Cebulowe krążki (onion rings)

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

8

687 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

204 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

488 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.5 łyżeczki

1 sztuka

0.5 szklanki

3 sztuki

0.5 szklanki

150 mililitrów

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebule umyj i pokrój w 2 centymetrowe plastry. Rozdziel krążki.

Cebulowe krążki (onion rings) - Krok 1

Krok 2

Wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i przyprawę Knorr.

Cebulowe krążki (onion rings) - Krok 2

Krok 3

W innym naczyniu wymieszaj mleko z jajkiem. Połącz składniki suche z mokrymi.

Cebulowe krążki (onion rings) - Krok 3

Krok 4

Zanurz krążki cebuli w powstałym cieście. Rozgrzej olej i smaż dopóki krążki będą złotobrązowe.

Cebulowe krążki (onion rings) - Krok 4

Krok 5

Po usmażeniu odsącz nadmiar tłuszczu na ręczniku papierowym. Podawaj natychmiast z gęstą śmietaną.

Cebulowe krążki (onion rings) - Krok 5
1

Opinie o przepisie

  • Piotr Królikowski

    Piotr Królikowski

    Nam nie wyszło. Cebula sie posklejała. Po zjedzeniu 4,5 ciu każdego zaczeło mdlić. Może kiedyś spróbujemy jeszcze raz i wtedy się uda.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przyprawa do złotego kurczaka Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Przyprawa do złotego kurczaka Knorr

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Cebulowe krążki (onion rings)Cebulowe krążki (onion rings)

Onion rings, czyli cebulowe krążki w cieście smażone na głębokim tłuszczu, to jedna z najbardziej znanych w USA przekąsek. Sprawdzą się idealnie na przyjęciu, grillu lub spotkaniu w gronie znajomych. Do ich przyrządzenia potrzebnych jest zaledwie kilka składników, a samo przygotowanie jest bardzo proste. Wystarczy, że obraną z brązowej łupiny cebulę pokroisz w dość grube plastry, a następnie delikatnie rozdzielisz je na krążki. Kolejnym krokiem jest przyrządzenie ciasta z mąki, jajka, mleka, proszku do pieczenia oraz gęstej kwaśnej śmietany. Aby smak onion rings był bardziej intensywny, dodaj do masy nieco przyprawy do kurczaka. Wszystkie składniki wymieszaj trzepaczką lub mikserem na niskich obrotach. Przygotowane wcześniej krążki cebuli zanurzaj w cieście i smaż na głębokim tłuszczu. Do smażenia wykorzystaj olej z wysoką temperaturą dymienia – rzepakowy lub ryżowy. Gotowe krążki świetnie smakują z dodatkiem różnych dipów (czosnkowego, ziołowego czy serowego), najlepiej przyrządzonych na bazie jogurtu lub majonezu. A z czym Ty podasz cebulowe krążki?