
Składniki
3 łyżki
1 łyżeczka
2 sztuki
2 łyżki
1 szczypta
1 szczypta
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pomarańcze obierz, pokrój w plastry, usuń pestki, a miąższ zmiksuj i przetrzyj przez sito.

Krok 2
Następnie wymieszaj z pieprzem, cukrem, musztardą, majonezem i śmietaną. Dopraw przyprawą Knorr. Przykryj i schłódź.

Krok 3
Skórkę z pomarańczy wrzuć na 2,5 minuty do wrzątku, po czym odsącz w sicie i skrój żółtą część.

Krok 4
Połowę skórki drobno posiekaj i wymieszaj z sosem. Resztę pokrój w cienkie plasterki i udekoruj sos.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Dip pomarańczowy
Owocowy dip to wyśmienity dodatek do wielu różnych potraw, nie tylko tych na słodko. Pomarańczowa wersja z tego przepisu sprawdzi się jako urozmaicenie mini przekąsek na przyjęciach lub spotkań w mniejszym gronie. Dobrze skomponuje się z kawałkami panierowanego kurczaka, np. złocistymi nuggetsami w kukurydzianej panierce. Smaczny będzie też z grillowanym camembertem lub innymi serami pleśniowymi. Dip pomarańczowy serwuj także ze słupkami świeżych obranych warzyw, np. marchewki, selera i pora. Innym sposobem na jego wykorzystanie jest podanie go z chipsami ze słodkich ziemniaków. Ten uniwersalny dodatek przygotujesz w prosty sposób. Zmiksuj i przetrzyj przez sito miąższ pomarańczy, wymieszaj całość z pieprzem, cukrem, pikantną musztardą, majonezem, gęstą śmietaną i przyprawą uniwersalną. Miseczkę z przygotowanym dipem przykryj folią aluminiową i przełóż ją w chłodne miejsce. Kiedy osiągnie już odpowiednią temperaturę, dodaj do niego skórkę pomarańczową. Użyj jej również do dekoracji. Przetestuj ten prosty przepis przy najbliższej okazji.