Suflet podstawowy - przepis: z masłem, z białek | Przepisy.pl pixel

Suflet podstawowy

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

22 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

49 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

0.6 szklanki

1 łyżka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Masło rozpuść w rondelku i dodaj mąkę. Zrób zasmażkę. Dolej mleko i bardzo energicznie wymieszaj.

Suflet podstawowy  - Krok 1

Krok 2

Dopraw mielonym pieprzem, solą oraz gałką muszkatołową. Zagotuj cały czas mieszając. Powinien powstać klasyczny sos beszamel

Suflet podstawowy  - Krok 2

Krok 3

Gotowy sos odstaw na bok aby lekko ostygł. Następnie dodaj do niego żółtka.

Suflet podstawowy  - Krok 3

Krok 4

Z białek i szczypty soli ubij bardzo sztywną pianę.

Suflet podstawowy  - Krok 4

Krok 5

Teraz wymieszaj delikatnie, aczkolwiek energicznie i zdecydowanie pianę z białek z całą masą.

Suflet podstawowy  - Krok 5

Krok 6

Kokilki wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą. Wlej ostrożnie masę na suflet do kokilek do ¾ wysokości naczynia. Masa powinna być równa na wierzchu. Piecz w wcześniej rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez ok. 20 minut. W trakcie nie otwieraj pieca. Podawaj natychmiast po upieczeniu.

Suflet podstawowy  - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Suflet podstawowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Suflet podstawowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Suflet podstawowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Suflet podstawowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Suflet podstawowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Suflet podstawowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Suflet podstawowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Suflet podstawowy  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Świeże truskawki pojawiają się na straganach na przełomie maja i czerwca. Czerwone, słodkie, soczyste i pachnące latem owoce są prawdziwą gratką dla wielu smakoszy.

Czytaj więcej

Bób to smaczne i coraz bardziej popularne warzywo, które warto dodawać do wielu dań i jeść niezależnie od pory roku. Jak ugotować bób i z czym go podawać? Sprawdź!

Czytaj więcej