
Składniki
2 sztuki
1 sztuka
2 sztuki
1 łyżka
3 łyżki
8 łyżek
3 sztuki
2 szczypty
3 szczypty
1 sztuka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Warzywa obierz, umyj, osusz. Cebulę posiekaj, ziemniaki i kalarepkę pokrój w kostkę. W garnku roztop masło, zeszklij cebulę, dodaj ziemniaki i kalarepkę, smaż razem kilka chwil.
Krok 2
Do podsmażonych warzyw wlej ok. 1 l wody i dodaj buliony. Gotuj aż warzywa będą zupełnie miękkie. Dodaj 1 łyżkę koperku i całość zmiksuj na gładki krem. Dopraw do smaku pieprzem i ew. solą, dolej śmietankę - ponownie zmiksuj i dodaj ew. troszkę wody gdyby zupa była za gęsta.
Krok 3
Jajka obierz, posiekaj. Podawaj zupę gorącą, posypaną jajkiem i koperkiem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Podobne przepisy
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej