Barszcz ze śliwkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Barszcz ze śliwkami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

heart
102 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

36 osób wydrukowało

Pobierz pdf

88 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

50 dekagramów

2 opakowania

6 sztuk

2 łyżki

1 łyżka

2 szczypty

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zagotuj 2 litry wody i dodaj Barszcz czerwony Knorr.

Barszcz ze śliwkami - Krok 1

Krok 2

Umyj i ugotuj buraki. Następnie obierz, zetrzyj na tarce o dużych oczkach.

Barszcz ze śliwkami - Krok 2

Krok 3

Umyj i namocz śliwki. Dodaj je do wywaru.

Barszcz ze śliwkami - Krok 3

Krok 4

Następnie dodaj do wywaru buraki, chrzan oraz koncentrat pomidorowy i całość energicznie wymieszaj. Gotuj około 10 minut.

Barszcz ze śliwkami - Krok 4

Krok 5

Pozostaw na kilka minut. Przecedź i dopraw do smaku.

Barszcz ze śliwkami - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Barszcz ze śliwkami podawaj z pasztecikami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Barszcz ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Barszcz ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Barszcz ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Barszcz ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Barszcz ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Barszcz ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Barszcz ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Barszcz ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
4 osoby oglądają przepis:
Zupa warzywna
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Najnowsze artykuły

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Słodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Barszcz ze śliwkamiBarszcz ze śliwkami

Szukasz doskonałej w smaku potrawy wigilijnej? W takim razie koniecznie wypróbuj przepis na barszcz czerwony ze śliwkami. Do jego przyrządzenia potrzebujesz kilku składników, m.in. buraków, suszonych śliwek, koncentratu pomidorowego oraz tartego chrzanu. Pamiętaj, by poszczególne produkty odpowiednio przygotować – śliwki należy namoczyć, a buraki umyć, ugotować oraz zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Następnie zagotuj litr wody i dodaj zawartość torebki barszczu czerwonego oraz suszone owoce (śliwki możesz zastąpić morelami lub daktylami). Po kilku minutach wrzuć do wywaru starte buraki, chrzan oraz koncentrat pomidorowy. Całość energicznie wymieszaj i zagotuj. Dla podkreślenia smaku, zupę przypraw pieprzem, zielem angielskim, przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku oraz odrobiną octu lub kwasku cytrynowego. Dobrym pomysłem będzie także dodanie kawałków jabłka lub suszonych grzybów. Gotowe danie podawaj razem z pasztecikami, uszkami lub krokietami. Przygotuj barszcz czerwony z suszonymi owocami według tego przepisu.