Barszcz czerwony z pierogiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Barszcz czerwony z pierogiem

Autor: garlic

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

4 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

7 osób wydrukowało

Pobierz pdf

11 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

null

3 sztuki

3 sztuki

1 szczypta

1 szczypta

null

3 szklanki

2 łyżki

150 gramów

2

10 gramów

1 kilogram

6 sztuk

250 gramów

null

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Umyte i obrane buraki pokrój w cząstki, włóż do garnka i zalej wodą. Włoszczyznę obierz, pokrój w mniejsze kawałki i dołóż do garnka wraz z liściem, zielem angielskim i 2-3 grzybkami. Jabłka umyj, pokrój w ćwiartki i również włóż do garnka.

Krok 2

Do wywaru dołóż kości. Dodaj cukier i gotuj na wolnym ogniu 1, 5 godziny. Pod koniec gotowania dodaj kostki Knorr i wymieszaj.

Krok 4

Przygotuj ciasto na pieróg - rozkrusz drożdże, dodaj mąkę (1 szklanka), rozprowadź 1/4 szklanki ciepłej wody. Posyp lekko mąką i odstaw na ok 15 min przykryte lnianą ściereczką.

Krok 5

Po tym czasie dodaj pozostałą mąkę, rozpuść w odrobinie wody z oliwą szczyptę soli, dodaj do ciasta i wyrób. Ciasto ma być ścisłe, zbij je mocno np. drewnianym wałkiem, odstaw do wyrośnięcia na 20 min. Po tym czasie rozwałkuj, nałóż farsz i zlep brzegi pieroga. Wierzch posmaruj oliwą.

Krok 6

Odstaw do wyrośnięcia na 30 min a następnie wstaw na 20 - 25 minut do piekarnika nagrzanego do temp. 200 st. C. Ugotowany barszcz podawaj z pierogiem.

Krok 3

Przygotuj farsz do pieroga - kapustę ugotuj, resztę grzybów zalej wrzątkiem. Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż. Kapustę i pierogi pokrój drobno, połącz wszystkie składniki, przesmaż i dopraw do smaku. Farsz wystudź.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Barszcz czerwony z pierogiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Barszcz czerwony z pierogiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Barszcz czerwony z pierogiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Barszcz czerwony z pierogiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Barszcz czerwony z pierogiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Barszcz czerwony z pierogiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Barszcz czerwony z pierogiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Barszcz czerwony z pierogiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
4 osoby oglądają przepis:
Żeberka duszone z cebulą
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Słodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.

Czytaj więcej