Ananasowiec

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

87

90 os.
stopień trudności

trudne

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

468 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2347 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

5 sztuk

180 gramów

190 gramów

60 gramów

beza kokosowa:

4 sztuki

200 gramów

1 łyżka

1 łyżeczka

200 gramów

krem ananasowy:

1 opakowanie

250 gramów

1 sztuka

2 łyżki

50 gramów

1 sztuka

2 opakowania

2 łyżki

200 mililitrów

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Białka oddziel od żółtek, ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawaj partiami cukier i pojedynczo żółtka, ciągle ubijając. Do masy jajecznej dodaj przesiane obie mąki. Delikatnie wymieszaj rózgą kuchenną aby składniki się połączyły.

Ananasowiec - Krok 1

Krok 2

Do wyłożonej pergaminem tortownicy przełóż delikatnie ciasto i piecz w temperaturze 160ºC przez około 40 minut. Gorące ciasto wyjmij z piekarnika, z wysokości około 40 cm upuścić je (w formie) na podłogę (zabieg ten sprawi, że biszkopt nie opadnie) i pozostaw do wystudzenia.

Ananasowiec - Krok 2

Krok 3

Białka oddziel od żółtek, utrzyj z cukrem na sztywną pianę. Dodaj wiórki kokosowe, mąkę ziemniaczaną i ocet. Wymieszaj i wylej na płaską blachę wyłożoną wcześniej pergaminem. Całość wstaw do nagrzanego do 150 °C piekarnika na około 30 minut. Po upieczeniu, jeszcze ciepłą bezę, przełóż na odpowiedniej wielkości tacę i odklej pergamin. Bezę odstaw do wystygnięcia.

Ananasowiec - Krok 3

Krok 4

Ananasy odcedź, pokrój w kostkę (zachowaj sok). Zagotuj w rondlu śmietanę i rozpuść w niej czekoladę. Wymieszaj. Żółtko z jajka utrzyj mikserem z cukrem, cukrem waniliowym i ziarnami z rozkrojonej laski wanilii. Dodaj przesianą mąkę pszenną i dwa budynie, a następnie dokładnie wymieszaj, tak aby nie było żadnych grudek. Na koniec dodaj do masy czekoladę ze śmietana, cały czas mieszając.

Ananasowiec - Krok 4

Krok 5

Płyn na powrót przelej do garnka, w którym gotowałeś śmietanę z czekoladą, dolej szklankę soku z ananasa. Wszystko razem ustaw na ogniu i podgrzewaj, aby masa zgęstniała. Gotową przełóż do miski i odstaw, aby wystygła.

Ananasowiec - Krok 5

Krok 6

W misce utrzyj mikserem masło. Powoli dodawaj do niego masę budyniową, aż uzyskasz puszysty krem. Gotowy krem wymieszaj z kawałkami ananasa. Na schłodzony biszkopt nałóż krem z ananasa, rozsmaruj i przykryj kokosową bezą.

Ananasowiec - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ananasowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ananasowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ananasowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ananasowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ananasowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ananasowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ananasowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Francuskie, filo czy kruche? W formie tarty lub quiche? Ciasto na słono może mieć wiele postaci. Dodaje się do niego warzywa, sery, mięso, zioła. Skorzystaj z naszych porad i uruchom kulinarną fantazję, tworząc pyszne słone wypieki dla bliskich.

Czytaj więcej

przepisy.pl - AnanasowiecAnanasowiec

Ananasowiec to propozycja dla tych osób, które lubią egzotyczny smak ciast. W naszym przepisie na to ciasto tytułowy ananas łączy się z bezą kokosową, tworząc zestawienie, które przypadnie do gustu nawet najbardziej wymagającym smakoszom. Jeśli chcecie upiec ananasowca, zarezerwujcie sobie więcej czasu na kuchenne aktywności, ponieważ przygotowanie ciasta przebiega w kilku etapach i wymaga zaangażowania. Trud rekompensuje za to wyjątkowy smak placka.

Dla kogo?

Ananasowiec to propozycja dla osób lubiących ciasta o egzotycznym, orzeźwiającym smaku.

Na jaką okazję?

Na wyjątkowe uroczystości, spotkania ze znajomymi i w gronie rodzinnym. Ananasowiec to także świetna propozycja na uzupełnienie świątecznego menu deserowego.

Czy wiesz, że?

Największe uprawy ananasa można dziś spotkać w Chinach, na Hawajach. Filipinach, w Brazylii oraz w Meksyku. W naturalnych warunkach natomiast owoce te występują jedynie w Brazylii.

Dla urozmaicenia:

W porze letniej do pysznego ananasowca możecie podać gałkę lodów ananasowych lub kokosowych.