
Składniki
20 gramów
2 sztuki
5 sztuk
null
2 łyżki
1 sztuka
null
1 łyżeczka
50 gramów
null
15 gramów
5 gramów
150 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Opłucz pokrzywę, a następnie zalej ją na minutę wrzącą wodę.
Krok 2
Odcedź, przepuść przez maszynkę i duś na maśle 10 minut.
Krok 3
Poszatkuj jarzyny, po czym uduś je osobno na oliwie.
Krok 4
Do wrzącej wody dodaj uduszoną pokrzywę, uduszone jarzyny i dymkę. Gotuj przez następne 10-15 minut.
Krok 5
Dodaj następnie zaprawę z mąki i kefiru, liście laurowe, pieprz i drobno posiekany szczaw.
Krok 6
Garnek z zupą powinien stać w ciepłym miejscu przez 15 minut.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej