Barszczyk czerwony z jabłkiem

Autor: Izabella Kulińska

ratingratingratingratingrating

237

5 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

2 sztuki

5 szczypt

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zagotuj ok. 1 litra wody, rozpuść w nim Bulion na włoszczyźnie Knorr i bulion grzybowy. Jabłko zetrzyj na tarce jarzynowej, razem ze skórką - dodaj do bulionu i gotuj 3 minuty. Zestaw z ognia.

Krok 2

Dodaj barszcz ekspresowy, pieprz i pokrojony drobno czosnek - zostaw pod przykryciem na 5 minut a następnie przecedź.

Krok 3

Podawaj gorący - z uszkami albo innymi dodatkami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Barszczyk czerwony z jabłkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Barszczyk czerwony z jabłkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Barszczyk czerwony z jabłkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Barszczyk czerwony z jabłkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Barszczyk czerwony z jabłkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Barszczyk czerwony z jabłkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Barszczyk czerwony z jabłkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Barszczyk czerwony z jabłkiem Barszczyk czerwony z jabłkiem

Szukasz smacznej alternatywy dla klasycznego barszczu czerwonego? Wypróbuj polecany przez nas przepis na barszcz czerwony z jabłkiem. To świetne danie nie tylko na domowy obiad, ale także na bardziej oficjalne kolacje. Połączenie pachnącego borowikami bulionu, winnego jabłka oraz kompozycji buraków i przypraw sprawia, że zupa nabiera słodko-kwaśnego smaku. A do tego jest niezwykle łatwa w przygotowaniu. Dzięki zastosowaniu bulionu borowikowego możesz cieszyć się wyjątkowym aromatem tej potrawy także poza sezonem na grzyby.  Bulionetka warzywna przełamuje natomiast słodycz dania, a wyczuwalne winne jabłko nie dominuje nad słodyczą buraczków – zachowując odpowiednią harmonię smaków w potrawie. Barszcz czerwony z jabłkiem podawaj z pasztecikami, słonymi paluchami z ciasta francuskiego, kołdunami, pierogami lub krokietami. Możesz także zaserwować go w filiżance – jako atrakcyjny dodatek do głównego dania. Wypróbuj koniecznie ten przepis. Przekonaj się, że buraki i jabłko to wyjątkowo smaczne połączenie.