Włoski sos pomidorowy przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Włoski sos pomidorowy

przygotowany w klasyczny sposób

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

2

heart
226 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

55 osób wydrukowało

Pobierz pdf

125 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

2 sztuki

80 mililitrów

0.7 litra

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę i czosnek pokrój w kostkę. Podsmaż w rondlu.

Włoski sos pomidorowy - Krok 1

Krok 2

Wlej do rondla pomidory z puszki razem z sokiem. Dolej 0,7 l wody, wsyp zawartość opakowania Fix Knorr i gotuj na wolnym ogniu około 30 minut, mieszając od czasu do czasu.

Włoski sos pomidorowy - Krok 2

Krok 3

Sos zmiksuj lub przetrzyj przez sito. Podawaj z makaronami lub używaj jako bazę do innych sosów, np. bolognese Dodatkowo możesz pod koniec gotowania dodać trochę bazylii.

Włoski sos pomidorowy - Krok 3
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Włoski sos pomidorowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Włoski sos pomidorowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Włoski sos pomidorowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Włoski sos pomidorowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Włoski sos pomidorowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Włoski sos pomidorowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Włoski sos pomidorowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Włoski sos pomidorowy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Włoski sos pomidorowyWłoski sos pomidorowy

Klasyczny włoski sos pomidorowy stanowi doskonałą bazę, zarówno do makaronów, pizzy, jak i dań jednogarnkowych mięsnych oraz warzywnych, takich jak leczo lub chili con carne. Możesz przygotować go na bazie pomidorów z puszki, przecieru pomidorowego lub świeżych, dojrzałych pomidorów. Należy je wyparzyć, ściągnąć skórkę, oddzielić gniazda nasienne od miąższu, wrzucić do rondla na rozgrzaną oliwę z oliwek a następnie doprawić solą i gotować przez około trzydzieści minut, a na końcu zblendować. Sos pomidorowy nie może obejść bez sporej ilości czosnku oraz ziół, np. oregano i bazylii. O idealnie dobrany zestaw przypraw zadbał Knorr tworząc Fix do sosu bolońskiego. Jeżeli włoski sos pomidorowy planujesz zaserwować go z makaronem, po ugotowaniu wymieszaj go od razu w sosie tak, aby składniki stworzyły jedną całość.