Barszcz czerwony z jabłkiem (jabłkami) - wigilijny | Przepisy.pl pixel

Barszcz czerwony z jabłkiem i pasztecikiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

heart
158 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

48 osób wydrukowało

Pobierz pdf

118 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

2 sztuki

1 sztuka

0.25 sztuki

1 opakowanie

2 sztuki

4 sztuki

1 sztuka

1 łyżka

2 łyżki

3 sztuki

1 szczypta

paszteciki:

1 sztuka

50 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 litr

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj barszcz czerwony: umyj i obierz warzywa. Następnie zalej około 1 litrem zimnej wody. Dodaj ziele angielskie, liść laurowy i na wolnym ogniu ugotuj warzywny wywar.

Krok 2

Przecedź wywar przez sito, po czym rozgnieć czosnek. Jabłka przekrój na ćwiartki. Dodaj do wywaru.

Krok 3

Wsyp majeranek oraz Barszcz czerwony Knorr i dokładnie wymieszaj. Dopraw zupę do smaku sokiem z cytryny oraz pieprzem.

Krok 4

Przygotuj farsz do pasztecików: suszone jabłka pokrój na małe kawałki. Obierz i zetrzyj na tarce imbir i dołóż go do jabłek.

Krok 5

Rozmroź ciasto francuskie, pokrój je na kwadraty o boku 5 centymetrów, następnie lekko rozwałkuj. Roztrzep jajko i posmaruj nim kwadraty z ciasta.

Krok 6

Na środku każdego kwadratu ułóż przygotowany farsz. Złóż razem do góry rogi kwadratów i zakręć końcówki, zlepiając je ze sobą. Całość posmaruj resztą jajka i piecz w piekarniku w 200 stopniach przez około 20 minut. Gotowe paszteciki podawaj do gorącego barszczu, na oddzielnym talerzyku. Przed podaniem usuń z barszczu kawałki jabłek.

przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Barszcz czerwony z jabłkiem i pasztecikiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Barszcz czerwony z jabłkiem i pasztecikiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Barszcz czerwony z jabłkiem i pasztecikiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Barszcz czerwony z jabłkiem i pasztecikiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Barszcz czerwony z jabłkiem i pasztecikiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Barszcz czerwony z jabłkiem i pasztecikiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Barszcz czerwony z jabłkiem i pasztecikiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Barszcz czerwony z jabłkiem i pasztecikiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Barszcz czerwony z jabłkiem i pasztecikiemBarszcz czerwony z jabłkiem i pasztecikiem

Połączenie pikantnego barszczu czerwonego z jabłkiem i pasztecikami to propozycja na smaczną przekąskę. Nieco odmieniona wersja tej zupy, która w podanym przepisie przełamana jest delikatnie kwaśnymi jabłkami, sprawdzi się podczas przyjęć i jako ciepła kolacja. Popularną zupę przygotowuje się z duszonych warzyw, przypraw oraz bulionu, a następnie dorzuca do niej kawałki owoców. Barszcz doprawia się również sokiem z cytryny, który nadaje całości wyrazistego smaku oraz majerankiem, czosnkiem i pieprzem. Tak przygotowana potrawa świetnie współgra smakowo z pasztecikami nadziewanymi suszonymi jabłkami. Doprawia się je świeżym imbirem. Farsz zawiń w ciasto i piecze w piekarniku. Kruchy dodatek warto posypać czarnuszką, sezamem lub makiem. Tak przyrządzona przekąska to dobra propozycja na wytrawny poczęstunek dla gości w święta lub noworoczną imprezę. Barszcz możesz podać wtedy w filiżankach na dużych spodkach, na których położysz paszteciki z jabłkiem. Sprawdź, jak je przyrządzić, korzystając z podanego przepisu.