Sałatka ziemniaczana z boczkiem i ogórkiem i sosem | Przepisy.pl pixel

Sałatka ziemniaczana z boczkiem

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

10

heart
96 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

195 osób wydrukowało

Pobierz pdf

179 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 opakowanie

200 gramów

1 sztuka

3 sztuki

3 łyżki

0.5 pęczka

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki dokładnie umyj i ugotuj w skórce. Następnie odstaw do ostudzenia, obierz i pokrój w plastry.

Sałatka ziemniaczana z boczkiem  - Krok 1

Krok 2

Boczek pokrój w kostkę i smaż na patelni, aż zrobi się chrupiący.

Sałatka ziemniaczana z boczkiem  - Krok 2

Krok 3

Do ziemniaków dodaj posiekaną natkę pietruszki, cebulkę pokrojoną w drobną kostkę i ogórka.

Sałatka ziemniaczana z boczkiem  - Krok 3

Krok 4

Sos sałatkowy Knorr wymieszaj z olejem i trzema łyżkami wody. Połącz wszystkie składniki i dokładnie wymieszaj sałatkę. Może ona stanowić doskonałe uzupełnienie obiadu.

Sałatka ziemniaczana z boczkiem  - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka ziemniaczana z boczkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka ziemniaczana z boczkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka ziemniaczana z boczkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka ziemniaczana z boczkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka ziemniaczana z boczkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka ziemniaczana z boczkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka ziemniaczana z boczkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka ziemniaczana z boczkiem  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka ziemniaczana z boczkiem Sałatka ziemniaczana z boczkiem

Klasyczna sałatka ziemniaczana z boczkiem nie potrzebuje wiele, by smakować wyśmienicie. Młode ziemniaczki, kruchy i aromatyczny boczek i dobry sos sałatkowy to wszystko, czego potrzeba do stworzenia tego smakowitego dania. Jeżeli jest już po sezonie, możesz oczywiście użyć zwykłych ziemniaków. Ugotuj je w mundurkach, a następnie obierz i pokrój w kostkę. Dodaj do nich usmażony na chrupko boczek wędzony, a następnie posiekaną natkę pietruszki, cebulę i ogórki konserwowe. W czasie smażenia boczku możesz dodać także dwa ząbki czosnku, który podkreśli smak sałatki. Do powstałej mieszanki smaków idealnie pasuje sos francuski. Rozrób go z oliwą i wodą i wlej do miski. Sałatka ziemniaczana z boczkiem to dobre uzupełnienie obiadu lub samodzielne danie np. kolacyjne dla wszystkich, którzy lubią dobrze zjeść. Spróbuj koniecznie.