Składniki
4 sztuki
0.6 szklanki
1 łyżka
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Masło rozpuść w rondelku i dodaj mąkę. Zrób zasmażkę. Dolej mleko i bardzo energicznie wymieszaj.
Krok 2
Dopraw mielonym pieprzem, solą oraz gałką muszkatołową. Zagotuj cały czas mieszając. Powinien powstać klasyczny sos beszamel
Krok 3
Gotowy sos odstaw na bok aby lekko ostygł. Następnie dodaj do niego żółtka.
Krok 4
Z białek i szczypty soli ubij bardzo sztywną pianę.
Krok 5
Teraz wymieszaj delikatnie, aczkolwiek energicznie i zdecydowanie pianę z białek z całą masą.
Krok 6
Kokilki wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą. Wlej ostrożnie masę na suflet do kokilek do ¾ wysokości naczynia. Masa powinna być równa na wierzchu. Piecz suflet we wcześniej rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez ok. 20 minut. W trakcie nie otwieraj pieca. Podawaj suflet natychmiast po upieczeniu.
Dobra rada:
Suflet podawaj z pieczonymi szparagami, a nawet najprostszy przepis na suflet sprawi, że danie będzie prezentowało się jeszcze bardziej szykownie.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste...
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Suflet podstawowy
Suflet uchodzi za danie wykwintne i wymagające dużej wprawy kulinarnej. O ile z pierwszą częścią tego stwierdzenia możemy zgodzić się bez wahania, o tyle z drugą już niekoniecznie. Opracowaliśmy najprostszy przepis na suflet, dzięki któremu każdy może raczyć się tym przysmakiem we własnej jadalni. Choć zwykle danie kojarzy się z porą deseru, tym razem chcemy udowodnić, że jego wytrawny wariant także jest wart uwagi.
Dla kogo? Masz ochotę bliżej zapoznać się z kuchnią francuską? Nie poprzestawaj wyłącznie na serach, bagietkach i croissantach! Sprawdź, jak zrobić suflet. Przepis podstawowy jest prosty do opanowania, więc już niedługo będziesz urozmaicać go innymi składnikami.
Na jaką okazję? Lubisz wytrawne przekąski, ale wszystkie dania, jakie masz w swoim repertuarze wydają się już monotonne i mało atrakcyjne? Zafunduj sobie suflet! Przepis świetnie smakuje w charakterze kameralnej kolacji, którą zjesz w pojedynkę lub podczas randki z bliską osobą. Równie dobrze sprawdzi się jako imprezowa przystawka.
Czy wiesz, że? Przepis na suflet został opracowany we Francji. Charakteryzuje go lekka i puszysta konsystencja. Nawet jeśli ciekawość cię zżera, podczas pieczenia nie uchylaj drzwiczek piekarnika zbyt często. Nagła różnica temperatur może sprawić, że suflet opadnie.
Dla urozmaicenia: W sufletach na słono często używanym dodatkiem jest starty żółty ser. Najlepiej, by miał wyrazisty smak, więc warto użyć cheddera albo gruyere.