Zupa hiszpańska - przepis: cebulowa, ziemniaczana | Przepisy.pl pixel

Hiszpańska zupa

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

15

230 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

110 osób wydrukowało

Pobierz pdf

236 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

2 sztuki

2 sztuki

6 sztuk

250 mililitrów

400 gramów

1.5 litra

1 łyżka

1 łyżka

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki obierz i pokrój w ćwiartki. Cebule pokrój w cienkie piórka. Czosnek obierz i posiekaj.

Hiszpańska zupa - Krok 1

Krok 2

Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć ziemniaki, cebulę i czosnek. Dopraw tymiankiem i papryką i smaż 7-10 minut, aż cebula się zeszkli.

Hiszpańska zupa - Krok 2

Krok 3

W tym czasie sparz, obierz i posiekaj w dość drobną kostkę pomidory.

Hiszpańska zupa - Krok 3

Krok 4

Zawartość patelni przełóż do garnka, zalej wodą i dodaj kostki Knorr.

Hiszpańska zupa - Krok 4

Krok 5

Dodaj przecier i posiekane pomidory. Gotuj do miękkości ziemniaków. Zupę koniecznie trzeba podawać z pieczywem.

Hiszpańska zupa - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Hiszpańska zupa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Hiszpańska zupa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Hiszpańska zupa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Hiszpańska zupa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Hiszpańska zupa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Hiszpańska zupa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Hiszpańska zupa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Hiszpańska zupa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Kwaśnica
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Bób to smaczne i sezonowe warzywo, uwielbiane przez wielu z nas. Jedni spożywają je jako przekąskę pozbawioną dodatków, inni przygotowują z niego najróżniejsze potrawy. Warto je jeść przez cały rok, niestety poza sezonem trudno je znaleźć. Zastanawiasz się więc, czy bób można mrozić? Chcesz przyrządzać z nim dania nie tylko latem, lecz także jesienią i zimą?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Hiszpańska zupaHiszpańska zupa

Jeśli w kuchni cenisz sobie przede wszystkim prostotę, koniecznie wypróbuj przepis na pomidorowo-ziemniaczaną zupę hiszpańską. Zawiera ona tylko kilka składników, jednak w zupełności wystarczają one, aby przygotować potrawę o intensywnym smaku. Hiszpańska zupa cebulowa i wszystkie wskazówki, jak ją zrobić, już na Ciebie czekają!

Dla kogo?

Warzywna zupa hiszpańska to danie dla fanów prostych, lecz smacznych przepisów. Zacznij od obrania ziemniaków i pokrojenia ich w ćwiartki. Cebulę podziel w piórka, natomiast czosnek drobno posiekaj. Wymienione składniki usmaż na oliwie z dodatkiem tymianku oraz pikantnej papryki w proszku. Zawartość patelni przełóż do garnka, zalej wodą i dodaj kostkę rosołową. 

Na jaką okazję?

Hiszpańska zupa sprawdzi się jako lunch, codzienny obiad lub posiłek dla przyjaciół, którzy wpadną do Ciebie z wizytą. Przygotuj dla nich ucztę pełną smaków! Może skusisz się również na tapas lub paellę? Zupa hiszpańska przepis stworzy z nimi bardzo smaczną kompozycję. 

Czy wiesz, że?

Pomidory sparzone we wrzątku bez problemu obierzesz ze skórki. Posiekaj je w niedużą kostkę, umieść w garnku, a żeby pomidorowy smak był wyrazistszy, dolej szklankę przecieru. Całość dokładnie wymieszaj i gotuj do momentu, w którym ziemniaki będą miękkie. Zupa hiszpańska już gotowa!

Dla urozmaicenia:

Zupę podawaj bezpośrednio po przygotowaniu, najlepiej z dodatkiem świeżego pieczywa – czosnkowej bagietki lub ciabatty. Przyrządź smaczną potrawę z naszym przepisem na hiszpańską zupę, a później podziel się opinią w komentarzu!