Zupa krem z kalarepki z jajkiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa krem z kalarepki z jajkiem

Autor: Izabella Kulińska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

8 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 sztuka

2 sztuki

1 łyżka

3 łyżki

8 łyżek

3 sztuki

2 szczypty

3 szczypty

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Warzywa obierz, umyj, osusz. Cebulę posiekaj, ziemniaki i kalarepkę pokrój w kostkę. W garnku roztop masło, zeszklij cebulę, dodaj ziemniaki i kalarepkę, smaż razem kilka chwil.

Krok 2

Do podsmażonych warzyw wlej ok. 1 l wody i dodaj buliony. Gotuj aż warzywa będą zupełnie miękkie. Dodaj 1 łyżkę koperku i całość zmiksuj na gładki krem. Dopraw do smaku pieprzem i ew. solą, dolej śmietankę - ponownie zmiksuj i dodaj ew. troszkę wody gdyby zupa była za gęsta.

Krok 3

Jajka obierz, posiekaj. Podawaj zupę gorącą, posypaną jajkiem i koperkiem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa krem z kalarepki z jajkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa krem z kalarepki z jajkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa krem z kalarepki z jajkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa krem z kalarepki z jajkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa krem z kalarepki z jajkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa krem z kalarepki z jajkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa krem z kalarepki z jajkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa krem z kalarepki z jajkiem  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Barszcz z jabłkami
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej