Kiszone ogórki znają wszyscy. Kiszona kapusta również jest ważnym produktem w polskich kulinariach. Kisić można jednak znacznie więcej warzyw, w tym buraki! Zakwas buraczany to dodatek do tradycyjnego barszczu, który uczyni z popularnej zupy kulinarne arcydzieło. Jak kisić buraki na barszcz wigilijny? Z naszymi instrukcjami okaże się to na tyle proste, że kiszeniem będziesz zajmować się znacznie częściej i to bez szczególnego pretekstu. Jak kisić buraki i ile to trwa? Jakie składniki i naczynia są potrzebne? Zebraliśmy dla ciebie komplet informacji, dzięki którym kiszenie buraków nie będzie przysparzać żadnych trudności.

Kiedy i jak ukisić buraki? Liczy się czas

Przygotowanie buraczanego zakwasu trzeba dobrze zaplanować. Nawet jeśli się wie, jak zrobić kiszone buraki, nie wystarczy wejść do kuchni na dzień przed planowanym posiłkiem. Kiszenie buraków trwa od 5 do 7 dni, więc trzeba pomyśleć o nim z odpowiednim wyprzedzeniem. Dokładny czas zależy od temperatury pomieszczenia, w którym znajdować się będą naczynia z burakami. Optymalna to 19-20°C.

Buraki kiszone – jak robić

Podstawowy przepis na zakwas buraczany obejmuje tylko 3 składniki:

- buraki ćwikłowe,

- wodę,

- chleb razowy.

Jak ukisić buraki z wykorzystaniem tych składników? Na 1 kilogram warzyw przypadają 2 litry wody. Jeśli chodzi o chleb razowy, wystarczy pół kromki podzielonej na niewielkie kawałki – razem ze skórką.

Jak zrobić buraki kiszone?

  • Surowe buraki należy oczyścić, następnie obrać ze skórki i pokroić na plastry średniej grubości.
  • W dużym słoju lub glinianym naczyniu ułóż ciasno buraczane plastry, następnie wlej przegotowaną, letnią wodę i wrzuć kawałki pieczywa. Zwróć uwagę na to, by buraki były całkowicie zanurzone.
  • Naczynie przykryj, możesz użyć do tego pokrywki lub gazy. W drugim przypadku użyj gumki recepturki, by nie zsunęła się ze słoja.
  • Znajdź dla buraków ciepłe miejsce. Po 2 dniach zajrzyj do nich, by wymienić pieczywo na świeże. Niech nie martwi cię obecność białego osadu na wierzchu – przy kiszeniu buraków to zupełnie naturalne. Pianę zbierz przy użyciu łyżki.
  • Gotowy zakwas rozpoznasz po przyjemnym winnym aromacie i kwaskowym smaku.

Dodatkowe porady na domowe kiszenie buraków

Wiesz już najważniejsze rzeczy związane z tym, jak się kisi buraki czerwone, ale jak wiadomo – kucharz uczy się całe życie! Warto więc pamiętać o jeszcze kilku kwestiach.

  • Buraki należy obierać w jednorazowych rękawiczkach. Ich sok to bardzo mocny barwnik, który trudno jest usunąć z dłoni.
  • Gotowy zakwas przechowuj w szczelnie zamkniętych szklanych butelkach – najlepiej w lodówce.
  • Zakwas nadaje się do zrobienia różnych potraw, w tym barszczu ukraińskiego czy bigosu. Można też pić go bez żadnych dodatków.
  • Nie wyrzucaj buraczanych plastrów! Przydadzą się do przyrządzenia surówek.

Barszcz nie tylko od święta

Podczas wigilijnej kolacji nie może zabraknąć na stole czerwonego barszczu i ryby. A gdyby tak połączyć je w jedną potrawę i podać barszcz ze śledziem? Tego twoi goście nie będą się spodziewać! Osoby, którym zależy na nienagannej prezencji potraw, powinni serwować barszcz z gwiazdką – w ten wyjątkowy wieczór niech będzie widoczna nie tylko na niebie. Z kolei barszcz oszczędny dedykujemy kucharzom, którzy nie przepadają za zbędnymi komplikacjami.

Dobrze znany barszcz ukraiński nie jest zarezerwowany na specjalne okazje, więc chętnie jada się go niezależnie od pory roku. Chcesz trochę poeksperymentować? Owocowe akcenty w barszczu z jabłkami są bardzo mile widziane. Aromat barszczu ze śliwkami sprawia, że ślinianki momentalnie zaczynają intensywniej pracować. Skoro wiesz już, jak zrobić kiszone buraki, wszystko wskazuje na to, że przyszła pora na barszcz z morelami! Buraki to podstawa smacznej zupy, ale nie muszą występować w niej samotnie.