Warzywna sałatka gyros przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka gyros

Autor: Mariola

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
8 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

23 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

15 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

5 sztuk

1 opakowanie

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 opakowanie

3 łyżki

4 łyżki

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso pokroić w paski doprawić przyprawą do gyros i usmażyć.

Krok 2

Ogórki,cebulę, paprykę pokroić w kostkę. kapustę pekińską pokroić w kostkę. Odcedzić kukurydzę.

Krok 3

Majonez wymieszać z keczupem doprawić solą i pieprzem.

Krok 4

Na dnie miski ułożyć kawałki zimnego mięsa. Następnie przykryć warstwowo pozostałymi składnikami .Całość polać sosem/Wierzch przykryć kapustką pekińską, żółtą papryką i szczypiorkiem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka gyros - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka gyros - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka gyros - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka gyros - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka gyros - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka gyros - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka gyros - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka gyros - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka gyrosSałatka gyros

Przygotowanie mięsa typu gyros nie wymaga specjalnego rusztu ani wiele czasu. Czasem wystarczy odrobina sprytu, by skomplikowane (na pozór) danie przyrządzić w prosty sposób w domu. Nie inaczej jest w przypadku sałatki gyros. Jej podstawą jest mięso drobiowe, które wystarczy pociąć w paski, przyprawić specjalną mieszanką przypraw i usmażyć. Dodaje się do niego miks warzyw, wśród których znaleźć można: trzy rodzaje papryki, cebulę czerwoną, ogórki konserwowe, kukurydzę i kapustę pekińską. Poszczególne elementy tej sałatki spaja majonez. Ważna jest tutaj kolejność, w której układa się w misce poszczególne składniki – w tym właśnie tkwi tajemnica. Ciekawi Cię sekret tej smacznej sałatki? Koniecznie wypróbuj sprawdzony przepis! Gotowa potrawa sprawdzi się jako główne danie, które podawać można z grzankami.