
Składniki
1 litr
500 gramów
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Buraki obierz, a następnie pokrój w plasterki.
Krok 2
Włóż do garnka i zalej letnią, przegotowaną wodą.
Krok 3
Dodaj chleb, przykryj gazą i pozostaw na 4-5 dni.
Krok 4
Zakwas przecedź, po czym dodaj rosół i dopraw.
Przepisy w Waszym wykonaniu
2 osoby oglądają przepis: 

Kotlet po kowalsku
45 min.
łatwe
Przygotowania do Świąt Wielkanocnych zawsze są świetną okazją dla wszystkich kucharzy, żeby się wykazać. Oto czas powrotu do tradycyjnych receptur – w końcu niektóre z potraw jadane są wyłącznie raz w roku właśnie przy tej okazji.
Czytaj więcejŻurek to aromatyczna zupa, której sekret smaku tkwi w zastosowanych przyprawach. Mogą być różne inne w zależności od tego, jaki rodzaj żuru zamierzamy przygotować. Podpowiadamy, jak doprawić żurek, aby był jak najsmaczniejszy.
Czytaj więcej