Zupinka przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupinka

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

6

599 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

117 osób wydrukowało

Pobierz pdf

139 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 sztuka

1 pęczek

3 szklanki

1 sztuka

1 sztuka

4 sztuki

3 łyżki

1 łyżka

2 łyżki

200 gramów

2 sztuki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na smalcu podsmaż posiekaną cebulę oraz boczek pokrojony w kostkę. Dodaj pokrojoną w paski paprykę i pomidory bez skórki.

Zupinka - Krok 1

Krok 2

Gdy wszystko się przesmaży, dodaj kiełbasę pokrojoną w krążki.

Zupinka - Krok 2

Krok 3

Podlej 3 szklankami wody, dodaj Bulion na włoszczyźnie Knorr i gotuj pod przykryciem 10 minut.

Zupinka - Krok 3

Krok 4

Do zupy włóż ziemniaki i liść laurowy. Gotuj przez około 20 minut, aż ziemniaki zmiękną.

Zupinka - Krok 4

Krok 5

Pod koniec gotowania dodaj śmietanę, Ketchup Hellmann’s Łagodny oraz posiekaną zieleninę. Zagotuj i podawaj, np. z pieczywem.

Zupinka - Krok 5
5

Opinie o przepisie

  • Joanna

    Joanna , 02.04.2020

    TAK*. Uwielbiam takie treściwe zupy, które śmiało mogą zastąpić cały obiad. Wypróbowałam przeróżne przepisy, staram się też sama komponować skład z tego, co akurat mam w lodówce. Jeśli gotuję zupę mięsna, tak jak ta cygańska, to najbardziej lubię ją z wołowiną. Mięso wołowe takie, jak na gulasz, kroję w kostkę, przyprawiam mielonym liściem laurowym i mielonym zielem angielskim, dużą ilością papryki słodkiej i ostrej, tymiankiem oraz czosnkiem. Lubię dodać również odrobinę cynamonu, imbiru lub kardamonu - w nawiązaniu do kuchni izraelskiej, która jest moja pasją. Mięso marynuję przez całą noc, następnie smażę na odrobinie tłuszczu zwierzęcym i to jest mięsna baza zupy. W takiej zupie musza być pomidory, jednak poza sezonem, nie są smaczne, więc używam passatę z butelki. No i koniecznie zielenina, lubczyk, natka pietruszki lub kolendry. Ostatni szlif, to odrobina soku z cytryny lub limonki.Czasami korzystam z gotowych mieszanek ziołowych, kupionych w zielarni. Obecnie moim faworytem jest mieszanka adżyka, idealnie pasuje do gęstych, gulaszowych zup. Używam też czubrycę zieloną i czerwoną oraz sumak, który nadaje lekkiej kwaśności i ciekawego zapachu. Życzę smacznego eksperymentowania z zupami.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Adrian Staruszkiewicz

    Adrian Staruszkiewicz , 23.08.2019

    Czytam i już mi się jeść chce! Mieszkam w USA więc keczup tylko firmy "Heinz", produkują tego kilkadziesiąt gatunków...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dagmara Osowska

    Dagmara Osowska , 17.03.2017

    mam pytanie, ile tych pomidorów i ketchupu trzeba dodać?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Anna  Xxxx

    Anna Xxxx , 22.04.2015

    Pycha

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupinka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupinka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupinka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupinka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupinka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupinka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupinka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupinka - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie trzeba już iść do restauracji, by spróbować orientalnych przysmaków. We własnej kuchni połączymy smażony ryż tylko z ulubionymi dodatkami – bez kompromisów! Wersja mięsna czy wegetariańska? Egzotyczne składniki czy produkty z własnego ogródka? Wybór należy wyłącznie do nas!

Czytaj więcej

Łagodny smak i delikatna konsystencja dorsza sprawiają, że danie to możemy przyrządzić na wiele sposobów. Samo pieczenie w większości przypadków wygląda jednak podobnie. Najważniejsze to nie wysuszyć ryby – oto jak to zrobić!

Czytaj więcej

przepisy.pl - ZupinkaZupinka

Na smalcu podsmaż posiekaną cebulę oraz boczek pokrojony w kostkę. Dodaj pokrojoną w paski paprykę i pomidory bez skórki.