Składniki
1 sztuka
4 szklanki
0.2 szklanki
1 kilogram
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Dynię umyj dokładnie, obierz ze skórki, usuń pestki i włókna, pokrój w kostkę.
Krok 2
Zalej wodą i gotuj do momentu, gdy dynia się rozgotuje.
Krok 3
Zestaw z ognia przetrzyj przez sito lub zmiksuj.
Krok 4
Z mąki i jaja zagnieć twarde ciasto, wyrób i posiekaj w zacierki.
Krok 5
Wrzucaj kluski na wrzące mleko i ugotuj, gdy będą już dobre wymieszaj razem z musem dyniowym i dopraw do smaku.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcej