Kalafior smażony z bułką tartą - przepis z patelni | Przepisy.pl pixel

Kalafior smażony

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

68

714 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

723 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1744 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

450 gramów

1 opakowanie

150 mililitrów

2 sztuki

5 łyżek

2 łyżki

15 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Świeży kalafior podziel na mniejsze różyczki i ugotuj go do miękkości. Kalafiora mrożonego gotuj bezpośrednio po otwarciu opakowania przez 1 minutę.

Kalafior smażony - Krok 1

Krok 2

Roztrzep jajka.

Kalafior smażony - Krok 2

Krok 3

Każdą różyczkę kalafiora maczaj w mące, jajku, a następnie w bułce tartej.

Kalafior smażony - Krok 3

Krok 4

Smaż na rozgrzanym oleju, aż będą rumiane.

Kalafior smażony - Krok 4

Krok 5

Fix Świderki z kurczakiem w sosie serowym Knorr wymieszaj ze śmietanką i zagotuj. Podawaj kalafior z sosem serwowanym osobno.

Kalafior smażony - Krok 5
23

Opinie o przepisie

  • Maks

    Maks , 02.07.2021

    Kox i pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anicia

    Anicia , 02.06.2021

    Poprostu pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Izabela Nicer

    Izabela Nicer , 16.07.2016

    Tak do tej pory go uwielbiam . I potwierdzam ze wielu osób wielu potraw może nie znać

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl , 16.07.2016

    Wychodzimy z założenia, że część naszych użytkowników może tego przepisu nie znać ;) Skoro kalafior przygotowała mama, to z pewnością musiał smakować, a to najważniejsze! Pozdrawiamy :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Izabela Nicer

    Izabela Nicer , 16.07.2016

    Naprawdę nowa odsłona? ?? Moja mama tak kalafior robiła jak byłam dzieckiem. Fakt taki ze sosy można zmieniać.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Karolina Pawłowska

    Karolina Pawłowska , 16.07.2016

    potwierdzam! :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl , 15.07.2016

    Jeśli smakuje - to najważniejsze ;) Sos koperkowy z pewnością świetnie pasuje do tak przyrządzonego kalafiora! Pozdrawiamy :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewelina Nawrocka

    Ewelina Nawrocka , 15.07.2016

    Żadna Nowa odsłona taki kalafior już 5lat temu robiłam......polecam z sosem koperkowym własnej roboty

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl , 15.07.2016

    Zachęcamy do modyfikowania naszych przepisów według własnego uznania ;) Kalafiora można podać z ulubionymi warzywami lub innym sosem na bazie jogurtu, śmietany lub majonezu. Wszystkie chwyty dozwolone ;) Pozdrawiamy!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Matejek

    Agnieszka Matejek , 15.07.2016

    Kalafior dobry ale sos ochyda

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magdalena Łukasik

    Magdalena Łukasik , 15.07.2016

    Pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magdalena Rawiak

    Magdalena Rawiak , 15.07.2016

    Bardzo dobry w takim wydaniu :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Justyna Klemczak

    Justyna Klemczak , 15.07.2016

    Uwielbiam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Renata Bośniak

    Renata Bośniak , 07.07.2016

    Takiego kalafiora robie do obiadu od kąd pamiętam czyli od jakichś 30 lat

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Eleonora Pudło

    Eleonora Pudło , 07.07.2016

    Pycha polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystyna Kubicka

    Krystyna Kubicka , 06.07.2016

    robiłam w ten sposób ....pychaaaaa

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Bończyk

    Maria Bończyk , 06.07.2016

    Trzeba po prostu skopiować wkleić w worda i dopiero wydrukować bo rzeczywiście inaczej się nie da.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Kubiak

    Anna Kubiak , 06.07.2016

    ?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tomasz Koszewski

    Tomasz Koszewski , 06.07.2016

    E coś nie działa. Na stronie brak obrazków, a zapisanie .pdf niemożliwe :(

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika Lichańska

    Monika Lichańska , 06.07.2016

    Jessuuu jakie pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • paweł Kacprzak

    paweł Kacprzak , 14.07.2015

    Znalazłem szybki sposób.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • paweł Kacprzak

    paweł Kacprzak , 10.07.2015

    Super sos.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • paweł Kacprzak

    paweł Kacprzak , 10.07.2015

    Super sos. Kalafior chrupiący i rozpływa się w ustach. polecam

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kalafior smażony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kalafior smażony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kalafior smażony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kalafior smażony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kalafior smażony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kalafior smażony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kalafior smażony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kalafior smażony - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Czy szparagi wrzucamy do gotującej wody? Jak je przyrządzić, by wydobyć z nich pełnię smaku? To raptem dwa z wielu pytań, jakie przychodzą na myśl, gdy rozpoczyna się sezon na szparagi, a my nie mamy zbyt wiele doświadczenia w ich przygotowywaniu.

Czytaj więcej

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kalafior smażonyKalafior smażony

Wydaje ci się, że proste dania są nudne i niesmaczne? Jest zupełnie odwrotnie! A przekonasz się o tym, sięgając po nasze receptury. Siła tkwi w prostocie i uniwersalnych składnikach, dlatego dziś proponujemy ci przepis na smażonego kalafiora. Przygotuj go w tradycyjny sposób – obsmaż w bułce tartej i w jajku – a na pewno zaczniesz jeść go częściej! Gwarantujemy, że ta nowa odsłona ulubionego warzywa wprowadzi powiew świeżości do twojego menu i być może zagości w nim na dłużej. Chrupiąca panierka i miękkie wnętrze to duet, któremu nie oprą się nawet najbardziej wymagający krytycy kulinarni. Nie czekaj i już teraz się o tym przekonaj, ponieważ wszystkie wskazówki i porady na ciebie czekają! Maczaj rumiane różyczki kalafiora w aromatycznych sosach, a później wracaj do naszego przepisu, gdy tylko poczujesz chęć na zjedzenie czegoś naprawdę smacznego. Przecież przygotowanie tego dania to jedyne pół godziny, więc po recepturę sięgniesz nawet w najbardziej zabieganym dniu. Apetycznie, prosto i błyskawicznie – tak, jak najbardziej lubimy. Życzymy ci powodzenia i, co najważniejsze, smacznego. 

Dla kogo?

Kalafior smażony w bułce tartej to danie, które wykonasz nawet wtedy, gdy na co dzień z gotowaniem jest ci nie po drodze. Jego przygotowanie nie sprawia żadnych problemów, więc nie martw się, że coś się nie uda. W tym przypadku specjalne umiejętności w kuchni nie są wymagane. Należysz do grupy kulinarnych nowicjuszy? Nic nie szkodzi, śmiało sięgnij po naszą recepturę i ciesz się smacznym oraz wyjątkowo prostym posiłkiem. Różyczki smażonego kalafiora sprawdzą się też jako szybka przekąska do pracy lub na uczelnię. Przygotuj do nich grzanki z chleba tostowego i ciesz się niebanalnym posiłkiem poza domem. A to wszystko w jedyne pół godziny! Jeśli więc zależy ci na czasie i szukasz pomysłów na szybkie dania, to smażony kalafior będzie strzałem w dziesiątkę. Nie zamartwiaj się o godziny spędzone w kuchni, nasza receptura pokaże ci, że uzyskanie najlepszych rezultatów w kuchni jest błyskawicznym zadaniem. Kiedy rozpoczniesz przygotowania?

Na jaką okazję?

Smażony kalafior to danie, które świetnie sprawdzi się jako przystawka zapowiadająca ucztę kulinarną z innymi smakołykami. Pobudź tym daniem apetyt gości, co sprawi, że z niecierpliwością będą czekać na więcej! Kto powiedział, że kalafior smażony to tylko przekąska i niepełny posiłek? Na pewno nie my! Tym białym warzywem naprawdę da się najeść, dzięki czemu możesz podać je także na obiad lub kolację. Jeżeli chcesz zaserwować je z innymi dodatkami, to w szczególności polecamy ci fasolkę szparagową. Wybierz swoją ulubioną kompozycję warzyw i serwuj ją na talerzu. Kalafiora z patelni równie dobrze możesz podać w roli przekąski na grillu. Idealnie skomponuje się ze smakiem kiełbasek i soczystej karkówki. Możesz również dorzucić go do mięsno-warzywnych szaszłyków. Do tego przygotuj komplet dipów i obserwuj, jak szybko talerz robi się pusty! Kalafior w bułce tartej to danie, które zachwyci walorami nawet najbardziej wymagających smakoszy. 

Czy wiesz, że?

Chcesz, by kalafior smażony na patelni wyszedł idealny? Zadbaj o świeżość wybieranego warzywa! Psujący się kalafior ma na powierzchni brązowe plamy oraz jest wilgotny. Jeżeli zauważysz którąś z tych oznak zepsucia, koniecznie wyrzuć warzywo i nie wykorzystuj go do gotowania. Świeży kalafior to podstawa, która pozwoli ci przygotować smaczne danie według naszego przepisu. To nie koniec naszych kulinarnych porad! Wpłynąć możesz również na czas przygotowywania potrawy. Aby kalafior na patelni usmażył się szybciej, możesz wcześniej odgotować go w wodzie. Dzięki temu skrócisz czas obróbki termicznej. Z kolei to pomoże ci zredukować ryzyko spalenia bułki tartej, która jest bardzo podatna na wpływ wysokiej temperatury. Jeśli chcesz przygotować bułkę tartą do kalafiora w inny sposób, wsyp ją na rozgrzany olej lub masło i mieszaj, aż się zarumieni. Następnie posyp kalafiora drobnymi kawałkami pieczywa. Uruchom wyobraźnię w kuchni, a później ciesz się wyjątkowymi rezultatami. 

Dla urozmaicenia:

Chcesz, aby smażony kalafior w panierce wyróżniał się bogactwem smaków i aromatów? Mamy na to sposób! Kalafior z patelni doskonale smakuje w towarzystwie różnych sosów. Możesz przygotować je na bazie jogurtu, śmietany lub majonezu, dodając swoje ulubione zioła i przyprawy. Z pomocą przychodzi również produkt Fix Świderki z kurczakiem w sosie serowym Knorr, który urozmaici smak dania i usprawni proces przyrządzania potrawy. Z takim sosem kalafior smażony w bułce tartej  nie będzie miał sobie równych, a gotowanie stanie się czystą przyjemnością. Jeśli chcesz nadać kalafiorowi więcej smaku, podczas smażenia dodaj łyżkę masła. Dzięki niemu drobne kawałki bułki tartej przejmą aromat masła, a całość będzie smakowała jeszcze lepiej! Po przygotowaniu naszej receptury koniecznie napisz, co najbardziej smakowało ci w smażonym kalafiorze. Twoja opinia jest dla nas bardzo ważna, więc nie zapomnij zostawić komentarza. Smacznego!