Dip do grillowanych warzyw przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Dip do grillowanych warzyw

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

16

162 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

432 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

470 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

6 łyżek

1 łyżka

0.5 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Połącz wszystkie składniki tak aby powstał gęsty sos. Podawaj do mięs jak i również warzyw w grilla.

Dip do grillowanych warzyw  - Krok 1
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Aby wzmocnić smak sosu możesz dodać kieliszek whisky lub koniaku.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Dip do grillowanych warzyw  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Dip do grillowanych warzyw  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Dip do grillowanych warzyw  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Dip do grillowanych warzyw  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Dip do grillowanych warzyw  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Dip do grillowanych warzyw  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Dip do grillowanych warzyw  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
4 osoby oglądają przepis:
Dip z suszonych pomidorów
czas przygotowania
5 min.
stopień trudności

łatwe

Jej kolory mienią się w promieniach sierpniowego słońca, dając tym samym znak, że jesień tuż za pasem. Gruszka czaruje swoim kształtem, co czyni ją jedną z bardziej rozpoznawalnych wśród owoców.

Czytaj więcej

Skorzystaj z długich jesiennych wieczorów i przygotuj domowe, apetyczne zapiekanki!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Dip do grillowanych warzyw Dip do grillowanych warzyw

Z języka angielskiego, słowo dip oznacza zamaczać. Takie jest właśnie przeznaczenie tego sosu, zanurzać ma się w nim ulubione przekąski. Dipy przygotowywane są zazwyczaj na bazie gęstego nabiału, np. jogurtu, majonezu lub kwaśnej śmietany. Serwuje je się na zimno i doprawia przyprawami według uznania. Grillowane warzywa to świetny pomysł na małą przekąskę lub dodatek do obiadu. Grillować je można w sposób tradycyjny, czyli na grillu w ogrodzie, na grillach elektrycznych typu raclette lub w najprostszy sposób, czyli na patelni. Warzywa zawsze wychodzą soczyste i niezwykle smaczne. Jednak nie wszyscy są aż takimi amatorami jarzyn, żeby jeść je same i delektować się ich smakiem. Dlatego tak ważne jest ich odpowiednie doprawienie ziołami. Sprawdzi się również dobrze przyrządzony dip. Wyjątkowo aksamitny i kremowy dip powstanie z majonezu Hellmann’s Babuni, soku z cytryny i chrzanu, świeżo utartego lub ze słoika. Tak niewiele składników, daje wyborny smak.