
Składniki
400 gramów
1 pęczek
2 sztuki
1 pęczek
100 gramów
55 gramów
6 sztuk
300 mililitrów
1 szczypta
2 łyżki
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pomidorki koktajlowe umyj i osusz. Zioła posiekaj. Naczynie żaroodporne posmaruj masłem i oprósz bułką tartą. Ser zetrzyj.

Krok 2
Do naczynia wyłóż pomidorki i oprósz je ziołami i połową sera.

Krok 3
Do przesianej mąki dodaj jajka, ucierając wszystko na gładką masę, a następnie powoli dolewaj śmietanę, ciągle mieszaj, aż powstanie gładkie ciasto. Dopraw pokruszonymi Mini kostkami Czosnek Knorr i pieprzem.

Krok 4
Ciastem zalej pomidory, a na wierzch posyp resztę sera. Zapiekaj w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190°C przez 40 minut, aż ciasto zetnie się i urośnie. Podawaj na ciepło.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuKutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.
Czytaj więcejBez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Clafoutis z pomidorkami koktajlowymi
Do czego wykorzystać pomidorki koktajlowe? Przepisy na dania z tym pysznym warzywem to nie tylko tradycyjne sałatki. Nasza propozycja to clafoutis z pomidorkami koktajlowymi nawiązujące do kuchni francuskiej. Co prawda clafoutis najczęściej kojarzone jest z pysznym deserem, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby przygotować to danie w wersji wytrawnej, w której główną rolę grają słodkie pomidorki koktajlowe. Wyrazistości potrawie dodaje francuski ser gruyer, którego intensywny aromat doskonale łączy się z delikatnością pomidorków oraz aksamitną konsystencją ciasta. Bon appétit!
Dla kogo?
Clafoutis to propozycja dla miłośników kuchni francuskiej oraz osób poszukujących dań urozmaicających ich codzienne menu.
Na jaką okazję?
Clafoutis doskonale sprawdzi się jako danie na uroczysty obiad. Nie zapominajcie także o tym przepisie, przygotowując domową imprezę. Z pewnością zaskoczycie wszystkich gości!
Czy wiesz, że?
Tradycyjny clafoutis, podawany w wersji słodkiej, serwowany jest zawsze od razu po wyjęciu z piekarnika. Zanim goście doczekają się na deser, na francuskim stole pojawiają się sery, jako nieodłączny element każdego przyjęcia.
Dla urozmaicenia:
Clafoutis podawaj na ciepło, a wierzch ciasta możesz posypać dodatkowo startym serem.