Suflet podstawowy - przepis: z masłem, z białek | Przepisy.pl pixel

Suflet podstawowy

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

heart
22 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

30 osób wydrukowało

Pobierz pdf

70 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

0.6 szklanki

1 łyżka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Masło rozpuść w rondelku i dodaj mąkę. Zrób zasmażkę. Dolej mleko i bardzo energicznie wymieszaj.

Suflet podstawowy  - Krok 1

Krok 2

Dopraw mielonym pieprzem, solą oraz gałką muszkatołową. Zagotuj cały czas mieszając. Powinien powstać klasyczny sos beszamel

Suflet podstawowy  - Krok 2

Krok 3

Gotowy sos odstaw na bok aby lekko ostygł. Następnie dodaj do niego żółtka.

Suflet podstawowy  - Krok 3

Krok 4

Z białek i szczypty soli ubij bardzo sztywną pianę.

Suflet podstawowy  - Krok 4

Krok 5

Teraz wymieszaj delikatnie, aczkolwiek energicznie i zdecydowanie pianę z białek z całą masą.

Suflet podstawowy  - Krok 5

Krok 6

Kokilki wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą. Wlej ostrożnie masę na suflet do kokilek do ¾ wysokości naczynia. Masa powinna być równa na wierzchu. Piecz suflet we wcześniej rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez ok. 20 minut. W trakcie nie otwieraj pieca. Podawaj suflet natychmiast po upieczeniu.

Suflet podstawowy  - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Suflet podawaj z pieczonymi szparagami, a nawet najprostszy przepis na suflet sprawi, że danie będzie prezentowało się jeszcze bardziej szykownie.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Suflet podstawowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Suflet podstawowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Suflet podstawowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Suflet podstawowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Suflet podstawowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Suflet podstawowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Suflet podstawowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Suflet podstawowy  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Bruschetta
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Suflet podstawowy Suflet podstawowy

Suflet uchodzi za danie wykwintne i wymagające dużej wprawy kulinarnej. O ile z pierwszą częścią tego stwierdzenia możemy zgodzić się bez wahania, o tyle z drugą już niekoniecznie. Opracowaliśmy najprostszy przepis na suflet, dzięki któremu każdy może raczyć się tym przysmakiem we własnej jadalni. Choć zwykle danie kojarzy się z porą deseru, tym razem chcemy udowodnić, że jego wytrawny wariant także jest wart uwagi.

Dla kogo? Masz ochotę bliżej zapoznać się z kuchnią francuską? Nie poprzestawaj wyłącznie na serach, bagietkach i croissantach! Sprawdź, jak zrobić suflet. Przepis podstawowy jest prosty do opanowania, więc już niedługo będziesz urozmaicać go innymi składnikami.

Na jaką okazję? Lubisz wytrawne przekąski, ale wszystkie dania, jakie masz w swoim repertuarze wydają się już monotonne i mało atrakcyjne? Zafunduj sobie suflet! Przepis świetnie smakuje w charakterze kameralnej kolacji, którą zjesz w pojedynkę lub podczas randki z bliską osobą. Równie dobrze sprawdzi się jako imprezowa przystawka.

Czy wiesz, że? Przepis na suflet został opracowany we Francji. Charakteryzuje go lekka i puszysta konsystencja. Nawet jeśli ciekawość cię zżera, podczas pieczenia nie uchylaj drzwiczek piekarnika zbyt często. Nagła różnica temperatur może sprawić, że suflet opadnie.

Dla urozmaicenia: W sufletach na słono często używanym dodatkiem jest starty żółty ser. Najlepiej, by miał wyrazisty smak, więc warto użyć cheddera albo gruyere.