Gros- sałatka warstwowa przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Gros- sałatka warstwowa

Autor: Koper

ratingratingratingratingrating

2

11 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

32 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

33 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 sztuka

2 sztuki

5 sztuk

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

300 gramów

3 łyżki

4 łyżki

1 opakowanie

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso kroimy w cieniutkie paseczki, łączymy z czosnkiem pokrojonym w cienkie plasterki i białą cebulą pokrojoną w pióra, mieszamy z przyprawą do grosa rozprowadzoną w oleju i wodzie. Całość dokładnie mieszamy i podsmażamy mięso na rozgrzanej patelni. Smażymy mieszając od czasu do czasu przez ok. 15 minut.

Krok 2

Czerwoną cebulę po obraniu kroimy w półplasterki. Pomidory kroimy na ćwiartki, a potem na plasterki, kiszone ogórki kroimy w cienkie plasterki, z ogórka szklarniowego usuwamy pestki i kroimy go w kosteczkę. Kapustę pekińską szatkujemy.

Krok 3

Każdy z sosów (sos sałatkowy gyros i sos dołączony do Fixa do grosa) rozprowadzamy w 150g gęstego jogurtu naturalnego.

Krok 4

Na dnie szklanej miski układamy czerwoną cebulę, wykładamy na nią przestudzone mięso z patelni, pokrywamy jednym z sosów jogurtowych. Kładziemy plasterki kiszonego ogórka, pomidora i ogórka szklarniowego (te składniki staramy się układać bliżej brzegów miski). Miskę wypełniamy kapustą pekińska, którą pokrywamy drugim sosem jogurtowym i posypujemy czosnkowymi grzankami. Sałatkę nakładamy w taki sposób, żeby na talerzu znalazły się wszystkie warstwy.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gros- sałatka warstwowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gros- sałatka warstwowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gros- sałatka warstwowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gros- sałatka warstwowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gros- sałatka warstwowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gros- sałatka warstwowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gros- sałatka warstwowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Gros- sałatka warstwowa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Sałatka Królewska
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Pierogi to zdecydowanie jedna z najsłynniejszych potraw polskiej kuchni. Tradycyjne warianty – z mięsem, grzybami albo ruskie – stanowią przysmak, któremu nie sposób odmówić. Na słodko z cukrem i owocami są marzeniem każdego łasucha.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej