Zupa wiosenna z pokrzywy przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa wiosenna z pokrzywy

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

4 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij

Składniki

20 gramów

2 sztuki

5 sztuk

null

2 łyżki

1 sztuka

null

1 łyżeczka

50 gramów

null

15 gramów

5 gramów

150 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Opłucz pokrzywę, a następnie zalej ją na minutę wrzącą wodę.

Krok 2

Odcedź, przepuść przez maszynkę i duś na maśle 10 minut.

Krok 3

Poszatkuj jarzyny, po czym uduś je osobno na oliwie.

Krok 4

Do wrzącej wody dodaj uduszoną pokrzywę, uduszone jarzyny i dymkę. Gotuj przez następne 10-15 minut.

Krok 5

Dodaj następnie zaprawę z mąki i kefiru, liście laurowe, pieprz i drobno posiekany szczaw.

Krok 6

Garnek z zupą powinien stać w ciepłym miejscu przez 15 minut.

pasibrzuch

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa wiosenna z pokrzywy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa wiosenna z pokrzywy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa wiosenna z pokrzywy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa wiosenna z pokrzywy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa wiosenna z pokrzywy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa wiosenna z pokrzywy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa wiosenna z pokrzywy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa wiosenna z pokrzywy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Zupa paprykowa z pulpetami
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Mała, owalna, fioletowa – oto ona, królowa stołu! Śliwka podbiła serca wielu i nie ma się co dziwić. Uwodzi smakiem, kusi kolorem, nęci składnikami odżywczymi. Aż ciężko się jej oprzeć! Daj się ponieść jej urokom i poznaj śliwkę od zupełnie innej strony.

Czytaj więcej

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej