Barszcz czerwony z pierogiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Barszcz czerwony z pierogiem

Autor: garlic

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
4 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

7 osób wydrukowało

Pobierz pdf

12 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

null

3 sztuki

3 sztuki

1 szczypta

1 szczypta

null

3 szklanki

2 łyżki

150 gramów

2

10 gramów

1 kilogram

6 sztuk

250 gramów

null

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Umyte i obrane buraki pokrój w cząstki, włóż do garnka i zalej wodą. Włoszczyznę obierz, pokrój w mniejsze kawałki i dołóż do garnka wraz z liściem, zielem angielskim i 2-3 grzybkami. Jabłka umyj, pokrój w ćwiartki i również włóż do garnka.

Krok 2

Do wywaru dołóż kości. Dodaj cukier i gotuj na wolnym ogniu 1, 5 godziny. Pod koniec gotowania dodaj kostki Knorr i wymieszaj.

Krok 4

Przygotuj ciasto na pieróg - rozkrusz drożdże, dodaj mąkę (1 szklanka), rozprowadź 1/4 szklanki ciepłej wody. Posyp lekko mąką i odstaw na ok 15 min przykryte lnianą ściereczką.

Krok 5

Po tym czasie dodaj pozostałą mąkę, rozpuść w odrobinie wody z oliwą szczyptę soli, dodaj do ciasta i wyrób. Ciasto ma być ścisłe, zbij je mocno np. drewnianym wałkiem, odstaw do wyrośnięcia na 20 min. Po tym czasie rozwałkuj, nałóż farsz i zlep brzegi pieroga. Wierzch posmaruj oliwą.

Krok 6

Odstaw do wyrośnięcia na 30 min a następnie wstaw na 20 - 25 minut do piekarnika nagrzanego do temp. 200 st. C. Ugotowany barszcz podawaj z pierogiem.

Krok 3

Przygotuj farsz do pieroga - kapustę ugotuj, resztę grzybów zalej wrzątkiem. Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż. Kapustę i pierogi pokrój drobno, połącz wszystkie składniki, przesmaż i dopraw do smaku. Farsz wystudź.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Barszcz czerwony z pierogiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Barszcz czerwony z pierogiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Barszcz czerwony z pierogiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Barszcz czerwony z pierogiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Barszcz czerwony z pierogiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Barszcz czerwony z pierogiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Barszcz czerwony z pierogiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Barszcz czerwony z pierogiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej