Jak zrobić krążki cebulowe w piekarniku? Jak zrobić w panierce, a jak w cieście?
Przepis na to, jak zrobić krążki cebulowe jest bardzo łatwy i można bez problemu wykonać je samodzielnie, przy użyciu niewielu składników. Znakomita przekąska, która uprzyjemni zarówno spotkanie z przyjaciółmi, jak i wieczór filmowy w domowym zaciszu, zyskuje coraz większą rzeszę fanów, ze względu na swoją prostotę i walory smakowe. Jak się robi krążki cebulowe, od których nie można oderwać palców i ust? Sprawdźcie koniecznie!
W panierce czy w cieście? Jak zrobić krążki cebulowe w domu?
Niesłychaną ich zaletą jest to, że smakują wybornie na ciepło i na zimno. Jeśli zrobicie większą ilość, spokojnie mogą zostać spożyte następnego dnia. Przygotowanie krążków cebulowych polega na pokrojeniu cebuli na plastry i upieczeniu ich. Aby były wyjątkowo chrupiące, pokrójcie je nieco cieniej. Rozwarstwione krążki wystarczy zanurzyć w cieście, które wykonacie dosłownie z kilku podstawowych składników, lub po prostu panierować w bułce tartej albo w zmielonych płatkach kukurydzianych. I pyszna przekąska gotowa!
Krążki cebulowe w cieście – jak je zrobić?
Z pewnością nieraz mieliście ochotę coś pochrupać przed telewizorem, ale nie mogliście zdecydować się na konkretną przekąskę albo brakowało Wam produktów na stworzenie czegoś, co świetnie by pasowało w danym momencie. W tym przypadku możecie ją zrobić przekąskę z tego, co zazwyczaj jest w każdej kuchni. Jak zrobić krążki cebulowe w cieście? Wystarczy wymieszać pół szklanki mąki i pół łyżeczki proszku do pieczenia z przyprawami, a następnie połączyć je z roztrzepanym jajkiem z dodatkiem mleka. W powstałym dość gęstym cieście zanurzajcie cebulę, a następnie wrzucajcie ją do garnka z rozgrzanym olejem. Kiedy cebulowe krążki nabiorą złocistego koloru, wyciągnijcie je na ręczniczek papierowy, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu i gotowe!
Z czym podawać krążki cebulowe w cieście?
Onion rings, oprócz tego, że mogą tworzyć samodzielną przekąskę, mogą także posłużyć jako dodatek do innych dań. Jeśli planujecie podać na stół miniburgery, hot-dogi, czy inne potrawy typu street food, krążki cebulowe będą do nich pasować wręcz idealnie! Można je serwować w sosie z gęstej śmietany, a także z keczupem, musztardą lub sosem czosnkowym. Taka propozycja uświetni niejedno spotkanie w gronie znajomych.
Jak zrobić krążki cebulowe w piekarniku?
Ten chrupiący przysmak można także przygotować nieco inaczej niż w kąpieli z tłuszczu. Sposób na to, jak zrobić chrupiące krążki cebulowe w piekarniku nie jest zbyt skomplikowany. Pokrojoną i rozdzieloną cebulkę moczymy w roztrzepanym jajku z przyprawami i obtaczamy w bułce tartej. Następnym krokiem będzie wyłożenie jej na papier do pieczenia lub na ruszt. Teraz cebulowe krążki mogą trafić do rozgrzanego do 180°C piekarnika na ok. 15 minut, czyli do momentu, kiedy nabiorą złocistego koloru.
Krążki cebulowe – czy można je zrobić na grillu?
Wiecie już, jak zrobić krążki cebulowe w panierce, w cieście oraz z którymi innymi daniami będą świetnie współgrać. Czy mogą stać się także hitem wiosenno-letnich spotkań przy grillu? Tak! Metoda ich wykonania będzie podobna, jak do upieczenia w piekarniku. Obtoczone w jajku i bułce tartej krążki cebulowe mogą śmiało trafić na grillowy ruszt. Można także nieco je udoskonalić, zawijając np. w plasterki boczku. Do potraw z grilla najlepiej pasuje sos barbecue, nie inaczej będzie z naszymi pysznymi krążkami. Tak przygotowane i podane ringsy z cebuli mają tylko jedną wadę – bardzo szybko znikają ze stołu!
Komentarze (0)