Kiszenie ogórków ma w Polsce długą tradycję. Zdecydowanie warto ją kultywować, bowiem domowe przetwory smakują pierwszorzędnie i każdemu kucharzowi dostarczają mnóstwa satysfakcji. Ogórki kiszone od lat obowiązkowo pojawiają się na przejęciach w charakterze przekąski. Wspaniale prezentują się jako element koreczków. Wybitnie pasują do gulaszów i mięsnych dań obiadowych. Jak kisić ogórki, by po otwarciu słoika zawsze mieć do czynienia z produktem najwyższych lotów? Kierujcie się naszymi poradami!

Kiszenie ogórków na zimę – jakie wybierać?

Świeże, lokalne ogórki dostępne są latem. Nic dziwnego, że pojawia się duża chęć, by móc przechować je jak najdłużej. Chrupiące, ciemnozielone ogórki kiszone to doskonała propozycja, gdy w jesiennych i zimowych miesiącach trudno spodziewać się apetycznych produktów prosto z grządki. Jak kisić ogórki, żeby nie były puste w środku? Ten etap rozpoczyna się już w trakcie zakupów. Wybierajcie jędrne i nieduże okazy (do około 10 centymetrów) o podłużnym kształcie. Dobrze jest znaleźć sprawdzonego dostawcę – często za brak powodzenia w robieniu kiszonek odpowiada zbyt duża ilość nawozu dostarczana roślinom w czasie uprawy.

Przygotowanie ogórków

Zastanawiacie się, jak kisić ogórki, żeby były twarde? Istotne jest ich dokładne oczyszczenie. Niektórzy kucharze dodatkowo przez kilka godzin namaczają ogórki w zimnej wodzie. Część szefów kuchni poleca także hartowanie ogórków. Na czym polega? W pierwszej kolejności należy potraktować warzywa wrzątkiem, po czym od razu umieścić w bardzo zimnej wodzie.

Kiszenie ogórków - najlepsze przyprawy

Zależy od nich nie tylko smak. Odpowiadają za hamowanie rozwoju bakterii oraz wpływają na zachowanie chrupkości i jędrności warzyw. Koniecznie zaopatrzcie się w koper, czosnek, chrzan i liście czarnej porzeczki. Ile soli do kiszenia ogórków – to pytanie często zadają początkujący kucharze. Można przyjąć następujące proporcje: 50 gramów soli na 2 litry wody. Najlepiej wybierać sól kamienną.

Jak kisić ogórki małosolne?

O ile kiszenie ogórków w słoikach wydaje się być bardzo popularną praktyką, o tyle przygotowywanie ogórków małosolnych w dużych słoikach lub kamionkowych naczyniach wzbudza u niektórych kucharzy-amatorów wątpliwości. Niepotrzebnie! Pozwalają na cieszenie się doskonałym smakiem już po kilku dniach. Trzeba pamiętać, by wszystkie ogórki były zanurzone w zalewie i przykryte talerzykiem z obciążeniem. Zapobiegnie to wypływaniu na powierzchnię.

Nowa moda na kiszenie ogórków

W kulinariach co rusz można zaobserwować nowe trendy, niekiedy bardzo zaskakujące. Rewolucja nie omija także ogórków. Coraz modniejsze staje się kiszenie ogórków na sucho. Jak to zrobić krok po kroku?

  1. Ogórki należy umyć i odciąć końcówki.
  2. Warzywa umieścić wraz z korzeniem chrzanu, czosnkiem i gorczycą w woreczku przeznaczonym do przechowywania żywności w zamrażarce.
  3. Dodać niewielką ilość soli.
  4. Po zamknięciu woreczka, lekko nim potrząsnąć – dla wymieszania składników.
  5. Przez pierwsze 4-5 godzin przechowywać w lodówce, następną dobę w temperaturze pokojowej. Gotowe!

Ogórki zawsze mile widziane

Sezon ogórkowy może trwać naprawdę długo. Wszystko dzięki znajomości podstawowych zasad dotyczących tego, jak kisić ogórki w słoikach i nie tylko. Są podstawą zupy ogórkowej, dla wielu smakoszy kultowej. Bez nich zawijane zrazy wołowe też byłyby niekompletne. Brakuje pomysłu na obiad? Co powiecie na złocisty ser po czesku z sałatką z ogórka kiszonego? My mówimy jedno: mniam! Dzięki przepisowi na udziec jagnięcy z rozmarynem i kiszonymi ogórkami poznacie ich eleganckie wcielenie. Ogórki kiszone bywają samodzielnym dodatkiem do potraw, ale w sałatce z kapusty pekińskiej też się sprawdzą. Chcecie utrwalić wiedzę na temat kiszonek? Z ogórkami kiszonymi z Wawra nauka będzie czystą przyjemnością.