
Składniki
4 sztuki
2 sztuki
2 sztuki
6 sztuk
250 mililitrów
400 gramów
1.5 litra
1 łyżka
1 łyżka
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki obierz i pokrój w ćwiartki. Cebule pokrój w cienkie piórka. Czosnek obierz i posiekaj.

Krok 2
Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć ziemniaki, cebulę i czosnek. Dopraw tymiankiem i papryką i smaż 7-10 minut, aż cebula się zeszkli.

Krok 3
W tym czasie sparz, obierz i posiekaj w dość drobną kostkę pomidory.

Krok 4
Zawartość patelni przełóż do garnka, zalej wodą i dodaj kostki Knorr.

Krok 5
Dodaj przecier i posiekane pomidory. Gotuj do miękkości ziemniaków. Zupę koniecznie trzeba podawać z pieczywem.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Hiszpańska zupa
Jeśli w kuchni cenisz sobie przede wszystkim prostotę, koniecznie wypróbuj przepis na pomidorowo-ziemniaczaną zupę hiszpańską. Zawiera ona tylko kilka składników, jednak w zupełności wystarczają one, aby przygotować potrawę o intensywnym smaku. Hiszpańska zupa cebulowa i wszystkie wskazówki, jak ją zrobić, już na Ciebie czekają!
Dla kogo?
Warzywna zupa hiszpańska to danie dla fanów prostych, lecz smacznych przepisów. Zacznij od obrania ziemniaków i pokrojenia ich w ćwiartki. Cebulę podziel w piórka, natomiast czosnek drobno posiekaj. Wymienione składniki usmaż na oliwie z dodatkiem tymianku oraz pikantnej papryki w proszku. Zawartość patelni przełóż do garnka, zalej wodą i dodaj kostkę rosołową.
Na jaką okazję?
Hiszpańska zupa sprawdzi się jako lunch, codzienny obiad lub posiłek dla przyjaciół, którzy wpadną do Ciebie z wizytą. Przygotuj dla nich ucztę pełną smaków! Może skusisz się również na tapas lub paellę? Zupa hiszpańska przepis stworzy z nimi bardzo smaczną kompozycję.
Czy wiesz, że?
Pomidory sparzone we wrzątku bez problemu obierzesz ze skórki. Posiekaj je w niedużą kostkę, umieść w garnku, a żeby pomidorowy smak był wyrazistszy, dolej szklankę przecieru. Całość dokładnie wymieszaj i gotuj do momentu, w którym ziemniaki będą miękkie. Zupa hiszpańska już gotowa!
Dla urozmaicenia:
Zupę podawaj bezpośrednio po przygotowaniu, najlepiej z dodatkiem świeżego pieczywa – czosnkowej bagietki lub ciabatty. Przyrządź smaczną potrawę z naszym przepisem na hiszpańską zupę, a później podziel się opinią w komentarzu!