Cebulowe krążki (onion rings) przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Cebulowe krążki (onion rings)

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

8

740 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

224 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

519 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

0.5 szklanki

30 gramów

0.5 łyżeczki

1 sztuka

150 mililitrów

0.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebule umyj i pokrój w 2 centymetrowe plastry. Rozdziel krążki.

Cebulowe krążki (onion rings) - Krok 1

Krok 2

Wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i przyprawę Knorr.

Cebulowe krążki (onion rings) - Krok 2

Krok 3

W innym naczyniu wymieszaj mleko z jajkiem. Połącz składniki suche z mokrymi.

Cebulowe krążki (onion rings) - Krok 3

Krok 4

Zanurz krążki cebuli w powstałym cieście. Rozgrzej olej i smaż dopóki krążki będą złotobrązowe.

Cebulowe krążki (onion rings) - Krok 4

Krok 5

Po usmażeniu odsącz nadmiar tłuszczu na ręczniku papierowym. Podawaj natychmiast z gęstą śmietaną.

Cebulowe krążki (onion rings) - Krok 5
1

Opinie o przepisie

  • Piotr Królikowski

    Piotr Królikowski , 12.07.2015

    Nam nie wyszło. Cebula sie posklejała. Po zjedzeniu 4,5 ciu każdego zaczeło mdlić. Może kiedyś spróbujemy jeszcze raz i wtedy się uda.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Cebulowe krążki (onion rings) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Cebulowe krążki (onion rings) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Cebulowe krążki (onion rings) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Cebulowe krążki (onion rings) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Cebulowe krążki (onion rings) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Cebulowe krążki (onion rings) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Cebulowe krążki (onion rings) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Cebulowe krążki (onion rings) - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Cebulowe krążki (onion rings)Cebulowe krążki (onion rings)

Onion rings, czyli cebulowe krążki w cieście smażone na głębokim tłuszczu, to jedna z najbardziej znanych w USA przekąsek. Sprawdzą się idealnie na przyjęciu, grillu lub spotkaniu w gronie znajomych. Do ich przyrządzenia potrzebnych jest zaledwie kilka składników, a samo przygotowanie jest bardzo proste. Wystarczy, że obraną z brązowej łupiny cebulę pokroisz w dość grube plastry, a następnie delikatnie rozdzielisz je na krążki. Kolejnym krokiem jest przyrządzenie ciasta z mąki, jajka, mleka, proszku do pieczenia oraz gęstej kwaśnej śmietany. Aby smak onion rings był bardziej intensywny, dodaj do masy nieco przyprawy do kurczaka. Wszystkie składniki wymieszaj trzepaczką lub mikserem na niskich obrotach. Przygotowane wcześniej krążki cebuli zanurzaj w cieście i smaż na głębokim tłuszczu. Do smażenia wykorzystaj olej z wysoką temperaturą dymienia – rzepakowy lub ryżowy. Gotowe krążki świetnie smakują z dodatkiem różnych dipów (czosnkowego, ziołowego czy serowego), najlepiej przyrządzonych na bazie jogurtu lub majonezu. A z czym Ty podasz cebulowe krążki?