Składniki
4 sztuki
0.6 szklanki
1 łyżka
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Masło rozpuść w rondelku i dodaj mąkę. Zrób zasmażkę. Dolej mleko i bardzo energicznie wymieszaj.
Krok 2
Dopraw mielonym pieprzem, solą oraz gałką muszkatołową. Zagotuj cały czas mieszając. Powinien powstać klasyczny sos beszamel
Krok 3
Gotowy sos odstaw na bok aby lekko ostygł. Następnie dodaj do niego żółtka.
Krok 4
Z białek i szczypty soli ubij bardzo sztywną pianę.
Krok 5
Teraz wymieszaj delikatnie, aczkolwiek energicznie i zdecydowanie pianę z białek z całą masą.
Krok 6
Kokilki wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą. Wlej ostrożnie masę na suflet do kokilek do ¾ wysokości naczynia. Masa powinna być równa na wierzchu. Piecz w wcześniej rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez ok. 20 minut. W trakcie nie otwieraj pieca. Podawaj natychmiast po upieczeniu.
Przepisy w Waszym wykonaniu
średnie
Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuKontynuując serię blogową o szybkich daniach, dziś chciałbym poruszyć temat sałatek. To także bardzo dobre rozwiązanie, gdy czasu jest mało. Gdy mam upieczoną lub usmażoną pierś kurczaka albo po prostu to, co zostało z niedzielnego pieczonego kurczaka zazwyczaj decyduję się na...
Czytaj więcejCiągłe życie w pośpiechu sprawia, że nie masz na nic czasu? Lubisz gotować, ale zbyt długotrwałe i pracochłonne przyrządzanie potraw gasi cały Twój zapał? Najwyższy czas to zmienić.
Czytaj więcej