
Składniki
15 sztuk
3 sztuki
700 mililitrów
masa serowa:
1 kilogram
2 łyżki
250 mililitrów
2 sztuki
masa śmietankowa:
500 mililitrów
250 mililitrów
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Formę wykładamy papierem do pieczenia. Dno wykładamy herbatnikami.

Krok 2
Galaretki rozpuszczamy we wrzątku i odstawiamy do wystudzenia. Twaróg miksujemy z cukrem pudrem, następnie powoli wlewamy galaretki cytrynowe.

Krok 3
Powstałą masę przelewamy na herbatniki. Wstawiamy do lodówki na min 1 h.

Krok 4
W międzyczasie dwie niebieskie galaretki rozpuszczamy w wodzie i zostawiamy do wystudzenia. Śmietanę ubijamy na sztywno. Po chwili wlewamy ostudzona niebieską galaretkę

Krok 5
Masę śmietankową wykładamy na masę serową i wkładamy do lodówki.

Krok 6
Trzy galaretki rozpuszczamy we wrzątku i zostawiamy do lekkiego przestudzenia. Następnie wlewamy na ciasto i wkładamy całość do lodówki, aby stężało.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Ciasto Smerfetka
Dziś w kuchni zrobi się bajkowo! Jesteśmy pewni, że wielu z nas do tej pory pamięta słowa radosnej piosenki, od której zaczynała się popularna dobranocka. Zamiast jednak zasiadać przed telewizorem lub ekranem komputera, by odświeżyć sobie przygody smerfów, zachęcamy do przygotowania finezyjnego, niebieskiego deseru. Koniecznie wypróbuj w tym celu nasz przepis na ciasto Smerfetka!
Dla kogo?
Jako szef kuchni lubisz zaskakiwać swoich domowników i gości? Dodaj ciasto Smerfetkę do listy przepisów, które koniecznie musisz wypróbować. Połączenie niebieskiej galaretki i jasnej masy serowej wygląda bardzo intrygująco.
Na jaką okazję?
Oto deser idealny na lato: pyszne i proste w wykonaniu ciasto Smerfetka! Przepis nie wymaga pieczenia, więc podczas upałów nie będziesz dodatkowo zwiększać temperatury w kuchni.
Czy wiesz, że?
Spód do sernika na zimno wykonasz również przy użyciu biszkoptów.
Dla urozmaicenia:
Na wierzchu ciasta Smerfetka możesz ułożyć małe bezy, które nie tylko prezentują się bardzo elegancko, ale swoim kształtem przypominają… smerfne czapki!