
Składniki
50 dekagramów
2 opakowania
6 sztuk
2 łyżki
1 łyżka
2 szczypty
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zagotuj 2 litry wody i dodaj Barszcz czerwony Knorr.

Krok 2
Umyj i ugotuj buraki. Następnie obierz, zetrzyj na tarce o dużych oczkach.

Krok 3
Umyj i namocz śliwki. Dodaj je do wywaru.

Krok 4
Następnie dodaj do wywaru buraki, chrzan oraz koncentrat pomidorowy i całość energicznie wymieszaj. Gotuj około 10 minut.

Krok 5
Pozostaw na kilka minut. Przecedź i dopraw do smaku.


Dobra rada:
Barszcz ze śliwkami podawaj z pasztecikami.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Barszcz czerwony Ulubione Smaki Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuMarynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Barszcz ze śliwkami
Szukasz doskonałej w smaku potrawy wigilijnej? W takim razie koniecznie wypróbuj przepis na barszcz czerwony ze śliwkami. Do jego przyrządzenia potrzebujesz kilku składników, m.in. buraków, suszonych śliwek, koncentratu pomidorowego oraz tartego chrzanu. Pamiętaj, by poszczególne produkty odpowiednio przygotować – śliwki należy namoczyć, a buraki umyć, ugotować oraz zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Następnie zagotuj litr wody i dodaj zawartość torebki barszczu czerwonego oraz suszone owoce (śliwki możesz zastąpić morelami lub daktylami). Po kilku minutach wrzuć do wywaru starte buraki, chrzan oraz koncentrat pomidorowy. Całość energicznie wymieszaj i zagotuj. Dla podkreślenia smaku, zupę przypraw pieprzem, zielem angielskim, przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku oraz odrobiną octu lub kwasku cytrynowego. Dobrym pomysłem będzie także dodanie kawałków jabłka lub suszonych grzybów. Gotowe danie podawaj razem z pasztecikami, uszkami lub krokietami. Przygotuj barszcz czerwony z suszonymi owocami według tego przepisu.