
Składniki
4 łyżki
3 łyżki
2 sztuki
1 opakowanie
1 opakowanie
2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
5 sztuk
500 gramów
1 sztuka
300 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso kroimy w cieniutkie paseczki, łączymy z czosnkiem pokrojonym w cienkie plasterki i białą cebulą pokrojoną w pióra, mieszamy z przyprawą do grosa rozprowadzoną w oleju i wodzie. Całość dokładnie mieszamy i podsmażamy mięso na rozgrzanej patelni. Smażymy mieszając od czasu do czasu przez ok. 15 minut.
Krok 2
Czerwoną cebulę po obraniu kroimy w półplasterki. Pomidory kroimy na ćwiartki, a potem na plasterki, kiszone ogórki kroimy w cienkie plasterki, z ogórka szklarniowego usuwamy pestki i kroimy go w kosteczkę. Kapustę pekińską szatkujemy.
Krok 3
Każdy z sosów (sos sałatkowy gyros i sos dołączony do Fixa do grosa) rozprowadzamy w 150g gęstego jogurtu naturalnego.
Krok 4
Na dnie szklanej miski układamy czerwoną cebulę, wykładamy na nią przestudzone mięso z patelni, pokrywamy jednym z sosów jogurtowych. Kładziemy plasterki kiszonego ogórka, pomidora i ogórka szklarniowego (te składniki staramy się układać bliżej brzegów miski). Miskę wypełniamy kapustą pekińska, którą pokrywamy drugim sosem jogurtowym i posypujemy czosnkowymi grzankami. Sałatkę nakładamy w taki sposób, żeby na talerzu znalazły się wszystkie warstwy.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Sos sałatkowy 2w1 Sałatka Gyros Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej