegu.
Czytaj więcejNuggetsy to pyszne chrupiące kąski, które w szybki sposób można przygotować w domu. Najlepiej smakują w towarzystwie aromatycznych sosów i frytek. Jesteście ciekawi, jak zrobić domowe nuggetsy? Koniecznie zostańcie z nami i poznajcie kilka wskazówek, które pozwolą Wam cieszyć się smakiem nuggetsów w pysznej panierce.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Ananasowiec
Ananasowiec to propozycja dla tych osób, które lubią egzotyczny smak ciast. W naszym przepisie na to ciasto tytułowy ananas łączy się z bezą kokosową, tworząc zestawienie, które przypadnie do gustu nawet najbardziej wymagającym smakoszom. Jeśli chcecie upiec ananasowca, zarezerwujcie sobie więcej czasu na kuchenne aktywności, ponieważ przygotowanie ciasta przebiega w kilku etapach i wymaga zaangażowania. Trud rekompensuje za to wyjątkowy smak placka.
Dla kogo?
Ananasowiec to propozycja dla osób lubiących ciasta o egzotycznym, orzeźwiającym smaku.
Na jaką okazję?
Na wyjątkowe uroczystości, spotkania ze znajomymi i w gronie rodzinnym. Ananasowiec to także świetna propozycja na uzupełnienie świątecznego menu deserowego.
Czy wiesz, że?
Największe uprawy ananasa można dziś spotkać w Chinach, na Hawajach. Filipinach, w Brazylii oraz w Meksyku. W naturalnych warunkach natomiast owoce te występują jedynie w Brazylii.
Dla urozmaicenia:
W porze letniej do pysznego ananasowca możecie podać gałkę lodów ananasowych lub kokosowych.