Ciasto Smerfetka - przepis: bez pieczenia | Przepisy.pl pixel

Ciasto Smerfetka

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

45

heart
442 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

594 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1259 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

15 sztuk

3 sztuki

700 mililitrów

masa serowa:

1 kilogram

2 łyżki

250 mililitrów

2 sztuki

masa śmietankowa:

500 mililitrów

250 mililitrów

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Formę wykładamy papierem do pieczenia. Dno wykładamy herbatnikami.

Ciasto Smerfetka - Krok 1

Krok 2

Galaretki rozpuszczamy we wrzątku i odstawiamy do wystudzenia. Twaróg miksujemy z cukrem pudrem, następnie powoli wlewamy galaretki cytrynowe.

Ciasto Smerfetka - Krok 2

Krok 3

Powstałą masę przelewamy na herbatniki. Wstawiamy do lodówki na min 1 h.

Ciasto Smerfetka - Krok 3

Krok 4

W międzyczasie dwie niebieskie galaretki rozpuszczamy w wodzie i zostawiamy do wystudzenia. Śmietanę ubijamy na sztywno. Po chwili wlewamy ostudzona niebieską galaretkę

Ciasto Smerfetka - Krok 4

Krok 5

Masę śmietankową wykładamy na masę serową i wkładamy do lodówki.

Ciasto Smerfetka - Krok 5

Krok 6

Trzy galaretki rozpuszczamy we wrzątku i zostawiamy do lekkiego przestudzenia. Następnie wlewamy na ciasto i wkładamy całość do lodówki, aby stężało.

Ciasto Smerfetka - Krok 6
4

Opinie o przepisie

  • Martyna

    Martyna , 19.05.2025

    Jaka duża foremka? :)

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Paulina Suchanecka

    Paulina Suchanecka , 30.06.2021

    Idealnie nadaje się na chrzciny czy roczek dla chłopca, ze względu na kolor galaretki :) Polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wioletta Kalemba

    Wioletta Kalemba , 03.05.2021

    ciasto smaczne i pięknie wygląda

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto Smerfetka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto Smerfetka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto Smerfetka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto Smerfetka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto Smerfetka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto Smerfetka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto Smerfetka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ciasto Smerfetka - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasto SmerfetkaCiasto Smerfetka

Dziś w kuchni zrobi się bajkowo! Jesteśmy pewni, że wielu z nas do tej pory pamięta słowa radosnej piosenki, od której zaczynała się popularna dobranocka. Zamiast jednak zasiadać przed telewizorem lub ekranem komputera, by odświeżyć sobie przygody smerfów, zachęcamy do przygotowania finezyjnego, niebieskiego deseru. Koniecznie wypróbuj w tym celu nasz przepis na ciasto Smerfetka!

Dla kogo?

Jako szef kuchni lubisz zaskakiwać swoich domowników i gości? Dodaj ciasto Smerfetkę do listy przepisów, które koniecznie musisz wypróbować. Połączenie niebieskiej galaretki i jasnej masy serowej wygląda bardzo intrygująco.

Na jaką okazję?

Oto deser idealny na lato: pyszne i proste w wykonaniu ciasto Smerfetka! Przepis nie wymaga pieczenia, więc podczas upałów nie będziesz dodatkowo zwiększać temperatury w kuchni.

Czy wiesz, że?

Spód do sernika na zimno wykonasz również przy użyciu biszkoptów.

Dla urozmaicenia:

Na wierzchu ciasta Smerfetka możesz ułożyć małe bezy, które nie tylko prezentują się bardzo elegancko, ale swoim kształtem przypominają… smerfne czapki!