
Składniki
400 gramów
1 opakowanie
200 gramów
1 sztuka
3 sztuki
3 łyżki
0.5 pęczka
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki dokładnie umyj i ugotuj w skórce. Następnie odstaw do ostudzenia, obierz i pokrój w plastry.

Krok 2
Boczek pokrój w kostkę i smaż na patelni, aż zrobi się chrupiący.

Krok 3
Do ziemniaków dodaj posiekaną natkę pietruszki, cebulkę pokrojoną w drobną kostkę i ogórka.

Krok 4
Sos sałatkowy Knorr wymieszaj z olejem i trzema łyżkami wody. Połącz wszystkie składniki i dokładnie wymieszaj sałatkę. Może ona stanowić doskonałe uzupełnienie obiadu.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka ziemniaczana z boczkiem
Klasyczna sałatka ziemniaczana z boczkiem nie potrzebuje wiele, by smakować wyśmienicie. Młode ziemniaczki, kruchy i aromatyczny boczek i dobry sos sałatkowy to wszystko, czego potrzeba do stworzenia tego smakowitego dania. Jeżeli jest już po sezonie, możesz oczywiście użyć zwykłych ziemniaków. Ugotuj je w mundurkach, a następnie obierz i pokrój w kostkę. Dodaj do nich usmażony na chrupko boczek wędzony, a następnie posiekaną natkę pietruszki, cebulę i ogórki konserwowe. W czasie smażenia boczku możesz dodać także dwa ząbki czosnku, który podkreśli smak sałatki. Do powstałej mieszanki smaków idealnie pasuje sos francuski. Rozrób go z oliwą i wodą i wlej do miski. Sałatka ziemniaczana z boczkiem to dobre uzupełnienie obiadu lub samodzielne danie np. kolacyjne dla wszystkich, którzy lubią dobrze zjeść. Spróbuj koniecznie.


































