Ciasto na słono – francuskie
Delikatne ciasto francuskie, przygotowywane przez wielokrotne wałkowanie kolejnych warstw, to wyborna baza wielu wypieków. Wystarczy wyciąć z niego trójkąty lub inne kształty, nadziać dowolnym farszem, posmarować roztrzepanym jajkiem i upiec na złocisty kolor. Wyśmienite jest z jabłkami, serem, czekoladą i konfiturami, ale dzięki swojemu neutralnemu smakowi wspaniale nadaje się też do ciasta na słono. Tartaletki z ciasta francuskiego będą ciekawą propozycją na przekąskę, szczególnie podczas przyjęć i spotkań. Przygotuj do nich sos pomidorowy, taki jak do lasagne, oraz oliwki i ser, a po upieczeniu posyp rukolą. Ewentualnie możesz zamienić oliwki na kapary albo dodać nieco szynki parmeńskiej lub pieczarek – wariantów jest sporo. Z ciasta francuskiego stworzysz również eleganckie danie obiadowe, jak np. paszteciki mięsne w sosie pomidorowym. Serwuj udekorowane listkami świeżej rukoli lub bazylii.
Ciasto na słono – filo
Ciasto filo (philo) to produkt szczególnie popularny na Bałkanach oraz w Grecji, używany m.in. do jednego z najbardziej znanych w tych regionach deserów – bakławy, a także do dań wytrawnych, w tym burka nadziewanego mięsem, serem lub szpinakiem. Z wyglądu ciasto filo przypomina francuskie, składa się bowiem z wielu cienkich warstw, jest jednak cieńsze i bardziej kruche. Jeśli szukasz prostego przepisu na wytrawny wypiek na bazie tego ciasta, przygotuj tartę ze szpinakiem i fetą. Jest nie tylko smaczna, ale i efektownie wygląda – miękkie nadzienie wyśmienicie kontrastuje z chrupkim wierzchem, złożonym z cienkich jak papier warstw filo. Bardziej uniwersalna potrawa to strudel z serem i brokułami, który możesz podać jako przekąskę, jeśli podzielisz go na niewielkie plastry. Do tego ciasta na słono znakomicie pasuje gęsty dip czosnkowy albo śmietanowy.
Ciasto na słono – kruche
Jednym z najpopularniejszych wypieków wśród ciast na słono i słodko jest krucha tarta. W tym pierwszym wariancie nadziewa się ją różnymi wytrawnymi dodatkami – mogą to być mięsa i wędliny, np. boczek, kiełbasa, szynka, kurczak, oraz ryby i warzywa. Sprawdzi się m.in. por, brokuły, pomidory i zielony groszek. Czasem składniki łączy się za pomocą masy jajeczno-śmietanowej, a niekiedy sera. Podobne do tart są quiche – to również kruche placki, jednak zawsze z nadzieniem jajeczno-śmietanowym i zawsze serwowane jako ciasto na słono. Szwajcarski quiche z brokułami i serem jest dobrym przykładem połączenia warzyw w puszystej masie. Niewielkie różyczki brokuła i połówki pomidorów koktajlowych wtapiają się w farsz, tworząc apetyczną całość. Jeśli wolisz bardziej wyraziste wypieki, postaw na tartę z cukinią. W skład jej farszu, oprócz warzywa, wchodzą: tuńczyk, jajka oraz sos pomidorowy. Tartę warto przygotowywać też z innymi składnikami – to ciasto na słono daje wiele możliwości do kulinarnych eksperymentów.
Szukasz jeszcze innych inspiracji, by upiec ciasto na słono? Zmierz się z przyrządzeniem wybornego klasycznego sufletu, czyli wykwintnej przekąski na bazie jajek, wyjątkowo puszystej i delikatnej. Życzymy samych udanych wypieków!