
Składniki
20 gramów
2 sztuki
5 sztuk
null
2 łyżki
1 sztuka
null
1 łyżeczka
50 gramów
null
15 gramów
5 gramów
150 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Opłucz pokrzywę, a następnie zalej ją na minutę wrzącą wodę.
Krok 2
Odcedź, przepuść przez maszynkę i duś na maśle 10 minut.
Krok 3
Poszatkuj jarzyny, po czym uduś je osobno na oliwie.
Krok 4
Do wrzącej wody dodaj uduszoną pokrzywę, uduszone jarzyny i dymkę. Gotuj przez następne 10-15 minut.
Krok 5
Dodaj następnie zaprawę z mąki i kefiru, liście laurowe, pieprz i drobno posiekany szczaw.
Krok 6
Garnek z zupą powinien stać w ciepłym miejscu przez 15 minut.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej