
Składniki
3 sztuki
0.5 szklanki
30 gramów
0.5 łyżeczki
1 sztuka
150 mililitrów
0.5 szklanki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Średniej wielkości białe cebule umyj, obierz, a następnie pokrój w 2-centymetrowe plastry. Rozdziel wszystkie krążki.

Krok 2
W misce lub głębokim talerzu wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia oraz przyprawę do złotego kurczaka Knorr.

Krok 3
W innym naczyniu połącz za pomocą widelca lub trzepaczki mleko z jajkiem. Dodaj mieszankę przyprawy, mąki i proszku do pieczenia, a następnie wszystko razem wymieszaj na gładką, dość gęstą masę.

Krok 4
Do garnka wlej olej roślinny o wysokim stopniu dymienia (np. rzepakowy) i zacznij podgrzewać. Gdy tłuszcz będzie gorący, zamaczaj każdy krążek w cieście, po czym przekładaj do wrzącego oleju. Krążki cebulowe smaż, dopóki nie nabiorą złocistego koloru (około 2-3 minuty).

Krok 5
Na płaskim talerzu rozłóż kilka kawałków ręcznika kuchennego. Gotowe krążki wyciągaj ostrożnie z oleju i odkładaj na papierze, by odsączyć nadmiar tłuszczu. Podawaj, póki są gorące z gęstą śmietaną lub wybranym dipem.


Dobra rada:
Pieczone krążki cebulowe doskonale smakują również z dodatkiem majonezu, słodkiej musztardy miodowej lub aromatycznego sosu czosnkowego.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa do złotego kurczaka Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuPełen kosz grzybów leśnych to zdecydowany powód do dumy, jednak po przyniesieniu go do domu, pojawia się pytanie, jak oczyścić grzyby z ziemi, niechcianych liści i igieł? Warto pamiętać, że inaczej będziemy czyścić grzyby do marynowania i gotowania, a inaczej – suszenia i mrożenia. Jak więc oczyścić grzyby leśne? Podpowiadamy!
Czytaj więcejMała, owalna, fioletowa – oto ona, królowa stołu! Śliwka podbiła serca wielu i nie ma się co dziwić. Uwodzi smakiem, kusi kolorem, nęci składnikami odżywczymi. Aż ciężko się jej oprzeć! Daj się ponieść jej urokom i poznaj śliwkę od zupełnie innej strony.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Cebulowe krążki (onion rings)
Onion rings, czyli cebulowe krążki w cieście smażone na głębokim tłuszczu, to jedna z najbardziej znanych w USA przekąsek. Do ich przyrządzenia potrzebnych jest zaledwie kilka składników, a samo przygotowanie jest bardzo proste. Chrupiącą przekąskę można serwować na wiele sposobów np. z dipami, śmietaną czy majonezem, a dodane do grillowanych lub pieczonych mięs, doskonale zastępują klasyczne frytki z ziemniaka.
Dla kogo?
Przepis na onion rings pokochają nie tylko fani kuchni amerykańskiej, ale również wielbiciele chrupiących przekąsek warzywnych. Podane na gorąco tuż po usmażeniu mile zaskoczą nawet największego niejadka.
Na jaką okazję?
Planujesz wiosennego grilla, rodzinny obiad albo party z przyjaciółmi? Do ciepłych przystawek dodaj chrupiące onion rings. Przepis na pewno wszystkim przypadnie do gustu, bo jest prosty i nie wymaga żadnego doświadczenia kulinarnego.
Czy wiesz, że?
Krążki cebulowe można także panierować w bułce tartej lub mielonymi płatkami kukurydzianymi. Wystarczy po zanurzeniu w gęstym cieście oprószyć je posypką i przełożyć do garnka z dobrze rozgrzanym olejem.
Dla urozmaicenia:
Aby smak onion rings był bardziej intensywny, dodaj do masy nieco przyprawy do kurczaka lub inne przyprawy, za którymi przepadasz np. mieloną ostrą paprykę, oregano lub kolorowy pieprz. Pieczone krążki cebulowe świetnie smakują z dodatkiem różnych dipów (czosnkowego, ziołowego czy serowego), najlepiej przyrządzonych na bazie jogurtu, śmietany lub majonezu. Życzymy smacznego!