Barszcz ze śledziem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Barszcz ze śledziem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

heart
132 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

20 osób wydrukowało

Pobierz pdf

91 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 opakowanie

1 sztuka

100 gramów

3 sztuki

1 łyżka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Gotuj grzyby przez 10 minut, a następnie przecedź.

Barszcz ze śledziem - Krok 1

Krok 2

Podsmaż cebulę na oliwie, zalej ją wywarem z grzybów (0,75 litra) i doprowadź do wrzenia.

Barszcz ze śledziem - Krok 2

Krok 3

Posiekaj grzyby, następnie dodaj do wywaru wraz z ugotowaną fasolą. Gotuj przez 3 minuty i zdejmij z ognia, dodając Barszcz czerwony ekspresowy Knorr.

Barszcz ze śledziem - Krok 3

Krok 4

Pokrój śledzia w paski i porozkładaj go na talerzach, po czym skrop sokiem z cytryny i zalej przygotowanym barszczem.

Barszcz ze śledziem - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Barszcz ze śledziem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Barszcz ze śledziem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Barszcz ze śledziem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Barszcz ze śledziem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Barszcz ze śledziem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Barszcz ze śledziem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Barszcz ze śledziem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Barszcz ze śledziem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Barszcz ze śledziemBarszcz ze śledziem

Obok karpia, pierogów z grzybami i kapusty z grochem, barszcz czerwony jest jednym z podstawowych dań wigilijnych. Jednak doskonale nadaje się nie tylko od święta, ale również na co dzień. Do jego przygotowania potrzebujesz kilku składników, m.in. śledzi, cebuli, fasoli, suszonych grzybów, soku z cytryny oraz oliwy. Zastanawiasz się, jak go zrobić? Podsmażoną cebulę zalej wywarem z gotowanych grzybów. Następnie dodaj do niego pozostałe składniki, czyli ugotowane grzyby i fasolę. Na koniec wsyp zawartość torebki barszczu czerwonego ekspresowego i gotuj przez kilka minut – gotowe! Przed podaniem, wystarczy pokrojone śledzie poukładać na talerzu, skropić sokiem z cytryny i zalać przyrządzonym barszczem. Jeśli chcesz, by fasola i grzyby były miękkie, umieść je w chłodnej wodzie i mocz przez całą noc. Nic nie stoi na przeszkodzie, by przepis modyfikować, np. zastępując śledzie krokietami, pasztecikami lub uszkami z grzybowym nadzieniem. Pobierz listę składników i przygotuj intensywny w smaku barszcz czerwony ze śledziem. Do dzieła.