Dip do grillowanych warzyw

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

16

147 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

426 osób wydrukowało

Pobierz pdf

453 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 łyżka

0

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Połącz wszystkie składniki tak aby powstał gęsty sos. Podawaj do mięs jak i również warzyw w grilla.

Dip do grillowanych warzyw  - Krok 1
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Aby wzmocnić smak sosu możesz dodać kieliszek whisky lub koniaku.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Dip do grillowanych warzyw Dip do grillowanych warzyw

Z języka angielskiego, słowo dip oznacza zamaczać. Takie jest właśnie przeznaczenie tego sosu, zanurzać ma się w nim ulubione przekąski. Dipy przygotowywane są zazwyczaj na bazie gęstego nabiału, np. jogurtu, majonezu lub kwaśnej śmietany. Serwuje je się na zimno i doprawia przyprawami według uznania. Grillowane warzywa to świetny pomysł na małą przekąskę lub dodatek do obiadu. Grillować je można w sposób tradycyjny, czyli na grillu w ogrodzie, na grillach elektrycznych typu raclette lub w najprostszy sposób, czyli na patelni. Warzywa zawsze wychodzą soczyste i niezwykle smaczne. Jednak nie wszyscy są aż takimi amatorami jarzyn, żeby jeść je same i delektować się ich smakiem. Dlatego tak ważne jest ich odpowiednie doprawienie ziołami. Sprawdzi się również dobrze przyrządzony dip. Wyjątkowo aksamitny i kremowy dip powstanie z majonezu Hellmann’s Babuni, soku z cytryny i chrzanu, świeżo utartego lub ze słoika. Tak niewiele składników, daje wyborny smak.