Clafoutis z pomidorkami koktajlowymi przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Clafoutis z pomidorkami koktajlowymi

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

15

399 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

188 osób wydrukowało

Pobierz pdf

393 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 pęczek

2 sztuki

1 pęczek

100 gramów

55 gramów

6 sztuk

300 mililitrów

1 szczypta

2 łyżki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pomidorki koktajlowe umyj i osusz. Zioła posiekaj. Naczynie żaroodporne posmaruj masłem i oprósz bułką tartą. Ser zetrzyj.

Clafoutis z pomidorkami koktajlowymi - Krok 1

Krok 2

Do naczynia wyłóż pomidorki i oprósz je ziołami i połową sera.

Clafoutis z pomidorkami koktajlowymi - Krok 2

Krok 3

Do przesianej mąki dodaj jajka, ucierając wszystko na gładką masę, a następnie powoli dolewaj śmietanę, ciągle mieszaj, aż powstanie gładkie ciasto. Dopraw pokruszonymi Mini kostkami Czosnek Knorr i pieprzem.

Clafoutis z pomidorkami koktajlowymi - Krok 3

Krok 4

Ciastem zalej pomidory, a na wierzch posyp resztę sera. Zapiekaj w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190°C przez 40 minut, aż ciasto zetnie się i urośnie. Podawaj na ciepło.

Clafoutis z pomidorkami koktajlowymi - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

3

Opinie o przepisie

  • Monika Rozwarzewska

    Monika Rozwarzewska , 01.07.2019

    Zrobiłam dokładnie według przepisu. Wstawiłam do piekarnika. Wyciągnęłam po 20 minutach - pod ściętą górą była płynna masa jajeczna. Co zrobiłam źle?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • dorota winnicka

    dorota winnicka , 24.05.2018

    Niebo w gębie!!!!!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Clafoutis z pomidorkami koktajlowymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Clafoutis z pomidorkami koktajlowymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Clafoutis z pomidorkami koktajlowymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Clafoutis z pomidorkami koktajlowymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Clafoutis z pomidorkami koktajlowymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Clafoutis z pomidorkami koktajlowymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Clafoutis z pomidorkami koktajlowymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Clafoutis z pomidorkami koktajlowymi - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Mrożenie zupy to doskonały sposób na zrobienie zapasów. Ta metoda przyda się również wtedy, gdy zrobicie zbyt duże porcje i nie chcecie wyrzucać jedzenia. Jest jedno „ale”! Nie wszystkie zupy mogą być zamrożone, ponieważ wiele zależy od składników, które są w nich zawarte.

Czytaj więcej

Jesteście smakoszami tradycyjnej, polskiej kuchni? W takim razie z pewnością ciężko Wam się oprzeć pysznym gołąbkom. Nie jest to potrawa trudna do przyrządzenia, lecz potrafi sprawić nie lada problemy.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Clafoutis z pomidorkami koktajlowymiClafoutis z pomidorkami koktajlowymi

Do czego wykorzystać pomidorki koktajlowe? Przepisy na dania z tym pysznym warzywem to nie tylko tradycyjne sałatki. Nasza propozycja to clafoutis z pomidorkami koktajlowymi nawiązujące do kuchni francuskiej. Co prawda clafoutis najczęściej kojarzone jest z pysznym deserem, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby przygotować to danie w wersji wytrawnej, w której główną rolę grają słodkie pomidorki koktajlowe. Wyrazistości potrawie dodaje francuski ser gruyer, którego intensywny aromat doskonale łączy się z delikatnością pomidorków oraz aksamitną konsystencją ciasta. Bon appétit!

Dla kogo?

Clafoutis to propozycja dla miłośników kuchni francuskiej oraz osób poszukujących dań urozmaicających ich codzienne menu.

Na jaką okazję?

Clafoutis doskonale sprawdzi się jako danie na uroczysty obiad. Nie zapominajcie także o tym przepisie, przygotowując domową imprezę. Z pewnością zaskoczycie wszystkich gości!

Czy wiesz, że?

Tradycyjny clafoutis, podawany w wersji słodkiej, serwowany jest zawsze od razu po wyjęciu z piekarnika. Zanim goście doczekają się na deser, na francuskim stole pojawiają się sery, jako nieodłączny element każdego przyjęcia.

Dla urozmaicenia:

Clafoutis podawaj na ciepło, a wierzch ciasta możesz posypać dodatkowo startym serem.