Hiszpańska zupa

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

11

211 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

87 osób wydrukowało

Pobierz pdf

142 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

2 sztuki

2 sztuki

6 sztuk

250 mililitrów

400 gramów

1.5 litra

1 łyżka

1 łyżka

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki obierz i pokrój w ćwiartki. Cebule pokrój w cienkie piórka. Czosnek obierz i posiekaj.

Hiszpańska zupa - Krok 1

Krok 2

Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć ziemniaki, cebulę i czosnek. Dopraw tymiankiem i papryką i smaż 7-10 minut, aż cebula się zeszkli.

Hiszpańska zupa - Krok 2

Krok 3

W tym czasie sparz, obierz i posiekaj w dość drobną kostkę pomidory.

Hiszpańska zupa - Krok 3

Krok 4

Zawartość patelni przełóż do garnka, zalej wodą i dodaj kostki Knorr.

Hiszpańska zupa - Krok 4

Krok 5

Dodaj przecier i posiekane pomidory. Gotuj do miękkości ziemniaków. Zupę koniecznie trzeba podawać z pieczywem.

Hiszpańska zupa - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Hiszpańska zupa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Hiszpańska zupa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Hiszpańska zupa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Hiszpańska zupa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Hiszpańska zupa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Hiszpańska zupa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Hiszpańska zupa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Rolada ziemniaczana
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Hiszpańska zupaHiszpańska zupa

Jeśli w kuchni cenisz sobie przede wszystkim prostotę, koniecznie wypróbuj przepis na pomidorowo-ziemniaczaną zupę hiszpańską. Zawiera ona tylko kilka składników, jednak w zupełności wystarczają one, aby przygotować potrawę o intensywnym smaku. Zacznij od obrania ziemniaków i pokrojenia ich w ćwiartki. Cebulę podziel w piórka, natomiast czosnek drobno posiekaj. Wymienione składniki usmaż na rozgrzanej oliwie z dodatkiem suszonego tymianku oraz pikantnej papryki w proszku. Zawartość patelni przełóż do garnka, zalej wodą i dodaj kostkę rosołową. Pomidory sparz we wrzątku, dzięki czemu bez problemu obierzesz je ze skórki, a następnie posiekaj w niedużą kostkę. Umieść je w garnku z zupą, a żeby pomidorowy smak był wyrazistszy, dolej szklankę przecieru. Całość dokładnie wymieszaj i gotuj do momentu, w którym ziemniaki będą miękkie. Zupę podawaj bezpośrednio po przygotowaniu, najlepiej z dodatkiem świeżego pieczywa – czosnkowej bagietki lub ciabatty. Przyrządź smaczną potrawę z naszym przepisem na hiszpańską zupę.