Sos pomidorowy do pizzy – przepis podstawowy
łatwe
242 osoby zapisały

Składniki
500 gramów
1 sztuka
1 łyżeczka
2 sztuki
0.5 łyżeczki
1 łyżeczka
1 szczypta
50 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Na patelni lub w płaskim garnku podgrzej oliwę, zeszklij na niej posiekany czosnek i pokrojoną w kostkę cebulę.

Krok 2
Dodaj rozdrobnione pomidory i całość duś przez około 20 minut cały czas mieszając, aż woda odparuje.

Krok 3
Sos zmiksuj w malakserze, przelej na powrót do garnka, dopraw do smaku solą, cukrem, ostra papryką i przyprawą Knorr. Sos gotuj jeszcze około 1 minuty. Gotowy sos odstaw do schłodzenia.

Krok 4
Sos pomidorowy nakładaj i rozprowadzaj na pizzę łyżką kuchenną w ilości około trzech łyżek na placek.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sos pomidorowy do pizzy – przepis podstawowy
Gdy mowa o włoskiej kuchni, większość smakoszy od razu widzi przed oczami płaski, okrągły placek z dodatkami. Pizza zdobyła uznanie na całym świecie i raczej trudno spodziewać się, by kiedykolwiek odeszła w zapomnienie. Chętnie jadamy ją na mieście, ale coraz częściej sięgamy po przepisy, które umożliwiają przygotowanie jej samodzielnie we własnym piekarniku. Jej podstawę stanowią ciasto oraz pomidorowy sos do pizzy. Nie ograniczaj się do smarowania pizzy ketchupem! Przepis na sos pomidorowy do pizzy, w którego skład wchodzą świeże, pachnące latem pomidory nie ma sobie równych.
Dla kogo?
Dodatki można wybierać wedle uznania, ale sos pomidorowy do pizzy to element, który musi wyjść bezbłędnie. Lubisz przyrządzać swoje dania od podstaw, bez chodzenia na skróty i korzystania z gotowych dań do odgrzania? Nasz sprawdzony przepis na sos do pizzy w pełni cię usatysfakcjonuje. O jego aromat zadbaj, dodając oregano. Słodki smak pomidorów sosu na pizzę przełamiesz z kolei pikantną papryką.
Na jaką okazję?
Wiedza związana z tym, jak zrobić sos pomidorowy do pizzy przyda się niezależnie od okoliczności. Słynne włoskie danie z pomidorowym sosem jest doskonałym sposobem na urozmaicenie swoich posiłków. Domownicy chętnie zobaczą na talerzach pizzę zamiast dań, które ciągle przewijają się przez codzienny jadłospis. Planujesz zaprosić na kolację kilkoro znajomych? Nie musisz już martwić się o to, co przyrządzić, by smakowało wszystkim. Przygotuj ciasto, sos na pizzę, a resztę składników niech każdy gość dobierze samodzielnie.
Czy wiesz, że?
Pomidorowy sos do pizzy cieszy się zdecydowanie największym wzięciem wśród kucharzy i smakoszów. W menu restauracji możesz jednak spotkać się również z pozycją o nazwie pizza bianca. Czym różni się od klasycznej potrawy? Nie znajdziesz w niej sosu pomidorowego na pizzy. W tym wariancie zostaje on zastąpiony oliwą z oliwek. Jest to przysmak popularny szczególnie w Rzymie.
Dla urozmaicenia:
Tajemnica naszego przepisu na sos do pizzy pomidorowy tkwi w prostocie i właściwym dobraniu najlepszych produktów oraz ich proporcji. Możesz go jednak nieco zmodyfikować, dodając np. bazylię do naszego domowego sosu na pizzę.