
Składniki
1 sztuka
2 sztuki
1 sztuka
2 sztuki
100 gramów
4 łyżki
200 mililitrów
1.5 litra
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cukinię, jeśli jest już mocno dojrzała, obieramy i wydrążamy nasiona. Jeśli jest młoda to nie musimy tego robić. Następnie kroimy w kostkę i układamy na blasze do pieczenia.
Krok 2
Ziemniaki obieramy i tniemy w plasterki lub kroimy w kostkę. Mieszamy pokrojoną cukinią i obficie skrapiamy oliwą.
Krok 3
Warzywa wstawmy na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 180 st. C.
Krok 4
Cebulę i czosnek drobno siekamy i przesmażamy krótko na oliwie. Po chwili dodajemy boczek i razem przesmażamy około 5 minut.
Krok 5
Do gotującego się bulionu dodajemy upieczone warzywa oraz cebulę z boczkiem.
Krok 6
Doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy ognień do minimum. Gotujemy na wolnym ogniu jeszcze 10 minut.
Krok 7
Zabielamy zupę zahartowaną śmietaną i doprawiamy do smaku.
Krok 8
Podajemy posypaną posiekaną bazylią. Smacznego
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Rosół szlachetny drobiowo-warzywny Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zupa z cukinią
Cukinia, w Polsce nazywana także kabaczkiem, pochodzi z Włoch i jest jednym z tych warzyw, które dojrzewają w sezonie letnim. Jej wczesne odmiany można jednak spotkać już wiosną. Najlepiej smakuje wtedy, gdy jest świeża i młoda – sprawdź zatem koniecznie przed zakupem jakość warzywa. Szczególnie dojrzała i dorodna również będzie odpowiednia do przyrządzenia smacznych potraw. Aby charakteryzowała się pożądanym smakiem, należy ją jednak najpierw odpowiednio przygotować: obrać z grubszej skórki i wydrążyć duże nasiona, które mogą być zbyt gorzkie. Jako warzywo doskonale nadaje się do sosów i lekkich sałatek. Możesz także szybko przygotować z niej zupę, którą warto zjeść na ciepło lub podać letnią. Kabaczek pokrojony w kostkę i wrzucony do gotującego się bulionu, to podstawa tego dania. Wart zarekomendowania jest także wariant z podpieczonymi cukinią i ziemiankami. Warto dodać do nich cebulę i boczek, które podkreślą smak całości. Zainspiruj się proponowanym przepisem i przygotuj z jego pomocą smaczne danie obiadowe.