Suflet podstawowy przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Suflet podstawowy

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

2 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

18 osób wydrukowało

Pobierz pdf

26 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

0.6 szklanki

1 łyżka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Masło rozpuść w rondelku i dodaj mąkę. Zrób zasmażkę. Dolej mleko i bardzo energicznie wymieszaj.

Suflet podstawowy  - Krok 1

Krok 2

Dopraw mielonym pieprzem, solą oraz gałką muszkatołową. Zagotuj cały czas mieszając. Powinien powstać klasyczny sos beszamel

Suflet podstawowy  - Krok 2

Krok 3

Gotowy sos odstaw na bok aby lekko ostygł. Następnie dodaj do niego żółtka.

Suflet podstawowy  - Krok 3

Krok 4

Z białek i szczypty soli ubij bardzo sztywną pianę.

Suflet podstawowy  - Krok 4

Krok 5

Teraz wymieszaj delikatnie, aczkolwiek energicznie i zdecydowanie pianę z białek z całą masą.

Suflet podstawowy  - Krok 5

Krok 6

Kokilki wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą. Wlej ostrożnie masę na suflet do kokilek do ¾ wysokości naczynia. Masa powinna być równa na wierzchu. Piecz w wcześniej rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez ok. 20 minut. W trakcie nie otwieraj pieca. Podawaj natychmiast po upieczeniu.

Suflet podstawowy  - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Suflet podstawowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Suflet podstawowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Suflet podstawowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Suflet podstawowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Suflet podstawowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Suflet podstawowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Suflet podstawowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Pieczarki nadziewane
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Wigilia jest dla mnie jednym z najważniejszych dni w roku. To cudowna tradycja, ciągle żywa, to dzień, gdy spotyka się cała rodzina. Takich dni nie ma wiele w roku. Składamy sobie życzenia, rozmawiamy, śpiewamy kolędy. I oczywiście spożywamy specjalne polskie dania wigilijne.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej