Kalafior smażony

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

39

458 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

545 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1127 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

450 gramów

1 opakowanie

150 mililitrów

2 sztuki

5 łyżek

2 łyżki

15 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Świeży kalafior podziel na mniejsze różyczki i ugotuj go do miękkości. Kalafiora mrożonego gotuj bezpośrednio po otwarciu opakowania przez 1 minutę.

Kalafior smażony - Krok 1

Krok 2

Roztrzep jajka.

Kalafior smażony - Krok 2

Krok 3

Każdą różyczkę kalafiora maczaj w mące, jajku, a następnie w bułce tartej.

Kalafior smażony - Krok 3

Krok 4

Smaż na rozgrzanym oleju, aż będą rumiane.

Kalafior smażony - Krok 4

Krok 5

Fix Świderki z kurczakiem w sosie serowym Knorr wymieszaj ze śmietanką i zagotuj. Podawaj kalafior z sosem serwowanym osobno.

Kalafior smażony - Krok 5
21

Opinie o przepisie

  • Izabela Nicer

    Izabela Nicer, 16.07.2016

    Tak do tej pory go uwielbiam . I potwierdzam ze wielu osób wielu potraw może nie znać

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl, 16.07.2016

    Wychodzimy z założenia, że część naszych użytkowników może tego przepisu nie znać ;) Skoro kalafior przygotowała mama, to z pewnością musiał smakować, a to najważniejsze! Pozdrawiamy :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Izabela Nicer

    Izabela Nicer, 16.07.2016

    Naprawdę nowa odsłona? ?? Moja mama tak kalafior robiła jak byłam dzieckiem. Fakt taki ze sosy można zmieniać.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Karolina Pawłowska

    Karolina Pawłowska, 16.07.2016

    potwierdzam! :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl, 15.07.2016

    Jeśli smakuje - to najważniejsze ;) Sos koperkowy z pewnością świetnie pasuje do tak przyrządzonego kalafiora! Pozdrawiamy :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewelina Nawrocka

    Ewelina Nawrocka, 15.07.2016

    Żadna Nowa odsłona taki kalafior już 5lat temu robiłam......polecam z sosem koperkowym własnej roboty

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl, 15.07.2016

    Zachęcamy do modyfikowania naszych przepisów według własnego uznania ;) Kalafiora można podać z ulubionymi warzywami lub innym sosem na bazie jogurtu, śmietany lub majonezu. Wszystkie chwyty dozwolone ;) Pozdrawiamy!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Matejek

    Agnieszka Matejek, 15.07.2016

    Kalafior dobry ale sos ochyda

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magdalena Łukasik

    Magdalena Łukasik, 15.07.2016

    Pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magdalena Rawiak

    Magdalena Rawiak, 15.07.2016

    Bardzo dobry w takim wydaniu :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Justyna Klemczak

    Justyna Klemczak, 15.07.2016

    Uwielbiam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Renata Bośniak

    Renata Bośniak, 07.07.2016

    Takiego kalafiora robie do obiadu od kąd pamiętam czyli od jakichś 30 lat

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Eleonora Pudło

    Eleonora Pudło, 07.07.2016

    Pycha polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystyna Kubicka

    Krystyna Kubicka, 06.07.2016

    robiłam w ten sposób ....pychaaaaa

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Bończyk

    Maria Bończyk, 06.07.2016

    Trzeba po prostu skopiować wkleić w worda i dopiero wydrukować bo rzeczywiście inaczej się nie da.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Kubiak

    Anna Kubiak, 06.07.2016

    ?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tomasz Koszewski

    Tomasz Koszewski, 06.07.2016

    E coś nie działa. Na stronie brak obrazków, a zapisanie .pdf niemożliwe :(

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika Lichańska

    Monika Lichańska, 06.07.2016

    Jessuuu jakie pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • paweł Kacprzak

    paweł Kacprzak, 14.07.2015

    Znalazłem szybki sposób.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • paweł Kacprzak

    paweł Kacprzak, 10.07.2015

    Super sos.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • paweł Kacprzak

    paweł Kacprzak, 10.07.2015

    Super sos. Kalafior chrupiący i rozpływa się w ustach. polecam

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kalafior smażony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kalafior smażony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kalafior smażony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kalafior smażony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kalafior smażony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kalafior smażony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kalafior smażony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kalafior smażonyKalafior smażony

Siła w tkwi w prostocie! Oraz w potrawach, które mają już swoją tradycję, ale zawsze można je przyrządzić na inny sposób. Taki właśnie jest przepis na kalafior smażony, króla letnich obiadów i kolacji. Każdy ma na niego swoją ulubioną metodę, ale kalafior w bułce tartej i jajku to klasyczne, a także niezawodne połączenie.

Dla kogo?

Doskonałe danie dla wiernych fanów kalafiora! Jeśli w sezonie… i poza nim nie wracasz bez niego z warzywniaka, musisz koniecznie wypróbować przepis na kalafior smażony z bułką tartą.

Na jaką okazję?

Na kolację i na obiad. Niech Cię nie zmyli przekonanie, że to tylko niewinna przystawka. Kalafiorem naprawdę można się najeść!

Czy wiesz, że?

Zastanawiasz się, jak zrobić bułkę tartą do kalafiora? Wsyp bułkę na rozgrzany olej lub masło i mieszaj, aż się zarumieni. Następnie posyp kalafior drobnymi kawałkami pieczywa. Pycha!

Dla urozmaicenia

Smażony kalafior będzie równie dobry z ulubionym sosem, jak i bez niczego. To białe warzywo samo w sobie jest tak apetyczne, że nic więcej do smaku nie potrzeba.