Zupinka przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupinka

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

6

489 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

109 osób wydrukowało

Pobierz pdf

106 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 sztuka

1 pęczek

3 szklanki

1 sztuka

1 sztuka

4 sztuki

3 łyżki

1 łyżka

2 łyżki

200 gramów

2 sztuki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na smalcu podsmaż posiekaną cebulę oraz boczek pokrojony w kostkę. Dodaj pokrojoną w paski paprykę i pomidory bez skórki.

Zupinka - Krok 1

Krok 2

Gdy wszystko się przesmaży, dodaj kiełbasę pokrojoną w krążki.

Zupinka - Krok 2

Krok 3

Podlej 3 szklankami wody, dodaj Bulion na włoszczyźnie Knorr i gotuj pod przykryciem 10 minut.

Zupinka - Krok 3

Krok 4

Do zupy włóż ziemniaki i liść laurowy. Gotuj przez około 20 minut, aż ziemniaki zmiękną.

Zupinka - Krok 4

Krok 5

Pod koniec gotowania dodaj śmietanę, Ketchup Hellmann’s Łagodny oraz posiekaną zieleninę. Zagotuj i podawaj, np. z pieczywem.

Zupinka - Krok 5
5

Opinie o przepisie

  • Joanna

    Joanna , 02.04.2020

    TAK*. Uwielbiam takie treściwe zupy, które śmiało mogą zastąpić cały obiad. Wypróbowałam przeróżne przepisy, staram się też sama komponować skład z tego, co akurat mam w lodówce. Jeśli gotuję zupę mięsna, tak jak ta cygańska, to najbardziej lubię ją z wołowiną. Mięso wołowe takie, jak na gulasz, kroję w kostkę, przyprawiam mielonym liściem laurowym i mielonym zielem angielskim, dużą ilością papryki słodkiej i ostrej, tymiankiem oraz czosnkiem. Lubię dodać również odrobinę cynamonu, imbiru lub kardamonu - w nawiązaniu do kuchni izraelskiej, która jest moja pasją. Mięso marynuję przez całą noc, następnie smażę na odrobinie tłuszczu zwierzęcym i to jest mięsna baza zupy. W takiej zupie musza być pomidory, jednak poza sezonem, nie są smaczne, więc używam passatę z butelki. No i koniecznie zielenina, lubczyk, natka pietruszki lub kolendry. Ostatni szlif, to odrobina soku z cytryny lub limonki.Czasami korzystam z gotowych mieszanek ziołowych, kupionych w zielarni. Obecnie moim faworytem jest mieszanka adżyka, idealnie pasuje do gęstych, gulaszowych zup. Używam też czubrycę zieloną i czerwoną oraz sumak, który nadaje lekkiej kwaśności i ciekawego zapachu. Życzę smacznego eksperymentowania z zupami.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Adrian Staruszkiewicz

    Adrian Staruszkiewicz , 23.08.2019

    Czytam i już mi się jeść chce! Mieszkam w USA więc keczup tylko firmy "Heinz", produkują tego kilkadziesiąt gatunków...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dagmara Osowska

    Dagmara Osowska , 17.03.2017

    mam pytanie, ile tych pomidorów i ketchupu trzeba dodać?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Anna  Xxxx

    Anna Xxxx , 22.04.2015

    Pycha

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupinka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupinka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupinka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupinka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupinka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupinka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupinka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupinka - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej