Barszcz czerwony z pierogiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Barszcz czerwony z pierogiem

Autor: garlic

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

4 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

8 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

2

150 gramów

null

250 gramów

1 sztuka

6 sztuk

3 sztuki

3 sztuki

3 szklanki

2 łyżki

10 gramów

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

null

null

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Umyte i obrane buraki pokrój w cząstki, włóż do garnka i zalej wodą. Włoszczyznę obierz, pokrój w mniejsze kawałki i dołóż do garnka wraz z liściem, zielem angielskim i 2-3 grzybkami. Jabłka umyj, pokrój w ćwiartki i również włóż do garnka.

Krok 2

Do wywaru dołóż kości. Dodaj cukier i gotuj na wolnym ogniu 1, 5 godziny. Pod koniec gotowania dodaj kostki Knorr i wymieszaj.

Krok 4

Przygotuj ciasto na pieróg - rozkrusz drożdże, dodaj mąkę (1 szklanka), rozprowadź 1/4 szklanki ciepłej wody. Posyp lekko mąką i odstaw na ok 15 min przykryte lnianą ściereczką.

Krok 5

Po tym czasie dodaj pozostałą mąkę, rozpuść w odrobinie wody z oliwą szczyptę soli, dodaj do ciasta i wyrób. Ciasto ma być ścisłe, zbij je mocno np. drewnianym wałkiem, odstaw do wyrośnięcia na 20 min. Po tym czasie rozwałkuj, nałóż farsz i zlep brzegi pieroga. Wierzch posmaruj oliwą.

Krok 6

Odstaw do wyrośnięcia na 30 min a następnie wstaw na 20 - 25 minut do piekarnika nagrzanego do temp. 200 st. C. Ugotowany barszcz podawaj z pierogiem.

Krok 3

Przygotuj farsz do pieroga - kapustę ugotuj, resztę grzybów zalej wrzątkiem. Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż. Kapustę i pierogi pokrój drobno, połącz wszystkie składniki, przesmaż i dopraw do smaku. Farsz wystudź.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Barszcz czerwony z pierogiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Barszcz czerwony z pierogiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Barszcz czerwony z pierogiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Barszcz czerwony z pierogiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Barszcz czerwony z pierogiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Barszcz czerwony z pierogiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Barszcz czerwony z pierogiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Barszcz czerwony z pierogiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.

Czytaj więcej

Zapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!

Czytaj więcej