Onion rings - przepis na smażone krążki cebulowe | Przepisy.pl pixel

Cebulowe krążki (onion rings)

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

9

849 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

262 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

629 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

0.5 szklanki

30 gramów

0.5 łyżeczki

1 sztuka

150 mililitrów

0.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Średniej wielkości białe cebule umyj, obierz, a następnie pokrój w 2-centymetrowe plastry. Rozdziel wszystkie krążki.

Cebulowe krążki (onion rings) - Krok 1

Krok 2

W misce lub głębokim talerzu wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia oraz przyprawę do złotego kurczaka Knorr.

Cebulowe krążki (onion rings) - Krok 2

Krok 3

W innym naczyniu połącz za pomocą widelca lub trzepaczki mleko z jajkiem. Dodaj mieszankę przyprawy, mąki i proszku do pieczenia, a następnie wszystko razem wymieszaj na gładką, dość gęstą masę.

Cebulowe krążki (onion rings) - Krok 3

Krok 4

Do garnka wlej olej roślinny o wysokim stopniu dymienia (np. rzepakowy) i zacznij podgrzewać. Gdy tłuszcz będzie gorący, zamaczaj każdy krążek w cieście, po czym przekładaj do wrzącego oleju. Krążki cebulowe smaż, dopóki nie nabiorą złocistego koloru (około 2-3 minuty).

Cebulowe krążki (onion rings) - Krok 4

Krok 5

Na płaskim talerzu rozłóż kilka kawałków ręcznika kuchennego. Gotowe krążki wyciągaj ostrożnie z oleju i odkładaj na papierze, by odsączyć nadmiar tłuszczu. Podawaj, póki są gorące z gęstą śmietaną lub wybranym dipem.

Cebulowe krążki (onion rings) - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Pieczone krążki cebulowe doskonale smakują również z dodatkiem majonezu, słodkiej musztardy miodowej lub aromatycznego sosu czosnkowego.

1

Opinie o przepisie

  • Piotr Królikowski

    Piotr Królikowski , 12.07.2015

    Nam nie wyszło. Cebula sie posklejała. Po zjedzeniu 4,5 ciu każdego zaczeło mdlić. Może kiedyś spróbujemy jeszcze raz i wtedy się uda.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Cebulowe krążki (onion rings) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Cebulowe krążki (onion rings) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Cebulowe krążki (onion rings) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Cebulowe krążki (onion rings) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Cebulowe krążki (onion rings) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Cebulowe krążki (onion rings) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Cebulowe krążki (onion rings) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Cebulowe krążki (onion rings) - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Szczupak faszerowany
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

średnie

Czy szparagi wrzucamy do gotującej wody? Jak je przyrządzić, by wydobyć z nich pełnię smaku? To raptem dwa z wielu pytań, jakie przychodzą na myśl, gdy rozpoczyna się sezon na szparagi, a my nie mamy zbyt wiele doświadczenia w ich przygotowywaniu.

Czytaj więcej

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Cebulowe krążki (onion rings)Cebulowe krążki (onion rings)

Onion rings, czyli cebulowe krążki w cieście smażone na głębokim tłuszczu, to jedna z najbardziej znanych w USA przekąsek. Do ich przyrządzenia potrzebnych jest zaledwie kilka składników, a samo przygotowanie jest bardzo proste. Chrupiącą przekąskę można serwować na wiele sposobów np. z dipami, śmietaną czy majonezem, a dodane do grillowanych lub pieczonych mięs, doskonale zastępują klasyczne frytki z ziemniaka.

Dla kogo?

Przepis na onion rings pokochają nie tylko fani kuchni amerykańskiej, ale również wielbiciele chrupiących przekąsek warzywnych. Podane na gorąco tuż po usmażeniu mile zaskoczą nawet największego niejadka.

Na jaką okazję?

Planujesz wiosennego grilla, rodzinny obiad albo party z przyjaciółmi? Do ciepłych przystawek dodaj chrupiące onion rings. Przepis na pewno wszystkim przypadnie do gustu, bo jest prosty i nie wymaga żadnego doświadczenia kulinarnego.

Czy wiesz, że?

Krążki cebulowe można także panierować w bułce tartej lub mielonymi płatkami kukurydzianymi. Wystarczy po zanurzeniu w gęstym cieście oprószyć je posypką i przełożyć do garnka z dobrze rozgrzanym olejem.

Dla urozmaicenia:

Aby smak onion rings był bardziej intensywny, dodaj do masy nieco przyprawy do kurczaka lub inne przyprawy, za którymi przepadasz np. mieloną ostrą paprykę, oregano lub kolorowy pieprz. Pieczone krążki cebulowe świetnie smakują z dodatkiem różnych dipów (czosnkowego, ziołowego czy serowego), najlepiej przyrządzonych na bazie jogurtu, śmietany lub majonezu. Życzymy smacznego!