
Składniki
20 gramów
2 sztuki
5 sztuk
null
2 łyżki
1 sztuka
null
1 łyżeczka
50 gramów
null
15 gramów
5 gramów
150 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Opłucz pokrzywę, a następnie zalej ją na minutę wrzącą wodę.
Krok 2
Odcedź, przepuść przez maszynkę i duś na maśle 10 minut.
Krok 3
Poszatkuj jarzyny, po czym uduś je osobno na oliwie.
Krok 4
Do wrzącej wody dodaj uduszoną pokrzywę, uduszone jarzyny i dymkę. Gotuj przez następne 10-15 minut.
Krok 5
Dodaj następnie zaprawę z mąki i kefiru, liście laurowe, pieprz i drobno posiekany szczaw.
Krok 6
Garnek z zupą powinien stać w ciepłym miejscu przez 15 minut.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

trudne
Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?
Czytaj więcejSłodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.
Czytaj więcej