Zupa wiosenna z pokrzywy przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa wiosenna z pokrzywy

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

4 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij

Składniki

20 gramów

2 sztuki

5 sztuk

null

2 łyżki

1 sztuka

null

1 łyżeczka

50 gramów

null

15 gramów

5 gramów

150 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Opłucz pokrzywę, a następnie zalej ją na minutę wrzącą wodę.

Krok 2

Odcedź, przepuść przez maszynkę i duś na maśle 10 minut.

Krok 3

Poszatkuj jarzyny, po czym uduś je osobno na oliwie.

Krok 4

Do wrzącej wody dodaj uduszoną pokrzywę, uduszone jarzyny i dymkę. Gotuj przez następne 10-15 minut.

Krok 5

Dodaj następnie zaprawę z mąki i kefiru, liście laurowe, pieprz i drobno posiekany szczaw.

Krok 6

Garnek z zupą powinien stać w ciepłym miejscu przez 15 minut.

pasibrzuch

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa wiosenna z pokrzywy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa wiosenna z pokrzywy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa wiosenna z pokrzywy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa wiosenna z pokrzywy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa wiosenna z pokrzywy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa wiosenna z pokrzywy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa wiosenna z pokrzywy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa wiosenna z pokrzywy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej