Sos do grillowanych warzyw – przepis na grilla | Przepisy.pl pixel

Dip do grillowanych warzyw

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

18

183 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

491 osób wydrukowało

Pobierz pdf

606 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

6 łyżek

6 łyżek

1 łyżka

0.5 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Połącz wszystkie składniki tak aby powstał gęsty sos. Podawaj do mięs jak i również warzyw w grilla.

Dip do grillowanych warzyw  - Krok 1
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Aby wzmocnić smak sosu możesz dodać kieliszek whisky lub koniaku.

2

Opinie o przepisie

  • Szuminator

    Szuminator , 09.02.2023

    na zdjęciu jest jeszcze jakiś czerwony składnik. Co to?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Dip do grillowanych warzyw  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Dip do grillowanych warzyw  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Dip do grillowanych warzyw  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Dip do grillowanych warzyw  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Dip do grillowanych warzyw  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Dip do grillowanych warzyw  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Dip do grillowanych warzyw  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Dip do grillowanych warzyw  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Bób to smaczne i sezonowe warzywo, uwielbiane przez wielu z nas. Jedni spożywają je jako przekąskę pozbawioną dodatków, inni przygotowują z niego najróżniejsze potrawy. Warto je jeść przez cały rok, niestety poza sezonem trudno je znaleźć. Zastanawiasz się więc, czy bób można mrozić? Chcesz przyrządzać z nim dania nie tylko latem, lecz także jesienią i zimą?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Dip do grillowanych warzyw Dip do grillowanych warzyw

Chcesz urozmaicić smak grillowanych warzyw? Sięgnij po naszą recepturę na pyszny sos, w którym zamoczysz ziemniaki, cukinię lub pomidora. Dipy przygotowywane są zazwyczaj na bazie gęstego nabiału, np. jogurtu, majonezu lub kwaśnej śmietany. Serwuje je się na zimno i doprawia przyprawami według uznania. 

Dla kogo?

Nie wszyscy są aż takimi amatorami jarzyn, żeby jeść je same i delektować się ich smakiem. Sos do grillowanych warzyw powinien rozwiązać ten problem, ponieważ jego smak i aromat potrafią zachwycić każdego. Odmień oblicze ulubionych jarzyn dzięki naszym recepturom.

Na jaką okazję?

Grillowane warzywa to świetny pomysł na małą przekąskę lub dodatek do obiadu. Grillować je można w sposób tradycyjny, czyli na grillu w ogrodzie, na grillach elektrycznych typu raclette lub w najprostszy sposób, czyli na patelni. Warzywa zawsze wychodzą soczyste i niezwykle smaczne. 

Czy wiesz, że?

Z języka angielskiego słowo dip oznacza zamaczać. Takie jest właśnie przeznaczenie tego sosu, zanurzać ma się w nim ulubione przekąski. Dip do warzyw z grilla zmieni jedzenie ulubionych specjałów w prawdziwą ucztę smaków. Skusisz się? 

Dla urozmaicenia:

Dopraw warzywa przyprawami, dzięki czemu będą miały one bardziej wyrazisty smak. Sprawdzi się również dobrze przyrządzony sos do warzyw z grilla. Wyjątkowo aksamitny i kremowy dip powstanie z majonezu Hellmann’s Babuni, soku z cytryny i chrzanu, świeżo utartego lub ze słoika. Tak niewiele składników daje wyborny smak.