Sałatka ziemniaczana z boczkiem i ogórkiem i sosem | Przepisy.pl pixel

Sałatka ziemniaczana z boczkiem

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

10

heart
90 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

193 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

177 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 opakowanie

200 gramów

1 sztuka

3 sztuki

3 łyżki

0.5 pęczka

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki dokładnie umyj i ugotuj w skórce. Następnie odstaw do ostudzenia, obierz i pokrój w plastry.

Sałatka ziemniaczana z boczkiem  - Krok 1

Krok 2

Boczek pokrój w kostkę i smaż na patelni, aż zrobi się chrupiący.

Sałatka ziemniaczana z boczkiem  - Krok 2

Krok 3

Do ziemniaków dodaj posiekaną natkę pietruszki, cebulkę pokrojoną w drobną kostkę i ogórka.

Sałatka ziemniaczana z boczkiem  - Krok 3

Krok 4

Sos sałatkowy Knorr wymieszaj z olejem i trzema łyżkami wody. Połącz wszystkie składniki i dokładnie wymieszaj sałatkę. Może ona stanowić doskonałe uzupełnienie obiadu.

Sałatka ziemniaczana z boczkiem  - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka ziemniaczana z boczkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka ziemniaczana z boczkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka ziemniaczana z boczkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka ziemniaczana z boczkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka ziemniaczana z boczkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka ziemniaczana z boczkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka ziemniaczana z boczkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka ziemniaczana z boczkiem  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
7 osób ogląda przepis:
Kalafior smażony
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Najnowsze artykuły

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka ziemniaczana z boczkiem Sałatka ziemniaczana z boczkiem

Klasyczna sałatka ziemniaczana z boczkiem nie potrzebuje wiele, by smakować wyśmienicie. Młode ziemniaczki, kruchy i aromatyczny boczek i dobry sos sałatkowy to wszystko, czego potrzeba do stworzenia tego smakowitego dania. Jeżeli jest już po sezonie, możesz oczywiście użyć zwykłych ziemniaków. Ugotuj je w mundurkach, a następnie obierz i pokrój w kostkę. Dodaj do nich usmażony na chrupko boczek wędzony, a następnie posiekaną natkę pietruszki, cebulę i ogórki konserwowe. W czasie smażenia boczku możesz dodać także dwa ząbki czosnku, który podkreśli smak sałatki. Do powstałej mieszanki smaków idealnie pasuje sos francuski. Rozrób go z oliwą i wodą i wlej do miski. Sałatka ziemniaczana z boczkiem to dobre uzupełnienie obiadu lub samodzielne danie np. kolacyjne dla wszystkich, którzy lubią dobrze zjeść. Spróbuj koniecznie.