Dip pomarańczowy przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Dip pomarańczowy

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

91 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

40 osób wydrukowało

Pobierz pdf

87 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 łyżki

1 łyżeczka

2 sztuki

2 łyżki

1 szczypta

1 szczypta

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pomarańcze obierz, pokrój w plastry, usuń pestki, a miąższ zmiksuj i przetrzyj przez sito.

Dip pomarańczowy - Krok 1

Krok 2

Następnie wymieszaj z pieprzem, cukrem, musztardą, majonezem i śmietaną. Dopraw przyprawą Knorr. Przykryj i schłódź.

Dip pomarańczowy - Krok 2

Krok 3

Skórkę z pomarańczy wrzuć na 2,5 minuty do wrzątku, po czym odsącz w sicie i skrój żółtą część.

Dip pomarańczowy - Krok 3

Krok 4

Połowę skórki drobno posiekaj i wymieszaj z sosem. Resztę pokrój w cienkie plasterki i udekoruj sos.

Dip pomarańczowy - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Dip pomarańczowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Dip pomarańczowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Dip pomarańczowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Dip pomarańczowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Dip pomarańczowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Dip pomarańczowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Dip pomarańczowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Dip pomarańczowy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Dip pomarańczowyDip pomarańczowy

Owocowy dip to wyśmienity dodatek do wielu różnych potraw, nie tylko tych na słodko. Pomarańczowa wersja z tego przepisu sprawdzi się jako urozmaicenie mini przekąsek na przyjęciach lub spotkań w mniejszym gronie. Dobrze skomponuje się z kawałkami panierowanego kurczaka, np. złocistymi nuggetsami w kukurydzianej panierce. Smaczny będzie też z grillowanym camembertem lub innymi serami pleśniowymi. Dip pomarańczowy serwuj także ze słupkami świeżych obranych warzyw, np. marchewki, selera i pora. Innym sposobem na jego wykorzystanie jest podanie go z chipsami ze słodkich ziemniaków. Ten uniwersalny dodatek przygotujesz w prosty sposób. Zmiksuj i przetrzyj przez sito miąższ pomarańczy, wymieszaj całość z pieprzem, cukrem, pikantną musztardą, majonezem, gęstą śmietaną i przyprawą uniwersalną. Miseczkę z przygotowanym dipem przykryj folią aluminiową i przełóż ją w chłodne miejsce. Kiedy osiągnie już odpowiednią temperaturę, dodaj do niego skórkę pomarańczową. Użyj jej również do dekoracji. Przetestuj ten prosty przepis przy najbliższej okazji.