Ciasto Smerfetka

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

10

11 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

202 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

132 osoby zapisały

Udostępnij
Ciasto Smerfetka

Składniki

ciasto:

4 sztuki

1 szklanka

0.5 szklanki

0.5 szklanki

1 łyżeczka

2 łyżki

krem:

2 szklanki

1 opakowanie

1 szklanka

3 sztuki

1 szklanka

1 sztuka

1 opakowanie

masa śmietanowa:

2 opakowania

2 szklanki

2 opakowania

wierzch:

2 opakowania

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Biszkopt: Ubić pianę z białek, dodać cukier, następnie żółtka i wodę, na koniec mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać łyżką.

Krok 2

Masa budyniowa: Ugotować budyń, wystudzić.

Krok 3

Utrzeć 1 Kasię i dodawać stopniowo wystudzony budyń, a na końcu dodać kilka kropli barwnika.

Krok 4

Masa śmietanowa: Śnieżki ubić z 2 szkl. mleka, na koniec ubijania dodać tężejące galaretki.

Krok 5

Na wierzch: 2 galaretki niebieskie rozpuszczone w 1/2 litra wody.

Krok 6

Wykonanie placka: biszkopt, masa budyniowa, delicje jagodowe(lub inne), masa ze śnieżki, galaretka

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto Smerfetka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto Smerfetka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto Smerfetka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto Smerfetka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto Smerfetka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto Smerfetka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto Smerfetka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasto SmerfetkaCiasto Smerfetka

Przygotowując ciasto, można czasem wyjść poza schemat i wprowadzić małe urozmaicenie, które doda mu atrakcyjności. Wystarczy niebieski barwnik, żeby przywołać na myśl postać z ulubionej bajki. Ciasto Smerfetka polubią dzieci i dorośli, a na świątecznym stole będzie się prezentowało bardzo apetycznie. Niebo w gębie!

Dla kogo?

Ciasto Smerfetka z delicjami przypadnie do gustu małym i dużym. Krem budyniowy, masa śmietanowa i galaretka to połączenie, któremu nikt się nie oprze.

Na jaką okazję?

Przepis na ciasto Smerfetkę to idealny pomysł na ozdobę na wielkanocnym stole. Sprawdzi się również znakomicie na przyjęciu dla dzieci.

Czy wiesz, że?

Zamiast śnieżki możesz użyć śmietanki 30-procentowej. Galaretka nada jej odpowiednią konsystencję.

Dla urozmaicenia:

Wypiek wzbogać o ulubione delicje. Polecamy wypróbować te o smaku jagodowym, które najlepiej skomponują się z kolorem ciasta.