Gros- sałatka warstwowa przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Gros- sałatka warstwowa

Autor: Koper

ratingratingratingratingrating

2

heart
11 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

33 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

41 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 łyżki

3 łyżki

2 sztuki

1 opakowanie

1 opakowanie

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

5 sztuk

500 gramów

1 sztuka

300 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso kroimy w cieniutkie paseczki, łączymy z czosnkiem pokrojonym w cienkie plasterki i białą cebulą pokrojoną w pióra, mieszamy z przyprawą do grosa rozprowadzoną w oleju i wodzie. Całość dokładnie mieszamy i podsmażamy mięso na rozgrzanej patelni. Smażymy mieszając od czasu do czasu przez ok. 15 minut.

Krok 2

Czerwoną cebulę po obraniu kroimy w półplasterki. Pomidory kroimy na ćwiartki, a potem na plasterki, kiszone ogórki kroimy w cienkie plasterki, z ogórka szklarniowego usuwamy pestki i kroimy go w kosteczkę. Kapustę pekińską szatkujemy.

Krok 3

Każdy z sosów (sos sałatkowy gyros i sos dołączony do Fixa do grosa) rozprowadzamy w 150g gęstego jogurtu naturalnego.

Krok 4

Na dnie szklanej miski układamy czerwoną cebulę, wykładamy na nią przestudzone mięso z patelni, pokrywamy jednym z sosów jogurtowych. Kładziemy plasterki kiszonego ogórka, pomidora i ogórka szklarniowego (te składniki staramy się układać bliżej brzegów miski). Miskę wypełniamy kapustą pekińska, którą pokrywamy drugim sosem jogurtowym i posypujemy czosnkowymi grzankami. Sałatkę nakładamy w taki sposób, żeby na talerzu znalazły się wszystkie warstwy.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gros- sałatka warstwowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gros- sałatka warstwowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gros- sałatka warstwowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gros- sałatka warstwowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gros- sałatka warstwowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gros- sałatka warstwowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gros- sałatka warstwowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Gros- sałatka warstwowa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Sałatka z avocado
czas przygotowania
40 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej