
Składniki
4 sztuki
2 sztuki
2 sztuki
6 sztuk
250 mililitrów
400 gramów
1.5 litra
1 łyżka
1 łyżka
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki obierz i pokrój w ćwiartki. Cebule pokrój w cienkie piórka. Czosnek obierz i posiekaj.

Krok 2
Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć ziemniaki, cebulę i czosnek. Dopraw tymiankiem i papryką i smaż 7-10 minut, aż cebula się zeszkli.

Krok 3
W tym czasie sparz, obierz i posiekaj w dość drobną kostkę pomidory.

Krok 4
Zawartość patelni przełóż do garnka, zalej wodą i dodaj kostki Knorr.

Krok 5
Dodaj przecier i posiekane pomidory. Gotuj do miękkości ziemniaków. Zupę koniecznie trzeba podawać z pieczywem.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Hiszpańska zupa
Jeśli w kuchni cenisz sobie przede wszystkim prostotę, koniecznie wypróbuj przepis na pomidorowo-ziemniaczaną zupę hiszpańską. Zawiera ona tylko kilka składników, jednak w zupełności wystarczają one, aby przygotować potrawę o intensywnym smaku. Hiszpańska zupa cebulowa i wszystkie wskazówki, jak ją zrobić, już na Ciebie czekają!
Dla kogo?
Warzywna zupa hiszpańska to danie dla fanów prostych, lecz smacznych przepisów. Zacznij od obrania ziemniaków i pokrojenia ich w ćwiartki. Cebulę podziel w piórka, natomiast czosnek drobno posiekaj. Wymienione składniki usmaż na oliwie z dodatkiem tymianku oraz pikantnej papryki w proszku. Zawartość patelni przełóż do garnka, zalej wodą i dodaj kostkę rosołową.
Na jaką okazję?
Hiszpańska zupa sprawdzi się jako lunch, codzienny obiad lub posiłek dla przyjaciół, którzy wpadną do Ciebie z wizytą. Przygotuj dla nich ucztę pełną smaków! Może skusisz się również na tapas lub paellę? Zupa hiszpańska przepis stworzy z nimi bardzo smaczną kompozycję.
Czy wiesz, że?
Pomidory sparzone we wrzątku bez problemu obierzesz ze skórki. Posiekaj je w niedużą kostkę, umieść w garnku, a żeby pomidorowy smak był wyrazistszy, dolej szklankę przecieru. Całość dokładnie wymieszaj i gotuj do momentu, w którym ziemniaki będą miękkie. Zupa hiszpańska już gotowa!
Dla urozmaicenia:
Zupę podawaj bezpośrednio po przygotowaniu, najlepiej z dodatkiem świeżego pieczywa – czosnkowej bagietki lub ciabatty. Przyrządź smaczną potrawę z naszym przepisem na hiszpańską zupę, a później podziel się opinią w komentarzu!