Barszcz czerwony z jabłkiem i pasztecikiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

148 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

38 osób wydrukowało

Pobierz pdf

94 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

2 sztuki

1 sztuka

0.25 sztuki

1 opakowanie

2 sztuki

4 sztuki

1 sztuka

1 łyżka

2 łyżki

3 sztuki

1 szczypta

paszteciki:

1 sztuka

50 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 litr

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj barszcz czerwony: umyj i obierz warzywa. Następnie zalej około 1 litrem zimnej wody. Dodaj ziele angielskie, liść laurowy i na wolnym ogniu ugotuj warzywny wywar.

Krok 2

Przecedź wywar przez sito, po czym rozgnieć czosnek. Jabłka przekrój na ćwiartki. Dodaj do wywaru.

Krok 3

Wsyp majeranek oraz Barszcz czerwony Knorr i dokładnie wymieszaj. Dopraw zupę do smaku sokiem z cytryny oraz pieprzem.

Krok 4

Przygotuj farsz do pasztecików: suszone jabłka pokrój na małe kawałki. Obierz i zetrzyj na tarce imbir i dołóż go do jabłek.

Krok 5

Rozmroź ciasto francuskie, pokrój je na kwadraty o boku 5 centymetrów, następnie lekko rozwałkuj. Roztrzep jajko i posmaruj nim kwadraty z ciasta.

Krok 6

Na środku każdego kwadratu ułóż przygotowany farsz. Złóż razem do góry rogi kwadratów i zakręć końcówki, zlepiając je ze sobą. Całość posmaruj resztą jajka i piecz w piekarniku w 200 stopniach przez około 20 minut. Gotowe paszteciki podawaj do gorącego barszczu, na oddzielnym talerzyku. Przed podaniem usuń z barszczu kawałki jabłek.

przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Barszcz czerwony z jabłkiem i pasztecikiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Barszcz czerwony z jabłkiem i pasztecikiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Barszcz czerwony z jabłkiem i pasztecikiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Barszcz czerwony z jabłkiem i pasztecikiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Barszcz czerwony z jabłkiem i pasztecikiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Barszcz czerwony z jabłkiem i pasztecikiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Barszcz czerwony z jabłkiem i pasztecikiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Barszcz czerwony z jabłkiem i pasztecikiemBarszcz czerwony z jabłkiem i pasztecikiem

Połączenie pikantnego barszczu czerwonego z jabłkiem i pasztecikami to propozycja na smaczną przekąskę. Nieco odmieniona wersja tej zupy, która w podanym przepisie przełamana jest delikatnie kwaśnymi jabłkami, sprawdzi się podczas przyjęć i jako ciepła kolacja. Popularną zupę przygotowuje się z duszonych warzyw, przypraw oraz bulionu, a następnie dorzuca do niej kawałki owoców. Barszcz doprawia się również sokiem z cytryny, który nadaje całości wyrazistego smaku oraz majerankiem, czosnkiem i pieprzem. Tak przygotowana potrawa świetnie współgra smakowo z pasztecikami nadziewanymi suszonymi jabłkami. Doprawia się je świeżym imbirem. Farsz zawiń w ciasto i piecze w piekarniku. Kruchy dodatek warto posypać czarnuszką, sezamem lub makiem. Tak przyrządzona przekąska to dobra propozycja na wytrawny poczęstunek dla gości w święta lub noworoczną imprezę. Barszcz możesz podać wtedy w filiżankach na dużych spodkach, na których położysz paszteciki z jabłkiem. Sprawdź, jak je przyrządzić, korzystając z podanego przepisu.