
Składniki
50 dekagramów
2 opakowania
6 sztuk
2 łyżki
1 łyżka
2 szczypty
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zagotuj 2 litry wody i dodaj Barszcz czerwony Knorr.

Krok 2
Umyj i ugotuj buraki. Następnie obierz, zetrzyj na tarce o dużych oczkach.

Krok 3
Umyj i namocz śliwki. Dodaj je do wywaru.

Krok 4
Następnie dodaj do wywaru buraki, chrzan oraz koncentrat pomidorowy i całość energicznie wymieszaj. Gotuj około 10 minut.

Krok 5
Pozostaw na kilka minut. Przecedź i dopraw do smaku.


Dobra rada:
Barszcz ze śliwkami podawaj z pasztecikami.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Barszcz czerwony Ulubione Smaki Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Barszcz ze śliwkami
Szukasz doskonałej w smaku potrawy wigilijnej? W takim razie koniecznie wypróbuj przepis na barszcz czerwony ze śliwkami. Do jego przyrządzenia potrzebujesz kilku składników, m.in. buraków, suszonych śliwek, koncentratu pomidorowego oraz tartego chrzanu. Pamiętaj, by poszczególne produkty odpowiednio przygotować – śliwki należy namoczyć, a buraki umyć, ugotować oraz zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Następnie zagotuj litr wody i dodaj zawartość torebki barszczu czerwonego oraz suszone owoce (śliwki możesz zastąpić morelami lub daktylami). Po kilku minutach wrzuć do wywaru starte buraki, chrzan oraz koncentrat pomidorowy. Całość energicznie wymieszaj i zagotuj. Dla podkreślenia smaku, zupę przypraw pieprzem, zielem angielskim, przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku oraz odrobiną octu lub kwasku cytrynowego. Dobrym pomysłem będzie także dodanie kawałków jabłka lub suszonych grzybów. Gotowe danie podawaj razem z pasztecikami, uszkami lub krokietami. Przygotuj barszcz czerwony z suszonymi owocami według tego przepisu.