Kiszenie ogórków ma w Polsce długą tradycję. Zdecydowanie warto ją kultywować, bowiem domowe przetwory smakują pierwszorzędnie i każdemu kucharzowi dostarczają mnóstwa satysfakcji. Ogórki kiszone od lat obowiązkowo pojawiają się na przejęciach w charakterze przekąski. Wspaniale prezentują się jako element koreczków. Wybitnie pasują do gulaszów i mięsnych dań obiadowych. Jak kisić ogórki, by po otwarciu słoika zawsze mieć do czynienia z produktem najwyższych lotów? Kierujcie się naszymi poradami!
Kiszenie ogórków na zimę – jakie wybierać?
Świeże, lokalne ogórki dostępne są latem. Nic dziwnego, że pojawia się duża chęć, by móc przechować je jak najdłużej. Chrupiące, ciemnozielone ogórki kiszone to doskonała propozycja, gdy w jesiennych i zimowych miesiącach trudno spodziewać się apetycznych produktów prosto z grządki. Jak kisić ogórki, żeby nie były puste w środku? Ten etap rozpoczyna się już w trakcie zakupów. Wybierajcie jędrne i nieduże okazy (do około 10 centymetrów) o podłużnym kształcie. Dobrze jest znaleźć sprawdzonego dostawcę – często za brak powodzenia w robieniu kiszonek odpowiada zbyt duża ilość nawozu dostarczana roślinom w czasie uprawy.
Przygotowanie ogórków
Zastanawiacie się, jak kisić ogórki, żeby były twarde? Istotne jest ich dokładne oczyszczenie. Niektórzy kucharze dodatkowo przez kilka godzin namaczają ogórki w zimnej wodzie. Część szefów kuchni poleca także hartowanie ogórków. Na czym polega? W pierwszej kolejności należy potraktować warzywa wrzątkiem, po czym od razu umieścić w bardzo zimnej wodzie.
Kiszenie ogórków - najlepsze przyprawy
Zależy od nich nie tylko smak. Odpowiadają za hamowanie rozwoju bakterii oraz wpływają na zachowanie chrupkości i jędrności warzyw. Koniecznie zaopatrzcie się w koper, czosnek, chrzan i liście czarnej porzeczki. Ile soli do kiszenia ogórków – to pytanie często zadają początkujący kucharze. Można przyjąć następujące proporcje: 50 gramów soli na 2 litry wody. Najlepiej wybierać sól kamienną.
Jak kisić ogórki małosolne?
O ile kiszenie ogórków w słoikach wydaje się być bardzo popularną praktyką, o tyle przygotowywanie ogórków małosolnych w dużych słoikach lub kamionkowych naczyniach wzbudza u niektórych kucharzy-amatorów wątpliwości. Niepotrzebnie! Pozwalają na cieszenie się doskonałym smakiem już po kilku dniach. Trzeba pamiętać, by wszystkie ogórki były zanurzone w zalewie i przykryte talerzykiem z obciążeniem. Zapobiegnie to wypływaniu na powierzchnię.
Nowa moda na kiszenie ogórków
W kulinariach co rusz można zaobserwować nowe trendy, niekiedy bardzo zaskakujące. Rewolucja nie omija także ogórków. Coraz modniejsze staje się kiszenie ogórków na sucho. Jak to zrobić krok po kroku?
- Ogórki należy umyć i odciąć końcówki.
- Warzywa umieścić wraz z korzeniem chrzanu, czosnkiem i gorczycą w woreczku przeznaczonym do przechowywania żywności w zamrażarce.
- Dodać niewielką ilość soli.
- Po zamknięciu woreczka, lekko nim potrząsnąć – dla wymieszania składników.
- Przez pierwsze 4-5 godzin przechowywać w lodówce, następną dobę w temperaturze pokojowej. Gotowe!
Ogórki zawsze mile widziane
Sezon ogórkowy może trwać naprawdę długo. Wszystko dzięki znajomości podstawowych zasad dotyczących tego, jak kisić ogórki w słoikach i nie tylko. Są podstawą zupy ogórkowej, dla wielu smakoszy kultowej. Bez nich zawijane zrazy wołowe też byłyby niekompletne. Brakuje pomysłu na obiad? Co powiecie na złocisty ser po czesku z sałatką z ogórka kiszonego? My mówimy jedno: mniam! Dzięki przepisowi na udziec jagnięcy z rozmarynem i kiszonymi ogórkami poznacie ich eleganckie wcielenie. Ogórki kiszone bywają samodzielnym dodatkiem do potraw, ale w sałatce z kapusty pekińskiej też się sprawdzą. Chcecie utrwalić wiedzę na temat kiszonek? Z ogórkami kiszonymi z Wawra nauka będzie czystą przyjemnością.
Komentarze (0)