Gros- sałatka warstwowa przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Gros- sałatka warstwowa

Autor: Koper

ratingratingratingratingrating

2

11 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

32 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

37 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 łyżki

3 łyżki

2 sztuki

1 opakowanie

1 opakowanie

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

5 sztuk

500 gramów

1 sztuka

300 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso kroimy w cieniutkie paseczki, łączymy z czosnkiem pokrojonym w cienkie plasterki i białą cebulą pokrojoną w pióra, mieszamy z przyprawą do grosa rozprowadzoną w oleju i wodzie. Całość dokładnie mieszamy i podsmażamy mięso na rozgrzanej patelni. Smażymy mieszając od czasu do czasu przez ok. 15 minut.

Krok 2

Czerwoną cebulę po obraniu kroimy w półplasterki. Pomidory kroimy na ćwiartki, a potem na plasterki, kiszone ogórki kroimy w cienkie plasterki, z ogórka szklarniowego usuwamy pestki i kroimy go w kosteczkę. Kapustę pekińską szatkujemy.

Krok 3

Każdy z sosów (sos sałatkowy gyros i sos dołączony do Fixa do grosa) rozprowadzamy w 150g gęstego jogurtu naturalnego.

Krok 4

Na dnie szklanej miski układamy czerwoną cebulę, wykładamy na nią przestudzone mięso z patelni, pokrywamy jednym z sosów jogurtowych. Kładziemy plasterki kiszonego ogórka, pomidora i ogórka szklarniowego (te składniki staramy się układać bliżej brzegów miski). Miskę wypełniamy kapustą pekińska, którą pokrywamy drugim sosem jogurtowym i posypujemy czosnkowymi grzankami. Sałatkę nakładamy w taki sposób, żeby na talerzu znalazły się wszystkie warstwy.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gros- sałatka warstwowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gros- sałatka warstwowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gros- sałatka warstwowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gros- sałatka warstwowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gros- sałatka warstwowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gros- sałatka warstwowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gros- sałatka warstwowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Gros- sałatka warstwowa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Przygotowywanie posiłków przy użyciu pary wodnej to przepis na posiłek idealny. Soczyste mięsa i chrupiące warzywa z pełnią właściwości odżywczych, ale bez zbędnego tłuszczu – to możliwe! I niezwykle proste w wykonaniu. Duże kulinarne doświadczenie nie jest wymagane!

Czytaj więcej

Bananowiec to najprostsze ciasto świata! Przygotowanie tego wypieku jest niezwykle szybkie, a efekty zawsze zachwycają. Próbowaliście kiedyś bananowca? Jeżeli nie, to najwyższa pora, by to zmienić! Chcecie poznać sprawdzony przepis, z pomocą którego przygotujecie ten wypiek?

Czytaj więcej