Barszcz czerwony z pierogiem

Autor: garlic garlic

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

0 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

7 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

3 szklanki

2 łyżki

1 szczypta

0

1 szczypta

3 sztuki

150 gramów

10 gramów

1 kilogram

250 gramów

6 sztuk

1 sztuka

0

1 sztuka

0

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Umyte i obrane buraki pokrój w cząstki, włóż do garnka i zalej wodą. Włoszczyznę obierz, pokrój w mniejsze kawałki i dołóż do garnka wraz z liściem, zielem angielskim i 2-3 grzybkami. Jabłka umyj, pokrój w ćwiartki i również włóż do garnka.

Krok 2

Do wywaru dołóż kości. Dodaj cukier i gotuj na wolnym ogniu 1, 5 godziny. Pod koniec gotowania dodaj kostki Knorr i wymieszaj.

Krok 4

Przygotuj ciasto na pieróg - rozkrusz drożdże, dodaj mąkę (1 szklanka), rozprowadź 1/4 szklanki ciepłej wody. Posyp lekko mąką i odstaw na ok 15 min przykryte lnianą ściereczką.

Krok 5

Po tym czasie dodaj pozostałą mąkę, rozpuść w odrobinie wody z oliwą szczyptę soli, dodaj do ciasta i wyrób. Ciasto ma być ścisłe, zbij je mocno np. drewnianym wałkiem, odstaw do wyrośnięcia na 20 min. Po tym czasie rozwałkuj, nałóż farsz i zlep brzegi pieroga. Wierzch posmaruj oliwą.

Krok 6

Odstaw do wyrośnięcia na 30 min a następnie wstaw na 20 - 25 minut do piekarnika nagrzanego do temp. 200 st. C. Ugotowany barszcz podawaj z pierogiem.

Krok 3

Przygotuj farsz do pieroga - kapustę ugotuj, resztę grzybów zalej wrzątkiem. Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż. Kapustę i pierogi pokrój drobno, połącz wszystkie składniki, przesmaż i dopraw do smaku. Farsz wystudź.

0

Opinie o przepisie

1 osoba ogląda przepis:
Miodowiec z orzechami
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej