Włoski sos pomidorowy przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Włoski sos pomidorowy

przygotowany w klasyczny sposób

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

2

heart
226 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

55 osób wydrukowało

Pobierz pdf

126 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

2 sztuki

80 mililitrów

0.7 litra

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę i czosnek pokrój w kostkę. Podsmaż w rondlu.

Włoski sos pomidorowy - Krok 1

Krok 2

Wlej do rondla pomidory z puszki razem z sokiem. Dolej 0,7 l wody, wsyp zawartość opakowania Fix Knorr i gotuj na wolnym ogniu około 30 minut, mieszając od czasu do czasu.

Włoski sos pomidorowy - Krok 2

Krok 3

Sos zmiksuj lub przetrzyj przez sito. Podawaj z makaronami lub używaj jako bazę do innych sosów, np. bolognese Dodatkowo możesz pod koniec gotowania dodać trochę bazylii.

Włoski sos pomidorowy - Krok 3
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Włoski sos pomidorowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Włoski sos pomidorowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Włoski sos pomidorowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Włoski sos pomidorowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Włoski sos pomidorowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Włoski sos pomidorowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Włoski sos pomidorowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Włoski sos pomidorowy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Tarta z ciasta filo
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

średnie

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Włoski sos pomidorowyWłoski sos pomidorowy

Klasyczny włoski sos pomidorowy stanowi doskonałą bazę, zarówno do makaronów, pizzy, jak i dań jednogarnkowych mięsnych oraz warzywnych, takich jak leczo lub chili con carne. Możesz przygotować go na bazie pomidorów z puszki, przecieru pomidorowego lub świeżych, dojrzałych pomidorów. Należy je wyparzyć, ściągnąć skórkę, oddzielić gniazda nasienne od miąższu, wrzucić do rondla na rozgrzaną oliwę z oliwek a następnie doprawić solą i gotować przez około trzydzieści minut, a na końcu zblendować. Sos pomidorowy nie może obejść bez sporej ilości czosnku oraz ziół, np. oregano i bazylii. O idealnie dobrany zestaw przypraw zadbał Knorr tworząc Fix do sosu bolońskiego. Jeżeli włoski sos pomidorowy planujesz zaserwować go z makaronem, po ugotowaniu wymieszaj go od razu w sosie tak, aby składniki stworzyły jedną całość.