
Składniki
20 gramów
2 sztuki
5 sztuk
null
2 łyżki
1 sztuka
null
1 łyżeczka
50 gramów
null
15 gramów
5 gramów
150 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Opłucz pokrzywę, a następnie zalej ją na minutę wrzącą wodę.
Krok 2
Odcedź, przepuść przez maszynkę i duś na maśle 10 minut.
Krok 3
Poszatkuj jarzyny, po czym uduś je osobno na oliwie.
Krok 4
Do wrzącej wody dodaj uduszoną pokrzywę, uduszone jarzyny i dymkę. Gotuj przez następne 10-15 minut.
Krok 5
Dodaj następnie zaprawę z mąki i kefiru, liście laurowe, pieprz i drobno posiekany szczaw.
Krok 6
Garnek z zupą powinien stać w ciepłym miejscu przez 15 minut.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej





























